Penészes falak között tanulnak a gyerekek egy pécsi iskolában - Mégis nyárig kell várni, hogy megjavítsák a tetőt

Szülők lapja

Ovi, suli

Szülők lapja


Penészes falak között tanulnak a gyerekek egy pécsi iskolában - Mégis nyárig kell várni, hogy megjavítsák a tetőt Penészes falak, málló vakolat, erről egy iskola jutna bárkinek is eszébe? Pedig ez a helyzet az egyik pécsi iskolában. A gyerekek nap, mint nap az egészségre károsan is hatható penészes falak között járnak. Mit mond erről vajon a fenntartó? Málló vakolat, zöld penész a falakon: ez jellemzi az egyik pécsi iskola épületét - adta hírül az RTL Klub Híradója. A stáb rejtett kamerás felvétel készített a megdöbbentő állapotokról, a penészfoltok alatt vödrök sorakoznak, hogy a lecsöpögő vizet összegyűjtsék.
 

Penészes falak az iskolában - majd nyáron kijavítják...


A Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola második emeleti folyosóin alakult ki a penészesedés. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője, Nagy Erzsébet kifejtette, hogy sajnos évek óta mállik a vakolat, de ennyire nem volt még rossz a helyzet, és aggodalmát fejezte ki a gyerekek egészségét illetően, hisz nap mint nap belélegzik a penészgombák spóráit.



A diákok is tisztában vannak a problémával, elmondásuk szerint a kihelyezett vödrök miatt az iskolafolyosó valóságos akadálypálya. Amikor egész nap esik, még a vödrök ellenére is tócsák állnak a folyosón. A folyosó melletti fiú mosdóban is észlelhető már a probléma.

Mit mond az üzemeltető a penészes falakról?
A forgató stáb megkereste az intézmény fenntartóját, a Klebelsberg Központot az esettel kapcsolatban, akik közleményben reagáltak: tudnak a hibáról, a tetőszigeteléssel van gond és idén nyáron várható a tető javítása.

Nem elszigetelt, egyedi esetről van szó
Egy másik pécsi iskolában is hasonló a helyzet, ott az ablakok mellett csorog be a víz, amit a tanteremben szintén vödrökkel, lavórokkal fognak fel. A felújítás itt is nyárra van betervezve. A kérdés az, addig a gyermekek mit lélegeznek vajon be? És ennek milyen következménye lehet rájuk nézve?

Miért veszélyes a penész?
A WHO szerint a penészes környezetnek rengeteg egészségkárosító hatása van: irritálhatják a szemet, tüdőt, orrnyálkahártyát, bőrt, torkot, sőt, allergiát is kiválthatnak, melynek tünetei a szokásos allergiás tünetek, azaz orrfolyás, orrdugulás, orrviszketés, tüsszögés, könnyezés. Emellett bizonyos penészgombafajták akár súlyos tüdőbetegséget, fertőzéseket, tüdőhegesedést is kiválthatnak.

A légzőszervi megbetegedésben szenvedőknél vagy azoknál, akiknek legyengült az immunrendszere, a penész ráerősíthet a meglévő betegségek tüneteire- az asztmásokra ez fokozottan érvényes (forrás: Házipatika)

Forrás: RTL Klub Híradó

Szülők lapja

Ovi, suli

Szülők lapja


2018.02.21