PCO, vagy PCOS - Polycystás petefészek betegség

Szülők lapja

Meddőség

Szülők lapja


PCO, vagy PCOS - Polycystás petefészek betegség

A PCO jelentése policisztás petefészek betegség. Ennek lényege, hogy a petefészekben sok apró ciszta keletkezik, amik a nem megrepedt tüszőből alakulnak ki. A tünetek igen sokrétűek lehetnek, de a leggyakoribb jelenség a menzesz rendszertelensége, vagy a menzesz hiánya és esetleg meddőség.

PCOS és metabolikus szindróma
A probléma gyökere a legújabb kutatások szerint sokkal mélyebb. Ugyanis észrevették, hogy a klasszikus PCOS-ban szenvedő lányok kövérebbek az átlagnál és általában magas vérnyomásuk is van. Amennyiben ezek nincsenek, akkor viszont a későbbiekben hajlamosak cukorbetegségre, elhízásra és magas vérnyomásra. A felnőttkorban kialakuló cukorbetegség a metabolikus szindróma tünetei ugyanazok: magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás. Mivel a PCOS is ezzel jár együtt, ezért az a feltételezés, hogy a PCOS és a metabolikus szindróma ugyanazon hajlam talaján alakul ki. Mivel az elhízás van mindkét betegség mögött ezért a testsúlycsökkentés a gyógyuláshoz rendkívül fontos.

A petefészek működészavara
A klasszikus PCOS-beteg mellett azonban van olyan hölgy is, aki nem elhízott és mégis PCOS-ja van. Mert lehet, hogy csak esetleg hajlamos az elhízásra, de még éppen megfelelő a testsúlya. Vannak kifejezetten sovány PCOS-sok. Náluk feltehetően csak a petefészek működészavara jelentkezik.

Ördögi kör - a rendszertelen ciklus
A PCOS-betegség során a tüszők nem repednek meg a petefészkekben, ezért a ciklus rendszertelenné válik. A petefészek külső felszínét pedig egy igen vastag kötőszövetes réteg veszi körül, ami a tüszők megrepedését még inkább megnehezíti, ezért a folyamat ördögi körré alakul, minél ritkábban tud megrepedni egy tüsző a petefészekben, annál vastagabb lesz a kötőszövetes burok körülötte és persze annál ritkábban fognak megrepedni a további tüszők.

Meddőség
A leggyakoribb tünet, hogy a menzesz akár hónapokat késik, az is előfordulhat, hogy valaki alig, 3-4-szer vagy ritkábban menstruál évente. Előfordulhat enyhe alhasi fájdalom is, de az ilyen panaszok hátterében mindig más betegséget is kell keresni. A másik jellegzetes tünet a meddőség. A ciklus rendszertelensége miatt nem tudni, mikor vannak a termékeny napok, illetve a ritka menstruációk következtében jelentősen csökken a termékeny napok száma.

A diagnózis
A diagnózis felállítása viszonylag egyszerű. A leggyakoribb jelenség a hüvelyi ultrahang során jelentkező jellegzetes petefészek kép. A petefészek megnagyobbodott, a szokásos 20-30 mm-nél jóval nagyobb, 40 vagy akár 50 mm-es, és bennük koszorú alakban apró tüszok vannak, amik általában nagyobbak, mint a szokásos petefészek tüszők, de nem akkorák, hogy azokat érő tüszőknek lehessen nevezni. A másik eltérés a laborparaméterekben van. A vérzés 3. napján vett hormonstátusz szerint az LH aránya az FSH-hoz képest jóval nagyobb, illetve a cukorterhelés esetleg kóros lehet, vagy emelkedett mértékű, vagy az inzulinszint magas vagy a cukorterhelés során emelkedettebb inzulinszinteket mérünk. Van olyan, akinek csak az ultrahang eltérése van, de van olyan, akinek nincs jellegzetes ultrahangképe, mégis PCOS-betegséget diagnosztizálnak a laborok vagy a tünetek alapján.

Megoldás: fogyás
A megoldásra több lehetőség kínálkozik. Amennyiben túlsúlyos a hölgy, akkor a testsúlycsökkentés elengedhetetlen a kezelésben, mivel egyébként nehezen lehet terhességet vagy a menzesz rendszerességét elérni. A testsúlycsökkentés más szempontból is fontos. Mivel a betegség a tünetek fennállása esetén vagy pedig később magas vérnyomással és cukorbetegséggel társulhat, a fogyókúra segítségével a betegségek illetve a későbbi szövődmények kialakulásának esélyei jelentősen csökkenthetők. A magas vérnyomás és a cukorbetegség a felnőttkori halálesetek és a szív- és érrendszeri betegségek igen nagy százalékáért felelősek. Így a testsúly csökkentése jelentősen csökkenti ezen szövődményekre való hajlamot.

Megoldás: tablettás kezelés
A másik megoldás a tablettás kezelés. Ameddig a páciens nem szeretne gyermeket, addig a fogamzásgátló tabletta szedése adhat megoldást. A fogamzásgátló szedése mellett a petefészkek nyugalmi állapotba kerülnek, így remélhetőleg a körülöttük levő kötőszövetes burok nem vastagodik tovább, ami a későbbiekben előny lehet, ha gyermeket szeretne az illető. A gyógyszer szedése mellett természetesen a ciklus is rendeződik, havonta lesz menzesz.

A meddőségi panaszok kezelése
A meddőségi panaszok kezelése már nehezebb. Két fő megoldás létezik. Mivel a tüszőérés nehezített, ezért sokszor szoktak tüszőérést elősegítő kezelést adni, ami Clostylbegyt tablettás kezelés vagy pedig petefészek stimuláló injekció. Ezek mellett két további kezelés létezik. Az egyik nagyon jó megoldás a has megnyitása nélküli, ún. laparaszkópos petefészekkezelés. A lényege, hogy egy megfelelő eszközzel a petefészek kéregállományát behasítják, így a tüszők a külvilág, a hasüreg felé elérhetőek lesznek, tehát a tüszőrepedést meg lehet ezáltal könnyíteni. A másik nem invazív megoldás a metformin. Ez egy cukorbetegek kezelésében alkalmazott gyógyszer, ami viszont PCOS-s betegekben is javulást tudott okozni, a kezelés során a ciklus rendszeressé válik a spontán tüszőrepedés esélye nő. Leginkább meddőségi panaszokkal küszködő nőknek szokták adni, hogy a Clostylbegyt tabletta vagy a tüszőérlelő injekciók hatását fokozni vagy elősegíteni tudják. A metforminnak vannak mellékhatásaik. A cukor felszívódását akadályozzák a belekben, így has puffadást esetleg fokozott gázképzodést okozhatnak, ami hasi fájdalmakhoz vezethet. Ezért mindig fokozatosan szabad csak a metformin kezelést elkezdeni, tehát a megfelelő hatást elérő dózisig több napon keresztül szabad csak eljutni, hogy a szervezet hozzá tudjon szokni a gyógyszer mellékhatásaihoz.

Gyógyítható betegség
A PCOS tehát tulajdonképpen nem súlyos betegség, de sok problémát és kellemetlenséget tud okozni a nőknek, nem beszélve a gyermekáldás nehezítettségéről, ami még az orvosoknak is sok fejtörést a párnak pedig nagy keserűséget eredményezhet.

Forrás: peterfyszuleszet.hu
 


Szülők lapja

Meddőség

Szülők lapja


2012.07.16