Múlt századi praktika bizonyult sikeresnek a meddőség leküzdésében! Ezzel az olcsó módszerrel csökkenthető a lombikbébi eljárások száma?

Szülők lapja

Meddőség

Szülők lapja


Múlt századi praktika bizonyult sikeresnek a meddőség leküzdésében! Ezzel az olcsó módszerrel csökkenthető a lombikbébi eljárások száma? Mesterséges megtermékenyítés szükséges vagy elég egy petevezeték-átmosás? Évszázados orvosi módszerrel csökkenthető a lombikbébi-eljárások száma egy új kutatás szerint. A lombikbébi programoknak köszönhetően sok, korábban meddőségi problémákkal küzdő családok élete válik teljessé. Azonban elmondhatjuk, hogy számos, a meddőséget befolyásoló tényező ma sem ismert, így állandó kutatási területet jelen a tudósok számára.

Újfent bebizonyosodott, hogy nem csupán a modern orvosi eljárások, hanem a száz évvel ezelőtt bevált praktikák is segíthetnek.


A mákolajban rejlik az erő
A holland és ausztrál tudósok vezette nagy létszámú kutatás megállapította, hogy a ma már kevésbé ismert technika, amelynek része a petevezeték átmosása jódozott mákolajjal, valóban jelentősen segíti a megtermékenyülést. A kutatás eredményeit a The New England Journal of Medicine pénteki száma közölte.

Több, mint ezer nő vett részt a kutatásban
Az adelaide-i Robinson Kutatóintézet professzora, Ben Mol vezette kutatásban 1119 nő vett részt, az egyik csoportjuknál olajos alapú átmosást, a másiknál vizes alapút alkalmaztak.

Maga a módszer nem újkeletű, már régóta ismert az eljárás
A hiszteroszalpingográfia - a méh és a petevezetékek kontrasztanyagos röntgenvizsgálata, röviden HSG - nevű eljárást először 1917-ben végezték, az ötvenes évek óta mind a vizes alapú, mind az olajos alapú oldat használatban volt. Ám amikor megjelent a színen a mesterséges beültetés, akkor a HSG módszer szinte feledésbe merült és hatékonyságát is megkérdőjelezték.

- A múlt században a meddő nők teherbeesési aránya megnőtt, amikor átestek ezen az eljáráson. Eddig azonban nem tudtuk, befolyásolta-e a sikert az oldat minősége - magyarázta Mol, aki egyébként annak idején maga is egy ilyen vizsgálat után fogant.

A vizsgálatban részt vevő meddő nők közül az olajos csoport majdnem 40 százaléka, a vizes csoport 29 százaléka fogant meg az eljárás alkalmazása utáni hat hónapban - ismertette az eredményeket a medicalexpress.com.

A sikeres kutatás még jobb eredménnyel kecsegtet
- Az olajos csoportban jelentősen nagyobb volt a sikeres terhességek aránya már egyetlen eljárás után is. Ez új reményt jelent azoknak a terméketlen pároknak, akiknek csak a lombikeljárás (in vitro fertilizáció, IVF) hozott volna megoldást - mondta a professzor.

Természetesen a módszer nem mindenkinél kecsegtet sikerrel: mint Ben Mol megjegyezte, a kutatásban részt vevő nők mindannyian 38 évesnél fiatalabbak voltak, 40 év felett azonban már inkább jelent problémát a peték elöregedése, mintsem a petevezeték állapota. Ugyanakkor a professzor hozzátette, ennek ellenére kiegészítő kezelésként mindenképpen ajánlja még azoknak is, akik mesterséges megtermékenyítésnek vetik alá magukat.

Persze Ben Mol szerint kérdéses, hogy a termékenységi klinikák mennyire promotálják majd a HSG módszert - hiszen míg a mesterséges beültetés nem olcsó mulatság és bonyolult eljárás is, addig a petevezetékek átmosása olcsó, és ahogy az IFL Science tudományos portálnak mondta "egy első éves is el tudja végezni".

Mindazonáltal a kutatók szerint további vizsgálódás szükséges, hogy az eljárás hatásmechanizmusának jobban megértsék.

Forrás: MTI, IFL Science
Fotó: pixabay

Szülők lapja

Meddőség

Szülők lapja


2017.05.22