Főoldal > Cikkek > Otthon, barkács > Szobatisztaság: így szoktathatod le gyermeked a pelenkáról! Mi mindenre figyelj oda szülőként? - Szülők Lapja

Szobatisztaság: így szoktathatod le gyermeked a pelenkáról! Mi mindenre figyelj oda szülőként?

Szülőklapja képA szobatisztaság elérése, azaz hogy a gyermeked elhagyja a pelenkát, az egyik legnagyobb mérföldkő a gyermek fejlődésében. Hogyan teheted zökkenőmentessé az átállást? Miként biztosíthatod gyermeked számára az ideális körülményeket? (x)

Szerző: Szülők lapja
2017-11-09
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A szobatisztaság elérése, azaz hogy a gyermeked elhagyja a pelenkát, az egyik legnagyobb mérföldkő a gyermek fejlődésében. Hogyan teheted zökkenőmentessé az átállást gyermekednek? Miként biztosíthatod, hogy a szobatisztaság mellett az alapvető higiéniai szabályokat is elsajátítsa?

Mikor kerül sor a szobatisztaságra?
A szobatisztaság körülbelül a gyermek 2-3 éves kora között következik be - a gyermek hirtelen tudatában lesz, hogy Ha jól időzítesz, akkor akár egy-két hét alatt is szobatisztaságra szoktathatod a gyermeked, de valószínűbb, hogy eltart egy ideig a tanulási idő. Akárhogy is, neked szülőként az a feladatot, hogy türelmesen és jóindulattal állj a gyermeked törekvéseihez és megfelelő körülményeket biztosíts számára az átszokáshoz.Soha ne szégyenítsd meg, ha bepisil vagy bekakil, ne szidd és ne büntesd miatta, kezeld inkább tárgyilagosan, mondd, hogy ilyesmi előfordul - hidd el, előbb-utóbb sikerül majd neki.
 

Így lesz zökkenőmentes a szobatisztaság elsajátítása


5 tipp, hogy a szobatisztaságra szoktatás zökkenőmentes lehessen
1. Eszközök: mindenekelőtt szerezz be lehúzható bugyipelust, legyen nálad cserebugyi (és hűvösebb időben cserenadrág is), hogy ha apróbb baleset történik, akkor lehessen alsóneműt váltani. Emellett olyan ruhát adj a gyerekre, amit könnyen le tud vetni - kezeslábas vagy kantáros nadrág nem annyira megfelelő ebben az időszakban.
Ezeken felül jó szolgálatot tehet egy-két bili (nem kell zenélős!), szűkítő a vécére, valamint fellépő, hogy a gyermek fel tudjon ülni a vécére.

2. Magyarázat: mindig magyarázd meg a gyermekednek, mi miért történik - mit fog érezni, ha jön a pisi vagy a kaki, és hogy miként tudja visszatartani egy kicsit az ingert.

3. Kérdések: naponta akár százszor is kérdezd meg, nem kell-e pisilni vagy kakilni. Ha pedig elmentek otthonról vagy lefekvéshez készülődtök, mindig küldd el vécére.4. Motiválás: mondd el neki, hogy mennyire jó dolog, ha megtanul a bilibe vagy a vécébe üríteni - például nem kell a pelenkacserével bajlódni, nem lesz piros a popsija.

5. Megerősítés: a szobatisztaság megtanulása komoly feladat, így hát folyamatosan biztasd, dicsérd a gyermeked, mondogasd neki, hogy nagyon büszke vagy, milyen nagyfiú, nagylány, és hogy már nem pelusos, hanem bilibe, vécébe végzi a dolgát! Ugyanakkor jutalmazni, ajándékokat venni vagy beígérni felesleges - ha a gyermek készen áll a szobatisztaságra, úgyis megy neki, ha viszont nem, csak stresszeli a beígért ajándék megszerzésének gondolata.
 

A legfontosabb higiéniai szabályok, amiket taníts meg a gyermekednek


Hogyan nevelheted gyermeked a szobatisztaság mellett a higiéniára?
Természetes, mint minden másban, a vécézés elsajátításában, és szobatisztasággal járó higiéniai óvintézkedések megtanulásában is nagy szerepe van az utánzásnak.

Nyomatékosítsd a gyermekben, hogy a felnőttek sem használnak pelust, és ha szeretné, néha engedd be, hadd legyen veled a mellékhelyiségben, amikor a dolgodat végzed, hadd lássa, mit csinálsz előtte és utána.
 

» Ilyen egy gyerekbarát vécécsésze - nincs felfröccsenés és perem alatti kórokozók! Nézd meg most bevezető áron »
Mutass meg neki mindent, ami történik:
- Mire jó a vécépapír, hogyan használjuk - kislányoknál különösen fontos, hogy elölről hátrafelé töröljék ki magukat.
- Hogyan kell lehúzni a vécét, miután pisilt vagy kakilt. Ha a gyermek biliben végzi a dolgát, akkor is vigyétek ki együtt a produktumot a vécébe, és húzzátok le.
- Tanítsd meg, hogyan kell helyesen kezet mosni szappannal - nyomatékosítsd benne, hogy a kézlötykölés folyó víz alatt nem elég a kórokozók eltávolításához.
- Mutasd meg neki, hogyan törölje meg a kezét a törölközőben, hogy lehetőleg ne maradjon nedves.
- Azt is érdemes megmutatni, hogyan ülünk a vécére, miként húzzuk le a ruhánkat, helyezkedünk el a vécékagylón - a kisfiúkat tanítsuk meg arra, hogyan tudnak állva belepisilni a vécécsészébe, illetve ülve hova rakják a fütyijüket, hogy ne érjen a vécé pereméhez, ahol a legkönnyebben megtelepszenek a kórokozók.
 

Rimfree: egy kimondottan higiénikus vécé a kisgyermekes családok védelmére


Köztudott, hogy a mellékhelyiség, azon belül is a vécé tele van kórokozókkal, melyek a legnehezebben hozzáférhető helyen, a perem alatt telepszenek meg leginkább. Ez pedig azért különösen veszélyes a kisgyermekekre, mivel ők még a perembe kapaszkodnak vécézés közben, így könnyen rákerülhetnek a kezükre a káros baktériumok. Ha pedig a vécézés után az alapos kézmosás is elmarad, hamar megfertőződhet a gyermek.

Nem beszélve arról, hogy a legtöbb vécében a lehúzást követően kifröccsen a víz, ami szintén beszennyezheti a gyermek kezét, ruháját - különösen, ha a kicsi szereti nézni, hogyan tűnik el a produktum a vécékagylóból.

Van azonban egy kimondottan higiénikus vécé, melyet a kicsik is biztonsággal használhatnak. A Rimfree® öblítőperem nélküli vécé egyedi megoldást kínál: ennél a típusú vécénél a vécékagyló öblítőpereme hiányzik (kivéve a hátsó részén néhány centiméternyit, ahol a terelőelem található).Miért jó választás a Rimfree perem nélküli vécécsésze? - 5 előny
1. A perem nélküli kialakítás révén nincsenek nehezen hozzáférhető üreges részek a kerámián, ahol - a hagyományos vécékkel ellentétben - a lerakódások és a szennyeződések össze tudnak gyűlni. Ha a gyermek a vécé szélébe kapaszkodik, akkor sem lepik el a kórokozók.

2. A WC tisztán tartásához a napi, alapvető kitakarítása mellett nem kell agresszív vegyszereket használni, elegendők a természetes tisztítószerek, illetve akár csak egy ronggyal letörölni - így különösen környezet- és gyerekbarát.

3. A WC-csésze maradéktalan kiöblítéséhez mindössze 2 liter víz is elegendő – a WC-k átlagos vízszükséglete az öblítéshez 6 liter -, ezáltal rendkívül víztakarékos és gazdaságos a használata. Olyankor is hasznos ez, amikor a kisgyermek gyakorolja a WC használatát, és nincs vagy csak kis mennyiségű a produktum.

4. A kerámia belső felületének kifogástalan tisztításáról az egyedi vízelosztó elem gondoskodik, mely felerősíti a vízsugarakat és lehetővé teszi a vécékagyló tökéletes leöblítését.

5. Nincs pereme, de nem kell amiatt aggódni, hogy a Rimfree WC-k lehúzása után kifröccsen a víz, ami a gyerekes családoknak különösen jó hír, hiszen nem kerül a kisgyermekre szennyeződés a WC-ből.

A Kolo és Keramag termékcsaládokban 18 Rimfree termék található, így mindenki kiválaszthatja a neki megfelelőt.

Nézd meg a gyerekbarát Rimfree vécécsészéket, most AKCIÓS BEVEZETŐ ÁRON juthatsz hozzájuk - Kattints ide »

Promóció (x)

Címkék: rimfree, szobatisztaság

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Őszi falevélből cuki állatkák: 15 kreatív ötlet, amit próbálj ki a gyerekkel! Nagy kézügyesség sem kell hozzá
Őszi falevélből cuki állatkák: 15 kreatív ötlet, amit próbálj ki a gyerekkel! Nagy kézügyesség sem kell hozzá

Elsárgultak- vörösödtek-barnultak a falevelek. Többségük már le is hullt és arra vár csak, hogy apró gyerekkezek összegyűjtsék őket! Lenyűgöző állatképeket készíthettek belőlük a gyerekekkel, és nem is kell túl sok minden hozzá, csupán festék, papír, ragasztó és némi fantázia.

tovább a cikkre
Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval
Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval

Hogy az íróasztal vásárlását meg lehessen úszni, házilag is megvalósítható ötletet hoztunk, de olyanokat is, melyeket ugyan anyagi ráfordítással készíthetsz el, cserébe azonban egyedi íróasztalt kapsz. Plusz további inspirációt találsz tárolókra.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Szigorítottak a törvényen: ez vár ezentúl azokra, akik gyerekeket zaklatnak szexuálisan tovább

Az Országgyűlés szigorította a büntető törvénykönyvet (Btk.): ezentúl véglegesen el kell tiltani a gyermekekkel való foglalkozástól azokat, akik 18 évnél fiatalabbak sérelmére követnek...

Munkába állás GYES után: így segíti a kormány a kisgyermekes anyákat a munkába való visszatérésben tovább

Évente átlagosan mintegy 34 ezer kisgyermekes szülőnek segít a kormány a munkába való visszatérésben. Milyen kedvezményekre számíthat az a munkaadó, aki GYES-ről visszatérő anyukát foglalkoztat...

Családi pótlék, anyasági támogatás, GYES, GYET novemberben - Csúsznak a kifizetések a munkaszüneti nap miatt tovább

November elseje, mindenszentek idén szerdára esik - emiatt sok család a megszokottól később kapja meg a különféle családtámogatási juttatásokat. Mikor érkezik novemberben a családi pótlék,...

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Névváltozás házasságkötés után: Milyen nevet választhat magának az ifjú feleség és férj? Mi lesz majd a gyermekek vezetékneve? tovább

Az esküvő előtt általában már hetekkel, hónapokkal komoly szervezés alatt áll minden, de sokan nem is tudják, hogy az anyakönyvvezetőnél előre kell rögzíteni a házasságkötés után viselendő...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

Miért panaszkodsz, ha megvan mindened? Tényleg olyan nehéz ma boldognak lenni? - Fontos üzenetet fogalmazott meg egy édesanya tovább

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Szobatisztaság: így szoktathatod le gyermeked a pelenkáról! Mi mindenre figyelj oda szülőként? tovább

Őszi falevélből cuki állatkák: 15 kreatív ötlet, amit próbálj ki a gyerekkel! Nagy kézügyesség sem kell hozzá tovább

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Babakonyha

Babakonyha

Pofonegyszerű házi pizza recept: finomabb lesz, mint ha házhoz rendelnéd! - Így készítsd lépésről lépésre tovább

Hozzátáplálás: hány hónapos korban vezesd be a tejet és a glutént a baba étrendjébe? Ez lenne az ideális a gyermekorvos szerint tovább

Ezért szeretjük olyan régóta a PICK Téliszalámit! 4+1 nyomós érv a gasztrobloggertől tovább

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Répafelfújt

Répafelfújt

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 20 g vaj 20 g liszt 150 ml tej, vagy babatej 50 g sárgarépapüré 20 g reszelt sajt fél tojás

Recept:

A vajat felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és habzásig hevítjük. Felöntjük a tejjel, vagy babatejjel és sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a megfőzött, ledarált répapürét, valamint a reszelt sajtot és a fél tojást. Tűzálló tálban megsütjük.
(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

S. Puskás Judit

S. Puskás Judit

Munkaügyi szakember

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Gabi!

Ön dolgozhat gyed mellett is, másik munkahelyen a munkaviszonyát nem muszáj a főállásában megszüntetni, kivéve, ha olyan munkaszereződése van, ami ezt tiltja. Gyes mellett is ez a helyzet. Ha olyan lehetősége van, amit nem szeretne elmulasztani és ezért az új munkahellyel szeretne munkaviszonyt létesíteni, akkor felmondhat Ön is , és gyed, vagy gyes alatt nem muszáj ismét munkába állni. Gyakorlatilag megegyezhetnek egy időpontban is ami mindkettőjüknek megfelel, vagy a 3 hónap lejártával szüntethetik meg a munkaviszonyát.
Beszéljen a munkáltatójával és jelezze ezt a szándékát.

Üdvözlettel: S.P.Judit

Ezt olvastad már? [x]
Családtervezés

Több millió forintot elenged a kormány a lakáshitel-tartozásodból - Most jött ki a rendelet, íme, a részletek!

vissza vissza
Advertisement