Idén 69 új mini bölcsőde nyert támogatást a megnyitásához - Így pályázhatsz te is jövőre

Szülők lapja

Ovi, suli

Szülők lapja


Idén 69 új mini bölcsőde nyert támogatást a megnyitásához - Így pályázhatsz te is jövőre Hatvankilenc önkormányzat kap összesen 656 millió forintos költségvetési támogatást, amelyből mini bölcsődei férőhelyeket alakíthatnak ki. Mely település pályázhattak a támogatásra, és milyen módon tervezi segíteni a kisgyermekes anyákat a munkába való visszatérésben a kormány?

Hatvankilenc önkormányzat kap összesen 656 millió forintos költségvetési támogatást, amelyből mini bölcsődei férőhelyeket alakíthatnak ki - közölte Berczik Ábel, a Nemzetgazdasági Minisztérium kincstárért felelős helyettes államtitkára 2017. 12. 20-án, szerdán az MTI-vel. 


69 településen alakítanak ki mini bölcsődei férőhelyeket


Mely települések pályázhattak támogatásra?
Az államtitkár tájékoztatása szerint az idei költségvetésben külön forrás állt rendelkezésre a már meglévő bölcsődei ellátórendszer mellett a kisebb településeken mini bölcsődei hálózat létrehozása. A támogatásra azok a tízezernél kevesebb lakosú települések pályázhattak, amelyeken nem működik sem bölcsőde, sem mini bölcsőde, és a három évesnél fiatalabb gyerekek száma meghaladja a negyvenet.

Hány gyermek elhelyezéséről gondoskodnak az új intézményekben?
A nemzetgazdasági miniszter döntése értelmében 69 helyszínen egy, illetve kétcsoportos (maximum 7, illetve 14 gyermeket ellátó) új mini bölcsődék valósulhatnak meg. A fejlesztéssorozat jövőre is folytatódik, 2018-ban az idei keretösszeg duplájára, összesen 1,5 milliárd forintra lehet majd pályázni - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Hogyan tervezi támogatni a kormány a kisgyermekes anyákat?
A kisgyermekes anyukák foglalkoztatásának elősegítésére  több éves bölcsődefejlesztési program is indul, amelyhez 2018-ban további 3,5 milliárd forinttal járul majd hozzá az állam - közölte. Berczik Ábel kitért arra: a családpolitikai intézkedések között kiemelt figyelem jut a gyermekvállalás ösztönzésére, valamint a gyermeknevelés és a munkavállalás összhangjának megteremtésére, ezért különösen fontos azon kisgyermekes anyukák támogatása, akik minél előbb szeretnének visszatérni a munka világába.

Olvasd el ezt is: Munkába állás GYES után - Így segíti a kormány a kisgyermekes anyákat a munkába való visszatérésben »

Forrás: MTI
Fotó: Freepik/freepik

Szülők lapja

Ovi, suli

Szülők lapja


2017.12.21