Főoldal > Cikkek > Magzat > Miért van még mindig annyi abortusz Magyarországon? Gondolatok "becsúszott" babákról, terhességmegszakításról ... - Szülők Lapja

Miért van még mindig annyi abortusz Magyarországon? Gondolatok "becsúszott" babákról, terhességmegszakításról és a lelki következményekről

Szülőklapja kép"Az ember az egyetlen faj, amelynek kezében van a fogamzásgátlás eszköze, mégsem képes kordában tartani a szaporodását" - fogalmazza meg véleményét Dan Brown, a híres amerikai regényíró. Hova vezet egy felelőtlen szerelmi viszony vagy épp maga az abortusz? Tömösi-Kerékgyártó Andrea jegyzete.

Szerző: Szülők lapja
2017-02-02
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A híres amerikai író, Dan Brown számomra leginkább gondolatébresztő regénye, az Inferno, amely korunk egyik égető problémáját, a világ túlnépesedését boncolgatja. Áll benne egy mondat, ami azóta sem megy ki a fejemből, valahogy így hangzik: az ember az egyetlen faj, amelynek kezében van a fogamzásgátlás eszköze, mégsem képes kordában tartani a szaporodását.

Amikor a baba "véletlenül, csak úgy becsúszik"
A minap beszélgettem egy édesanyával, akiről a fenti idézet jutott az eszembe. Hosszú idő után találkoztunk újra, és meglepődve vettem észre, hogy ismét babát vár. Azért volt ez meglepő számomra, mert tudtam, hogy már az előző gyermeke - negyedik a sorban - sem volt tervezett, hanem, hogy őt idézzem „csak becsúszott”. Megkérdeztem tőle, hogy ez alkalommal tervezték-e a családbővítést, mire ő nevetve válaszolta: "Dehogyis, baleset volt!" - és a férje, aki már az előző gyereket sem szerette volna, most valósággal őrjöng.

A történet kapcsán számba vettem, hogy az elmúlt egy évben tizenhárom olyan gyerek fogant meg az ismeretségi körömben, akinek az érkezése nem volt tervezve. Szerencsére mindegyik baba családba, rendezett anyagi körülmények közé érkezett, és a kezdeti megdöbbenés után úgy döntöttek az ismerőseim, hogy megtartják a babát.

Ami a nem várt gyermekáldásokkal kapcsolatban leginkább elgondolkodtat az az, hogy a fent említett tizenhárom gyerek intelligens, tanult ember elővigyázatlan szerelméből fogant. Hogyan várhatjuk el a forrófejű, hormonokkal telepumpált tinédzserektől, hogy felelősségteljesen éljenek nemi életet, ha mi ’okos felnőttek’ is elveszítjük a fejünket, amikor erről az ősi ösztönről van szó?

Miért van még mindig annyi abortusz Magyarországon? Gondolatok
2014-ben minden harmadik terhesség abortusszal végződött (Fotó: Pixabay)

Mi mindent képes megtenni egy nő, azért hogy babája legyen, és azért, hogy ne?
Utánanéztem a statisztikának: 32 663 terhességmegszakítást végeztek hazánkban 2014-ben, minden harmadik terhesség abortusszal végződött. A statisztika szerint az abortuszok mindössze 3% volt valóban indokolt, vagyis vagy az édesanya élete forgott veszélyben, vagy a magzat volt súlyosan sérült, vagy bűncselekmény következtében fogant a magzat. Más szóval több tízezer életet oltottak ki, többségében felelőtlen szeretkezés miatt.

És akkor még nem beszéltünk az otthon, szép csendben elvégzett magzatelhajtásokról. Mert sajnos ilyen is van. Egy volt kolléganőm mesélte, hogy milyen módszerekkel próbálnak az asszonyok véget vetni a nem kívánt terhességüknek azon a vidéken, ahonnan ő származik. A lista szép hosszú volt, a kötőtűtől a különböző teákon át a zsákemelgetésig sok minden szerepelt rajta. Való igaz a mondás, miszerint a nők két dologért tesznek meg mindent: hogy legyen gyerekük, és azért, hogy ne.

Persze az sem biztos, hogy az élve született babák megérik a felnőttkort, hiszen a mai napig hallani a hírekben az anyjuk által megfojtott, emésztőbe dobott vagy élve eltemetett csecsemőkről.

Néma sikoly - megrázó film az abortuszról, amit minden tininek látnia kellene
Még általános iskolában a biológia tanárnőnk levetítette nekünk a Néma sikoly című megrázó filmet, amely mély nyomokat hagyott bennem. Ez fehéren-feketén bemutatja, hogyan menekül a méhen belül a magzat az abortusz során.

Korábban is hittem, hogy az élet a fogantatáskor kezdődik, de amióta átéltem a várandósság csodáját Fannival, már biztosan tudom, hogy ez így van. Egy 12 hetes magzatnak (eddig lehet a terhességet alapesetben megszakítani), már teljesen kifejlett az agya, így képes fájdalmat érezni. Sőt a hangszálai is kifejlődtek, így akár sikoltani is tud a kismama méhében - innen ered a film címe.

Miért van még mindig annyi abortusz Magyarországon? Gondolatok
A magzat akár sikoltani is képes az anya méhében - jelenet a Néma sikoly című filmből (Forrás: Youtube)

Őszintén megdöbbenek azon, hogy egy kiskorú édesanya esetében a magzat 18 hetes koráig megengedett az abortusz. Azok számára, akik nem járatosak ebben a témában, álljon itt, hogy egy átlagos várandósság 38-40 hétig tart, tehát a 18. hét majdnem a várandósság fele. Sok magzat 18 hetesen már rugdosással adja egyértelmű jelét a létezésének. Egy teljesen kész emberi lény, aki már csak gyarapszik a világrajöveteléig.

Az abortusz egyébként nemcsak a magzat számára végzetes. Egy-két esetet kivéve - amikor az alany annyira éretlen értelmileg vagy érzelmileg, hogy képtelen felfogni mi is történik a műtét során pontosan - az anya számára is traumatikus élmény a terhesség megszakítás.

Ráadásul komoly egészségügyi kockázattal is jár egy ilyen drasztikus beavatkozás. Az akár hónapokig elhúzódó pszichés zavaroktól kezdve a későbbi terhességek során fellépő problémákon át a fogamzásképtelenségig terjed a sor.

Emlékszem, mennyire idegesített annak idején, hogy Anyu szinte a memóriánkba égette, annyit hajtogatta: védekezzünk felelősségteljesen. A mai eszemmel viszont végtelenül hálás vagyok neki ezért. A kitartásának meglett a foganatja, mert mindig, minden körülmények között a fülemben csengtek a szavai, és ezzel megóvott egy nem kívánt terhességtől és annak borzalmas velejárójától.

Szerző: Tömösi-Kerékgyártó Andrea pedagógus, egy kislány édesanyja, Lányomnak az életről Facebook oldal írója
Fotó: Pixabay

Címkék: abortusz, fogamzásgátlás, baba, magzat, Néma sikoly, terhességmegszakítás, terhes, tini, korai terhesség

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

3000 orvos nem hajlandó abortuszt végezni - még a súlyosan beteg magzatnál sem
3000 orvos nem hajlandó abortuszt végezni - még a súlyosan beteg magzatnál sem

Hetek óta heves viták zajlanak a terhességmegszakítást elutasító orvosok kapcsán Lengyelországban. Az abortusz végrehajtásárára 3000 orvos nem hajlandó. Míg a lengyel miniszter elnök bírálja, addig az egyház támogatja az abortuszt megtagadó orvosok világnézeti okokra való hivatkozását.

tovább a cikkre
Abortusztabletta - a nőgyógyászok is örömmel fogadják a bevezetését
Abortusztabletta - a nőgyógyászok is örömmel fogadják a bevezetését

A legújabb abortusztablettát eddig Európa 25 országában engedélyezték eddig. A szakemberek humánusabbnak tartják a módszert a kockázatos orvosi beavatkozásnál, egyes helyeken mégis óriási tiltakozásokat vált ki. Az abortusztablettát csak a terhesség bizonyos hetéig, csak orvosi kontroll mellett lehet alkalmazni.

tovább a cikkre
Az USA legszigorúbb abortusztörvényét fogadták el
Az USA legszigorúbb abortusztörvényét fogadták el

Észak-Dakota állam kormányzója kedden aláírta az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztörvényét, amely az esetek túlnyomó többségében a magzat szívverésének kezdetétől, vagyis a terhesség körülbelül hatodik hetétől megtiltja a művi vetélés végrehajtását.

tovább a cikkre
Abortuszra kényszerítették a 7 hónapos kismamát
Abortuszra kényszerítették a 7 hónapos kismamát

Hét hónapos terhesen kényszerítettek egy 27 éves kínai nőt abortuszra az északnyugat-kínai Senhszi (Shaanxi) tartományban; az ügy nagy felháborodást keltett.

tovább a cikkre
Engedély nélküli abortuszok - akár 100 nő is érintett
Engedély nélküli abortuszok - akár 100 nő is érintett

Gyanúsítottként hallgatja ki a rendőrség azokat a várpalotai nőket, akiken engedély nélküli abortuszt hajtott végre a helyi kórházban az egyik orvos - értesült az MTI Hírcentrum. A rendőrség az ügyben tavaly szeptemberben indított nyomozást. Az orvost ekkor tartóztatták le magzatelhajtás gyanúja miatt - hangzott el az m1 esti Híradójában.

tovább a cikkre
Abortuszvita – büntetés az abortuszért?
Abortuszvita – büntetés az abortuszért?

Ausztriában az abortusz szélesebb körű elérhetőségére irányuló felhívás újra felszította a vitát azzal kapcsolatban, hogy valóban joga van-e erre mindenkinek, és hogy hozzáférhetővé kellene-e tenni a közkórházakban.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Névváltozás házasságkötés után: Milyen nevet választhat magának az ifjú feleség és férj? Mi lesz majd a gyermekek vezetékneve? tovább

Az esküvő előtt általában már hetekkel, hónapokkal komoly szervezés alatt áll minden, de sokan nem is tudják, hogy az anyakönyvvezetőnél előre kell rögzíteni a házasságkötés után viselendő...

Szülői felügyeleti jog, gyermek átadása - Mit tehet az aggódó szülő, ha volt párja magánál tartja a gyermeket? Jogi szakértő válaszol tovább

A szülők felügyeleti joga sarkalatos kérdés minden válás esetén. Amikor csupán az egyik fél kapja a felügyeleti jogot és ennek ellenére a másik fél magánál tartja a gyermeket, jogellenesen...

Több millió forinttal csökkentik a jelzáloghitel-tartozásod, ha megfelelsz ennek a feltételnek! - Így támogatják a nagycsaládosokat tovább

A jelzáloghitel jelentősen csökkenthető további gyermekek vállalásával. Családi adókedvezmény, jelzáloghitel, diákhitel, lombikprogram - hogyan kedvez a kormány a családoknak? Kik járnak...

Fipronillal szennyezett tojás: ha ezt az azonosítószámot látod a tojáson, ne edd meg! - A Nébih figyelmezetése tovább

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma az augusztus elején indult tojás és tojás termék célellenőrzése során fipronilt mutatott ki magyar származású friss tojás...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Megrázó fotósorozatban örökítette meg felesége harcát a mellrákkal - 10 kép, ami többet mond ezer szónál tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Gyerekszoba ötletek képekkel: 10 különleges emeletes ágy, ahova még te is szívesen befeküdnél tovább

Kerti homokozó építése lépésről-lépésre, fázisfotókkal - a kertészblogger tippjeivel tovább

Babakonyha

Babakonyha

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

Fotós receptek! 5 egészséges és hűsítő turmix gyerekeknek a kánikulai hőségre tovább

Mikortól adhatsz a babának fagyit? Mire figyelj a fagylalt vásárlásakor? Dietetikus válaszol tovább

0-3 éves gyerekek étrendje: minden második gyermeket helytelenül táplálnak a szüleik - Kutatási eredmény tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Kiwilé

Kiwilé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1 db kiwi

Recept:

A kiwit forró vízben alaposan megmossuk, meghámozzuk, majd a kést és a gyümölcsöt is újból megtisztítjuk a forró vízben. Karikára vágjuk és szitán átpréseljük.

Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen k&eacut(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

Horváth Zsolt

Horváth Zsolt

Munkaügyi szakértő

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Kati!

A munkáltatója nem járt el jogszerűen, ha a bent maradt szabadságokat nem adta ki, vagy a munkaviszony megszűnésekor nem váltotta meg pénzben. A garantált bérminimumhoz kötött munkaköröket a 21/2010 (V. 14.) NFGM rendelet 3. sz. melléklete határozza meg tételesen. Ebben tudja megnézni, hogy Önre vonatkozik-e. Ha igen, akkor természetesen a munkáltatónak évente emelni kellett volna a bérét attól függetlenül, hogy gyermek ápolása céljából otthon volt. A munkaviszony megszűnésekor pedig az aktuális bérrel kell számolni. Javaslom, hogy forduljon a munkáltatójához írásban, és ha nem jutnak dűlőre, akkor jogi úton érvényesítheti a követelését.

Üdvözlettel:
Horváth Zsolt

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Rendszeresen bántalmazta és kínozta egyéves nevelt kisfiát a pápai férfi - A gyermeket az anyja sem védte meg

vissza vissza