Egy éve nem jön a baba - érdemes még próbálkozni?

Szülők lapja

Meddőség

Szülők lapja


Egy éve nem jön a baba - érdemes még próbálkozni?

Az orvosok szerint ha valaki már egy éve próbálkozik a teherbeeséssel, még akkor is legalább annyi esélye van a természetes fogantatásra, mint termékenységi hormonok vagy mesterséges megtermékenyítés esetén.


Csökkent nemzőképesség
Az ausztrál Queensland Egyetem kutatói kimutatták, hogy a teherbeeséssel legalább egy évig próbálkozó nők fele végül annak ellenére esett teherbe, hogy nem vett igénybe termékenységi kezelést. A sikerarány esetükben alig bizonyult alacsonyabbnak, mint azon nők esetében, akik termékenységi hormonkezelésen vagy mesterséges megtermékenyítésen (IVF) estek át.


Spontán is foganhat baba
A kutatásban részt vevo Danielle Herbert elmondta, hogy 36 éves koráig sok meddőségi kórelőzménnyel rendelkező nő spontán módon is megfoganhat és élő gyermeket szülhet termékenységi kezelés nélkül is, ami arra utal, hogy valójában nem meddők, csak csökkent nemzőképességűek (orvosi szóval szubfertilisek). Ez azt jelenti, hogy ha nincs valamilyen egyértelmű rendellenesség, tehát a férfiak elegendő spermiumot termelnek, a nőknek pedig rendszeresen van peteérése, a termékenységi problémákkal küzdő pároknak továbbra is bízniuk kell abban, hogy a nő segítség nélkül is teherbe eshet.


Kezelések nélkül is létrejöhet a terhesség
A Fertility and Sterility szakfolyóiratban közzétett tanulmány egy hosszú távú vizsgálat részeként 7000 ausztrál nőt vizsgált 1996-tól, akik néhány évenként kérdőíveket töltöttek ki a terhességgel és a gyermekvállalással kapcsolatban. A mostani adatok körülbelül 1 400 huszonnyolc és harminchat év közötti nőtől származnak, akik a legutóbbi kérdőíveken arról számoltak be, hogy legalább egy évig próbáltak teherbe esni. sikertelenül. Az eredmények azt mutatták, hogy a termékenységi kezelésen átesett válaszadók 53 százaléka szült gyermeket, a termékenységi problémával küzdő, de kezelést igénybe nem vevő nők közül pedig 44 százalék. A terhességi kezelésen átesett illetve át nem esett, gyermeket szülő nők között nem tapasztaltak különbséget a terhességi szövődmények tekintetében.

Forrás: Fertility and Sterility szakfolyóiratban közzétett tanulmány

 


Szülők lapja

Meddőség

Szülők lapja


2012.05.22