Mit tehetünk mi szülőként azért, hogy a gyermekünk boldog legyen?

Szülők lapja

Párkapcsolat

Szülők lapja


Mit tehetünk mi szülőként azért, hogy a gyermekünk boldog legyen?

A gyermeknevelés nem csak az örömről szól, hanem árnyoldala is van. Szakértőnk hasznos tanácsai szülőknek arról, hogy hogyan teremthetünk harmóniát önmagunkban és a családban.

Sokszor végiggondoljuk, hogy vajon miként érhetjük el és biztosíthatjuk gyermekünk jólétét? Látunk magunk körül jól, kevésbé jól, és másként működő családokat. De vajon hogyan működünk mi?

A szülők hajlamosak a gyermek érdekeit a középpontba helyezni, és a gyermek centrikusságot előnyben részesíteni, ami a családban így is van rendjén. De csak egy bizonyos pontig. A kérdés az, vajon a szülő hol van az egész családi rendszerben mégis?

A szülők sokszor elfeledkeznek önmagunkról és egymásról
Férj és feleség olykor elfeledkezik önmagáról, egymásról, és az anya-apa-társközti kapcsolatról. A szerelmet felválthatja a ragaszkodás és a szeretet. Egymás és önmagunk tartós elhanyagolása akkor okoz nehézséget igazán, amikor a gyermekünk kirepül a családi fészekből. Az egyszülős családoknál a magány veszélye pedig még magasabb. Ilyenkor a szülőknek jelentős időtöbblete keletkezik, például nem kell annyit mosni, főzni, a gyermekért menni, programokra járni, vagy szervezni azokat. Jellemző, hogy az egykori beszélgetési témákat teljesen felváltja a gyermektéma. Egyből észrevesszük, hogy a korábbi baráti kapcsolataink felületesek lettek vagy elmaradtak.

Nem csak a gyermekünk érdemel törődést, hanem a kapcsolatunk is
Fontos, hogy a gyermeknevelés közben a felek megőrizzék az egymás iránti intimitást, a meghitt kapcsolatot, a személyes élményeket és érzéseket. A közös páros programok szervezése és közös élmények átélése sokat jelent a szülők közti párkapcsolat alakulásában. Hasznos segítség lehet ilyenkor egy családi barát, egy nagyszülő, egy rokon, aki a gyermekfelügyeletét vállalja, amíg a szülők egymással törődnek. Emellett a baráti kapcsolatok ápolása, a hobbik, kikapcsolódási és sport tevékenységek megőrzése vagy újraalakítása rendkívül fontos!

Változtassunk boldogtalanságunkon! De hogyan?
Üljön le, és gondoltban tekintse át pillanatnyi életét, és a „kameraállást” változtassa bátran! Sok minden nincs rendben, igaz? Na, de min kellene elsőként változtatni? Több ilyen is van? Állítson sorrendet! Megvan az első? NOSZA, rajta! A megoldási lehetőségeket vázolja! És egyszer csak észreveszi, hogy egyik jön a másik után, mint ahogy a megoldások is.

Ha kevésbé alkalmazható önnek a fenti átgondolásféle- technika, akkor nyugodtan használja a ,,papír-ceruza”- megoldást. Első kérdés következő a lapon: Hogyan vagyok én jól? Írjon és írjon és írjon! 

Persze mindehhez alapvető az önismeret, erő, önmagunkban való hit, de már a gondolatok megfogantatása is lépés az úton, amely nem egyszerű, de senki nem mondta, hogy az lesz! Egyedül nem megy vagy elakad? Segítséget kérni nem szégyen, sőt, igaz jellemre vall.

Megérzi a gyerek, ha gondok vannak a családban
A gyermek érzi és tudja, ha a szülők közti kapcsolat torz, harmónia nélküli, hibás vagy nem teljes, hiszen ez nagymértékben befolyásolja a gyermek érzését, hogyan létét és viselkedését.

Tehát ahhoz, hogy gyermekünk boldog és kiegyensúlyozott legyen, létkérdés, hogy a szülők is harmóniában legyenek önmagukkal és egymással.

Forrás: Bakosi Tamás, szociális munkás
Fotó: Freepik


Szülők lapja

Párkapcsolat

Szülők lapja


2014.02.03