Támogatás lombikbébi programhoz

Szülők lapja

Meddőség

Szülők lapja


Támogatás lombikbébi programhoz

A világ egyik legkeresettebb és legnagyobb tapasztalatokkal rendelkező lombikbébi intézményrendszerének, a magyar Kaáli Intézetnek névadó vezetője, Kaáli Géza szülész-nőgyógyász professzor példamutató vállalást jelentett be.

Egyedülálló támogatást kapnak azok a hazai gyermektelen párok, akik nem képesek kifizetni a magas árakat, amelyeket egyes magánintézetekben elkérnek. Egy évig - drasztikusan  csökkentett árakon - ezer  lombikbébi kezelést végeznek el olyan pároknál, akiknek anyagi okok miatt  nem lehet gyermeke.

Kétszer ennyi lombikbébi születhetne?
Miközben vészesen fogy a magyar, még azok a babák sem születhetnek meg, akiknek szülei mindent megtennének az utódért.  Hazánkban jelenleg 86 ezer gyermek születik évente, míg  a rendszerváltásig a születésszám ennek közel duplája volt. A meddő betegek öt alkalommal jogosultak ugyanis TB-finanszírozás keretében lombikbébi kezelésre, azonban az ún. “teljesítmény volumen korlát” miatt a meddőségi centrumok évente mindössze 6500 OEP által támogatott kezelést végezhetnek. Az úgynevezett teljesítmény volumen korlát (TVK)  gátat szab a lehetőségeknek: sokan kimaradnak, mert nem tudnak fizetni. A TVK eltörlése és a finanszírozás hatékonyabbá tétele gyakorlatilag megduplázná az évente születő lombikbébik számát.

Több támogatás
 A kívánatos körülmények alapján értékelhető a Kaáli intézetek vállalása, mivel nemzetgazdasági érdek is, hogy a jelenleginél sokkal intenzívebb legyen a támogatás, és  kiemelt nemzeti ügy legyen a hazai lombikbébi program. Ezáltal minden olyan baba megszülethessen, ahol a leendő szülők a gyermekvállalás mellett döntenek.
A program keretében további 300-400 gyermek fog születni, többek között azoknak a gyermekei akik kétségbeesetten várakoznak,  mert életkoruk miatt kifuthatnak az időből. Akik hiába várják, hogy gyermekük természetes úton végre megfoganjon és világra jöjjön - mondta  Kaáli professzor. A világszerte elismert Kaáli Intézetet, édesapja emléke előtt tisztelegve, 1992-ben alapította Budapesten Kaáli Géza orvosprofesszor, aki több mint négy évtizedet töltött az Amerikai Egyesült Államokban. A magyarországi Kaáli Intézeteknek az alakulás óta az eltelt húsz év alatt több mint 20 000 gyermek köszönhette életét, ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő teljesítmény. A programnak - a születendő  gyermekek számának  növekedésével - demográfiai értékeket befolyásoló  hatása lesz.

 


Szülők lapja

Meddőség

Szülők lapja


2012.09.03