Hogyan készítsünk bábszínházat Karácsonyra?

Kovács Helén

Karácsony

Kovács Helén


Hogyan készítsünk bábszínházat Karácsonyra?

Szeretnéd meglepni gyerkőceidet Karácsonyra egy otthon is könnyel elkészíthető bábszínházzal? Ezt az ajtóra rögzíthető bábszínházat 8 egyszerű lépésben elkészítheted és garantáljuk, hogy nagy sikere lesz a gyerekek körében.

Azon anyukáknak is javasoljuk, akik nem jártasak a szabásban, varrásban, mert igen könnyen és gyorsan elkészíthető ez a fajta színpadi függöny.
 
1. lépés: 
Lemérjük az ajtónyílás szélességét és magasságát. Ezt figyelembe véve, legalább 2-2 centiméterrel szélesebbre kell venni az anyagot, mint az ajtó nyílása, mivel az ajtó félfájára kell majd akasztanunk a bábszínházat. Például egy normál ajtó méret 210 cm magas és 90 cm széles. Ehhez elegendő egy 90+2 cm széles és egy 210+2 cm magas szövet darab. A 2-2 cm-t majd beszegjük kézzel, vagy varrógéppel.

2. lépés: 

Hogyan készítsünk bábszínházat Karácsonyra?

A függöny felső részébe belevarrunk egy bújtatót úgy, hogy egy 1 cm-es átmérőjű rudat bele tudjunk csúsztatni. Ez fogja megadni a tartását, merevségét a bábszínháznak.

3. lépés:
Varrunk a függöny első részére a szélekre 1-1 akasztót.

4. lépés:
A színpad belső részéből vágjunk ki egy kb. 60 x 60 cm-es négyzetet. 

5. lépés:
Ezt a négyzetet szegjük körbe egy más színű anyaggal. 

6. lépés:
Kis fricskaként, egy harmadik féle anyagból vágjunk ki egy tetszés szerinti mintát, ebben az esetben háromszögek lesznek, és varrjuk fel őket a nyílásra.

7. lépés:
Ha ezzel megvagyunk, akkor készítsük el a színpad függönyét. Ez két darabból fog állni. Legyen 1-1 darab 45 cm széles és 66 cm magas. A függöny széleit körbeszegjük, majd a felső részére kalapgumit teszünk és összeráncoljuk úgy, hogy a két függöny teljes szélessége ráncolva 65 cm legyen. Ezt így megvarrjuk, majd hozzárögzítjük, varrjuk a színpadi kis ablakunk felső részéhez.

8. lépés:
Legvégül készítünk két darab szalagot, amivel majd a függönyöket kötjük ki. Azonban a szalagokat két oldalt rögzítjük a színpadi nyíláshoz.
 

Fotó: Freepik és countryliving.com

Kovács Helén

Karácsony

Kovács Helén


2013.11.29