Főoldal > Cikkek > Párkapcsolat > Baj-e, ha egy ágyban alszunk a gyermekünkkel? - Pszichológus véleménye - Szülők Lapja

Baj-e, ha egy ágyban alszunk a gyermekünkkel? - Pszichológus véleménye


Normális-e, ha a szülők a kisbabájukkal vagy a gyerekükkel együtt alszanak? Egészségesen fejlődik-e az a gyerek, aki a szülői hálóban alszik? Baj-e, ha a szülők a gyermek mellett élnek házaséletet? Miért nem tud az anya a gyerekről leválni? Nem késő változtatni! - gyakorlati tanácsok párkapcsolati szakértőnktől.

Szerző: Dr. Árvainé Koczok Márta
2014-02-17
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Árvainé Koczok Márta
tanácsadó szakpszichológus
kérdezd szakértőnket a témában >>
A legabszurdabb esetem eddig egy 12 éves fiú volt, aki még mindig az (egyedülálló) anyukájával aludt. És egy 8 éves kisfiú anyukája sem akarta megérteni, hogy miért baj az, ha gyermeke nélküle nem alszik el... Ugye, amikor gyermeket vállalunk, nem úgy tervezzük, hogy velünk alszik most már kamaszkoráig?!
A szülők állandó vitatémája, és a szakemberek igazi kihívása a gyermekkel történő együttalvás. Minden szülő mással magyarázza, hogy ő miért, vagy miért nem alszik együtt gyermekével.
 
Sokan együtt alszanak a kisbabával a kezdeti időszakban
Amikor megszületik végre a várva várt csöppség, sok minden megváltozik a pár életében. Sokan általában úgy készülnek fel a kezdeti időszakra, hogy eleve a hálószobában helyezik el a kisbabát. Így az anyukának is könnyebb az éjszakázás. Aztán ahogy nő a gyermekünk, beáll a napirend, ritkulnak az éjszakai etetések, el lehet azon gondolkodni, hogyan tovább. Sokan úgy döntenek, várnak a baba 1 éves koráig, mások néhány hónap múlva visszatérnek a régi rendhez. A baba viselkedése, vérmérséklete, szokásai mindezt nagyban befolyásolják.
 
Hogyan szorul ki az apa a hálószobából?
A gyermek etetése, altatása, szeretgetése közben azonban nem szabad elfelejtkezni az édesapáról sem! A hónapok múlásával egy férfi egyre jobban azt érezheti, hogy párja teljesen összefonódott gyermekével, ő pedig kezd kiszorulni a hálószobából, hogy ne is zavarja őket. Ha ez történik, nagyon fontos, hogy a férfi jelezzen! Ha nem szól, csak némán tűr, és szenved, sajnos később már nehéz lesz megoldani a problémákat. Sok apuka igyekszik ezt úgy ellensúlyozni, hogy kiveszi a részét a gyermek körüli teendőkből. Így az anyuka nem érzi magát egyedül, és este könnyebben közeledhetnek egymáshoz.

Baj-e, ha egy ágyban alszunk a gyermekünkkel? - Pszichológus véleménye
   Az apa szép lassan kiszorul a hálószobából
 
Együttalvás a gyermekkel elhidegüléshez vezet
Sokszor szinte észre sem veszik  a párok, hogy rohannak a hónapok, az évek, és a gyermek még mindig az ágyukban alszik. Vagy már megpróbálták külön szobába szokatni, de éjjel felkel, és átjön hozzájuk... Aztán szép lassan azt veszik észre, hogy eltávolodtak, elhidegültek egymástól...
A párkapcsolat szempontjából nagyon fontos, hogy időnként beszéljünk a párunkkal, ő hogyan éli meg a helyzetet, mit és hogyan kellene másként csinálni, hogy nekünk, mint egy párnak jobb legyen!
 
Veszélyes, ha a szülők a gyerek mellett élnek házaséletet!
Sok esetben a körülmények nem teszik lehetővé a szülők számára, hogy külön szobában aludjanak. Például együtt élnek a nagyszülőkkel, és nincs lehetőségük bővíteni a lakást, vagy elköltözni. Ilyenkor próbáljanak arra törekedni, hogy meglegyen a gyerkőc külön kis sarka, és igyekezzenek a házaséletüket szobán kívül megoldani.
Ha ugyanis a szülőpár rendszeres nemi életet él a gyermek közvetlen közelében, mert pl. azt hiszik, már alszik, az fokozott mértékű szorongást válthat ki belőle, illetve olyan korai szexuális magatartásformákat eredményezhet pl. az óvodai, vagy iskolai közösségben (pl. mások bevonása szexuális játékokba, nyilvános és fokozott önkielégítés), melyekkel igyekszik feldolgozni, vagy utánozni a látott, és hallott eseményeket.
 
Miért akar az anya mindenáron a gyermekkel aludni?
Amikor a szülő "önként" vállalja ezt a szituációt, akkor valamilyen "nyomós" ok áll a háttérben. Mert bár nem lehet azt kijelenteni, hogy az a normális, ha külön alszik a gyermek, de a párkapcsolat szempontjából az ő helye bizony, hosszútávon nem az anya mellett van! Apa és férfi legyen a talpán, aki ezt jól tolerálja.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Izgulsz, hogy minden rendben legyen a babavárás alatt? Szeretnél mindent megadni az egészséges fejlődéséhez?  Kattints ide, és nézd meg, hogy mit tehetsz érte >> 

vonal

[x] hirdetés

 
- A szülő szorongása, vagy túlzott kötődése gyermekéhez. Ezzel a viselkedésével az anya/apa meggátolja a gyermek önállósodását, lelassítja a leválás folyamatát, ezáltal nem biztosítja számára az egészséges személyiségfejlődést.
- A pár tagjainak egymástól való érzelmi elhidegülése. Ha a szülőpár egyik tagja azért tartja maga mellett a gyermekét, hogy ne kelljen párjával együtt hálnia, akkor a gyerek lesz a párkapcsolati krízisben felhasznált pajzs, ütköző. Olyan szerepbe kerül, amihez neki nem sok köze van. Ebben a szituációban is sérül lelkileg.
- Vannak olyan családok, ahol az egyik szülő éjszaka dolgozik, -a magányt ne a gyermekkel enyhítsük!
- A külföldön élő és dolgozó apukák ugyancsak gyakran tapasztalják, hogy amikor ők kint vannak, a gyerkőc az anyjukkal alszik. Amikor azonban ő hazatér (1-2 hétre), akkor visszaköveteli a helyét! Ez fiúgyermekek esetén komoly harccá is fajulhat apa és fiú között, semmiképp sem erősíti a kapcsolatukat! Itt is az anyának kell erősnek, és következetesnek lennie.
 
Miért ragaszkodik a gyermek az együttalváshoz?
A gyermek természetes igénye és vágya, hogy mindig szüleivel, szeretteivel lehessen. Bizonyos gyerekek az átlagosnál nehezebben viselik az egyedüllétet, az ő esetükben nehéz eldönteni az esti lefektetéssel járó sírásrohamról, hogy hiszti, vagy pedig fokozott szorongás miatti reakció. Velük szemben könnyebb ellágyulni, és a békesség, nyugalom kedvéért beadni a derekunkat.
 
Később láthatjuk, hogy ha a szorongás elmúlt, a gyermekkel is könnyebb elfogadtatni, hogy mostantól újra külön alszik majd. Segíthetünk neki találni egy kedves kis "anyapótlékot", vagy megtanítani különféle szorongásoldó technikákra: pl. gondoljon valami szépre elalvás előtt, mivel szeretne álmodni. Ő pedig alkalmazkodik ehhez.
A "hisztis" gyerkőc azonban nem adja fel! Őt nem lehet megnyugtatni, megtanítani, ő tudja, mit akar, Anyát! Kész! Ha tehetetlennek érezzük magunkat ilyen esetben, akkor ne szégyelljünk segítséget, tanácsot kérni! Egy akaratos gyerkőc, és egy melegszívű, folyton ellágyuló anya mellől hamar lelépnek a férfiak, mert megunják, hogy párjukat a gyermekük irányítja!
 
Kérjünk segítséget az alvási szokások megváltoztatásához!
Látható tehát, hogy rengeteg dolog befolyásolja a gyermekünkkel való együttalvásunkat. Szerintem az a jó, ha egy pár időnként "felülvizsgálja" a helyzetet: hogy érzik benne magukat, kinek jó és kinek nem, hogy lenne jó, min kellene változtatni? És ha egyedül nem megy, akkor pedig tanácsot lehet kérni. Néha egy alkalom elegendő az alvási szokások megváltoztatásához, és a kapcsolat helyrebillentéséhez! 
 
Szakértő: Dr. Árvainé Koczok Márta
Fotó: Freedigitalphotos.net
 

Címkék: szexualitás, párkapcsolat, együttalvás a gyerekkel, együttalvás a babával, együttalvás a szülővel, együttalvás a szülőkkel, elhidegülés, párkapcsolati krízis, alvási szokások, túlzott kötődés, szülő szorongása, magány

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Hogyan lehet harmonikus a párkapcsolatod?

Sok párkapcsolati probléma oka a lojalitás hiánya. Mi is az a lojalitás és hogyan nyilvánul ez meg a párkapcsolatban? Hogyan legyünk lojálisak partnerünkhöz?

tovább a cikkre
A 10 leggyakoribb hiba, amit egy házasságban, párkapcsolatban elkövetünk
A 10 leggyakoribb hiba, amit egy házasságban, párkapcsolatban elkövetünk

Mik azok a hibák, amiket nem szabad elkövetni, ha szeretnéd a házasságod, párkapcsolatod boldogságát megőrizni? Párkapcsolati szakértőnk összegyűjtötte a 10 leggyakoribb bakit és azt is megmondja, hogyan kerülheted el őket. Tippeket ad a kiegyensúlyozott, jól működő párkapcsolathoz.

tovább a cikkre
Boldog párkapcsolat baba mellett? Igen, lehetséges!

A tökéletes randevú - Hol adnak ilyet? Akciós? Mert akkor én is veszek, pont ilyenre vágyom. Árnyas sétány, a háttérben naplemente és halk zene. Divatos haj és csinos megjelenés, a társam illata varázslatos, de cseppet sem tolakodó.

tovább a cikkre
Párkapcsolati problémád van? Még változtathatsz!

Elmúlt a kezdeti lángolás? Néha magányosnak érzed magad a kapcsolatodban? Inkább egymás mellett éltek, mintsem egymással? Úgy érzed, valami hiányzik?

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Árvainé Koczok Márta - tanácsadó szakpszichológus

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Paradicsomos burgonyapüré

Paradicsomos burgonyapüré

Főzelékek >>
7 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1 kisbaba részére: 100 gramm burgonya 1-2 db friss paradicsom 1 kis zellerlevél 1 teáskanál olaj

Recept:

A megtisztított, kockára vágott burgonyát beletesszük egy kis lábosba. Annyi vízzel öntjük fel, hogy a burgonyát éppen ellepje. Forrástól számítva 15-20 percig lassú tűzön puhára főzzük. Közben a friss paradicsomokat nyersen átpasszírozzuk egy szűr(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Így alakul át a középiskolai szakképzés a 2020/2021-es tanévtől! - Összeszedtük a legfontosabb változásokat

vissza vissza