Mindent a fejtetűről! - Fejtetű jelei, terjedése, megelőzése, kezelési praktikák a védőnőtől

Iveszics Tünde

Ovi, suli

Iveszics Tünde


Mindent a fejtetűről! - Fejtetű jelei, terjedése, megelőzése, kezelési praktikák a védőnőtől A fejtetű főleg gyermekközösségben fordulhat elő. Jellemzően nem válogat, tehát a tiszta és az elhanyagolt fejbőrön egyaránt megtalálható lehet. Sajnos gyorsan terjed, praktikus tudnivalók mellett megtudhatod, hogyan előzheted meg és hogyan kezelheted a fejtetűt.

A fejtetű (szakszóval pediculus humanus  capitis) főleg gyermekközösségben fordulhat elő. Jellemzően nem válogat, tehát a tiszta és az elhanyagolt fejbőrön egyaránt megtalálható lehet. Sajnos gyorsan terjed, így legjobb módja a távoltartásának a megelőzés. Védőnő szakértőnk, Iveszics Tünde írásából néhány praktikus tudnivaló mellett megtudhatod, hogyan előzheted meg és hogyan kezelheted a fejtetűt.
 

Fejtetű mindenkiben lakhat - egy darabig


Mi jellemzi a fejtetűt?
A fejtetű egy kis rovar, nagysága 2-4 mm, színét pedig gyakorta változtatja a haj színének megfelelően (tehát a szőke hajon világos lesz a rovar, a sötétebben pedig fekete). Serkéit (ezek a petéi) cementszerű anyaggal a hajszálak tövéhez ragasztja. Egy tetű körülbelül 4-8 petét rak le naponta, amikből a tetvek 7-8 nap alatt kelnek ki, és újabb egy hét után tudnak maguk is petéket lerakni. Kizárólag emberi vérrel táplálkoznak, napi 6-12 alkalommal szívnak vért. Egy tetű átlagosan 4 hétig él, de így is, a viszonylag rövidke élete folyamán, körülbelül 400 petét rakhat le.

A fejtetű terjedése
A fejtetű a fejek érintkezésekor terjed leginkább. Amikor a gyermekek feje játék közben véletlenül (akár csak egy pillanatra) egymáshoz ér, a tetű szépen átmászik egyik fejről a másikra. Ezen kívül terjedhet még közös használati tárgyakkal (például sapka, fésű, párna, ágynemű, alvóállat, plüssjáték, stb.), de az is előfordulhat, hogy egyéb más textíliákban marad benne, vagy egy fotelban, autósülésben, buszok és egyéb járművek ülésében meghúzódva várja leendő új lakását. Így a következő személy vagy utas az ülőalkalmatosságban nem várt lakótársat is kap.

Sajnos a ruhatárban tárolt ruha sincs biztonságban ez ügyben (ha éppen előtte esett ki egy fejből a kabátra, vagy más ruhadarabra egy tetű, az szép lassan átmászhat a mellette lévőre). Tehát sohasem árt az óvatosság!

Fejtetű tünete, gyanújele
Az érintett fej nagyon viszket, a gyermek látványosan sokat vakarózik. Bár kicsiknél ez sokszor nem tünet, mivel nem úgy érzik a fájdalmat, a viszkető érzést, mint a nagyobbak, vagy a felnőttek.  Így sokszor csak később derül ki, hogy fertőzött a gyermek. Ha tetűgyanú üti fel a fejét, inkább nézd át naponta gyermeked fejét mint, hogy ne vedd észre időben a fertőzést!



Ha gyermeked is fertőzött, akkor a hajszálakon fehéres, szürkés kis göböket láthatsz, amiket lehetetlenség lehúzni, mivel a tetű (biztos, ami biztos) egy cementszerű anyaggal ragasztja a hajtőre petéit.


A fejtetű megelőzése


Jó hír, hogy az éhezést a fejtetvek rosszul tűrik. Így aztán, kikerülve a hajból, a használati tárgyakon viszonylag rövid idő alatt - átlagban 1 hét alatt - elpusztulnak.

- Fontos, hogy óvodás, kisiskolás gyermeked napi tisztálkodását, haját, fésülködését időnként ellenőrizd!

- Néha nem árt átnézni célirányosan is a fejet, amiben egy kézi nagyító is segítségedre lehet.

- Megelőzésben (ha előzőleg tetű volt a gyermek fejében) segíthet a gyakori porszívózás is (a legjobb az atkamentesítő porszívó, amit kölcsönözhetsz is).

- Egy fertőzés lezajlása után minden textilt alaposan moss ki magas hőmérsékleten (60 fokon!).

- Amit nem tudsz kimosni, vagy nem bírja a magas hőmérsékletet, azt tedd el egy jól lezárt nejlonban legalább egy hétig, aztán vedd csak elő.

- Egyes eszközöket mosogatógépbe, vagy szárítógépbe is tehetsz (itt is fontos 60 fok feletti hőmérséklet!).

- A fésűt, ha teheted, dobd el és vegyél újat.

- Némely dolgot pár percbe mikrohullámú sütőbe is tehetsz, hiszen az is elpusztítja a tetveket.

- Szükség esetén alkalmazhatsz megelőzésre is valamilyen készítményt, hiszen a legtöbb tetűirtó szer megelőzésre is alkalmazható.

- Megelőzésre otthon készíthető keverék: levendula-, teafa-, eukaliptusz illóolajokból. A samponba lehet cseppenteni 2-2 cseppet belőlük, amivel mosd meg gyermeked haját 3-5 naponta. Ezt szárazon is a gyermek hajába dörzsölheted reggelente.

- Az iskolákban, óvodákban a védőnők évi három alkalommal (szeptemberben, januárban és áprilisban) kötelezően néznek át minden gyermeket. Ha találnak fejtetűt, kéthetente ismétlik meg az adott csoport szűrését. A kiszűrt gyermek minden esetben igazolással vehető vissza a csoportba. Ha egymás után három alkalommal szűrnek ki egy gyermeket, a kezelést a védőnő is elvégezheti (feltéve, ha az óvodában van szer és hajszárító is), majd értesíti az illetékes hatóságot is, aki felveszi az intézménnyel, esetleg a családdal is a kapcsolatot.


A fejtetű kezelése


A kezelés minden esetben a használati utasítás szerint kell, hogy történjék, ezért azt érdemes részletesen elolvasni! Azt is vedd figyelembe, hogy néhány irtószerre már immunisak a tetvek (génmutációval válnak rezisztensé). A serkék eltávolítása akár több órás folyamat is lehet! Légy türelmes és használd ki ezt az időt mesélésre, közös ötletelésre, beszélgetésre!

A kezelés történhet tetűirtó fésűvel, krémmel, olajjal, hajszesszel, géllel, oldattal, samponnal, megelőző és kondicionáló spray-vel, illetve tetűriasztó hajgumival (megelőzésben hatékony). Természetesen ezek kombinációja a leghatékonyabb. Ha nem áll távol tőled, érdemes kipróbálni a házi praktikákat:

- Olívaolajba cseppents 15-15 cseppet teafa, levendula és eukaliptusz illóolajakból.  Hajmosás után a megtörölt, de még nedves hajon oszlasd szét, jól dörzsöld be, és úszósapka alatt hagyd a fejen, amíg a gyermeked bírja (körülbelül 1-2 órán át). Ezután tetűfésűvel húzd le a serkéket a hajszálakról. Ezt néhányszor meg kell ismételni, majd a végén 5%-os almaecetes vízzel öblítsd le az olaj miatt a hajat. Az ecet szaga hamar elillan. Ezt eleinte 3 naponta ismételd, majd elég hetente, körülbelül 4-5 hétig. Ennél a módszernél nagyon fontos az alapos fésülés, és serke eltávolítás, ami hosszabb időt igényel.

- Régi házi praktika az ecetes hajmosás, amit 2 órán át kell, az előbbi módon a fejen hagyni, majd vízzel leöblíteni.

- Önmagában az ánizsolaj is hatékony lehet, ami a tetveket gyorsan elpusztíthatja, ezért kenőcsalakban vagy borszeszes oldatban is alkalmazható, de az előbb írtak szerint (az alaposság nagyon fontos!).
 

Tetű-kisokos


A serkéket kézzel szükséges egyenként leszedegetni, lehúzogatni a hajszálakról, mivel azokat a legtöbb szer nem oldja, nem hozza le. Ez pedig türelemjáték! Sajnos hosszú időt is igénybe vehet. Használd ki ezt az alkalmat beszélgetésre, mesélésre, így mindkettőtöknek emlékezetes lesz a kezelés.

Fiúknál a legjobb megoldás a haj teljes eltávolítása (én magam is e mellett döntöttem, amikor kisfiam viszonylag hosszú hajából órákig eredménytelenül szedegettem ki a serkéket, valahogy mindig ugyanannyi maradt). A kezeléseket általában többször is meg kell ismételni. A folyamatot egyetlen serke is újraindítja! Tapasztalatom alapján elmondhatom, hogy némelyik szülő akkor is kezeli a közösségbe járó gyermeke fejét, ha nincs is benne tetű.

A gyermekkorhoz szinte hozzátartozik a tetű
A tetű megjelenése azt szimbolizálja, hogy a gyermek még nem tud elhatárolódni teljesen környezetétől, attól nagymértékben függ. Testében még nincs igazán otthon, ezért lakótársakat is tud fogadni. Ez a gyermekkorhoz évszázadok óta hozzátartozik. A serdülőkor után már szinte alig fordul elő ez a fertőzés.

Ekkorra már kialakul a személyiség, a gyermek már kezd önmagára találni, lehatárolódni környezetéről, és nem tűr idegent, illetve nincs is szüksége idegen lényre a testén. Olykor az is előfordulhat, hogy így kér figyelmet, törődést a gyermek, hiszen ilyenkor mindenképpen koncentráltabb odafigyelést és minőségi időt is kap a gyermek (jobb esetben).

Olvasd el ezt is: Tetvesség, fejtetű tünetei és kezelése »

Szerző: Iveszics Tünde védőnő
Fotó: funboxdaynursery.co.uk


Iveszics Tünde

Ovi, suli

Iveszics Tünde


2018.05.23