Érez ízeket a baba az anyukája hasában?

Szülők lapja

Magzat

Szülők lapja


Érez ízeket a baba az anyukája hasában?

Babánk a világrajövetelét megelőző 9 hónapot egy tökéletesen temperált „mini medencében” lubickolva tölti. Az anyaméhben található folyadék mennyisége a 3. hónaptól kezdve jelentősen megnő, a babavárás 28. hetéig folyamatosan növekszik, majd a 36. héttől a szülésig fokozatosan csökken.

Érez-e ízeket a baba, amikor kortyol a magzatvízből?
Leendő gyermekünk íz érzékelése már a 14. hétre kialakul. Kutatások bizonyítják, hogy a baba érzi a kismama által fogyasztott ételek, italok ízét. Gyakran érezhetjük, hogy evés, ivás után a magzat reagál, de a tudományos vizsgálatok előtt a beszámolót hallgatók ezt csak a kismamák szentimentális képzelgéseinek, vagy a véletlennek tudták be.
A kísérletekben alkalmazott tesztek során viszont az orvosok is azt tapasztalták, hogy a Pocaklakó többet kortyol a magzatvízből, ha a mamája édes ételeket fogyaszt, míg a nyelések száma csökkent a keserű, vagy savanyú ízek fogyasztásakor.

 

A magzatvíz szerepe a baba fejlődésében
Mivel a magzatot körülvevő folyadék magzati és nem anyai eredetű, ezért termelődése és felszívódása folyamatos. A magzatvíz biztosítja a megfelelő és állandó hőmérsékletet a baba számára és egyúttal mechanikai védelmet is nyújt, így segíti a biztonságos fejlődést. A babát körülvevő folyadék az optimális színtér biztosításán túl még számos funkciót tölt be a magzat fejlődésében.

Többek között jelentős szerep hárul rá a tüdők és a vázrendszer fejlődésében. Amikor babánk nyeli a magzatvizet, akkor egyúttal gyakorolja a nyelést és a légzési mozgásokat is, így készül a méhen kívüli életre. A magzatvíz fontos tápanyagokat is tartalmaz, ezáltal segít a baba emésztőrendszerének kialakulásában és fejlődésében.

 

Szerző: Simó Tímea
Fotó: Freepik
 


Szülők lapja

Magzat

Szülők lapja


2008.07.08