9 dolog, amiből biztosan tudhatod, hogy megtaláltad a lelki társadat - Így látja a párterapeuta

Kerner Tibor

Párkapcsolat

Kerner Tibor


9 dolog, amiből biztosan tudhatod, hogy megtaláltad a lelki társadat - Így látja a párterapeuta

Egy kiváló párkapcsolathoz három tényezőnek egyszerre kell jelen lennie: a szeretetnek, a szenvedélynek és tiszteletnek - mondja Kerner Tibor párterapeuta. Derítsd ki, hogy akivel most együtt élsz, az valóban a lelki társad-e.

Coaching munkám során gyakran szembesülök azzal a lehangoló ténnyel, hogy nagyon kevés embernek van jól működő párkapcsolata. Amikor tízes skálán kell értékelni ezt a területet, akkor rengeteg az 1-4 közötti osztályzat, sok az 5-7, van néhány nyolcas is, de 9 és 10 csak minden szökőévben fordul elő.

Miért van ez? Ma már elég pontosan tudom erre a választ; az írásaimban és a párkapcsolati tréningeken részletesen tárgyaljuk is az okokat (és természetesen a megoldásokat). Most azonban arról szeretnék pár gondolatot megosztani, hogy mi változik meg, amikor megtalálod a hozzád illő, tökéletes társat.



A környezetemben több ilyen "ideális" házaspár is található, akik bizonyos mértékig mindannyian példaként szolgáltak az alábbiakhoz. Ha a saját házasságomat kéne elhelyezni tízes skálán, akkor gondolkodás nélkül 10 lenne az érték, amit adnék, tehát saját tapasztalataim is megerősítik a következőket. Éltem ötös, sőt kettes szintű párkapcsolatban is, a különbség szó szerint ég és föld.


9 dolog, ami jelzi, hogy megtaláltad az ideális társadat


1.  Legszívesebben egymással töltitek az időt.
A lelki társakban elemi erejű az a törekvés, hogy bármit is csinálnak, a másik ott legyen mellettük. Mi már közel egy évtizede vagyunk együtt a feleségemmel, a másik közelsége iránti vágyunk azonban nemhogy nem csökkent, de erősebb, mint valaha.

2.  Folyamatosan tanultok egymástól.
Az elmúlt években annyi mindent tanultam a feleségemtől, hogy külön cikkre lenne szükség a felsorolásukhoz. Valószínűleg – őt kellene erről megkérdezni -, hogy fordítva is így van. Miért lehetséges ez? Azért, mert az ideális társtól elfogadjuk azokat a dolgokat is, amiket mástól esetleg abszolut nem.

3.  Egészen mély bizalom alakul ki egymás iránt.
Egymás megértése és a kölcsönös bizalom olyan szintre jut el közöttetek, hogy az életedet is rábíznád adott esetben. Reméljük erre nem lesz szükség, mindenesetre az érzés megvan.

4.  Félszavakból is megértitek egymást.
Kívülállóknak talán még zavaró is lehet, hogy egyfajta speciális nyelvet használtok, ami alig érthető másoknak. Be tudjátok fejezni egymás mondatait, pár másodperc eltéréssel ugyanarra a dologra gondoltok, egy problémára hasonló megoldást tartotok jónak. Lenyűgöző, semmi máshoz nem hasonlítható érzés ez.

5.  Célkitűzéseitek fokozatosan egymásba olvadnak.
Az egymáshoz illő társak odafigyelnek a másik igényeire, ezért úgy alakítják a céljaikat, hogy a másik elképzelései is teret nyerhessenek. A következmény: az egyéni és a közös célok szépen egymásba simulva tökéletes összhangot alkotnak.

6.  A szerelem megmarad, sőt, tovább nő.
Lehetséges ez? Teljes mértékben. Ha azonban csak azt a lángolást hívod szerelemnek, amit egy kapcsolat elején élünk meg, akkor nagy bajban vagy. A szerelem az idő múlásával megérik, mint a jó bor; nem a szenvedély dominál többé, hanem a szeretet és az elfogadás. Attól még ez szerelem marad, csak annak egy másik fajtája.



7.  Sokat nevettek.
Mi itthon rengeteget nevetünk. A feleségemnek kiváló a humorérzéke: olyan poénokat is megért, amikre mások csak felvonják a szemöldöküket. Nekem a humor az egyik erősségem, úgyhogy igyekszem kitenni magamért. Konzervvicceket nem tudok ugyan, de a világot egy bizonyos csavarral látom, ami rengeteg poén forrása. Úgyhogy jól elvagyunk.

8.  Megtanultok bölcs kompromisszumokat kötni...
Ahogy haladtok előre az életben, a prioritások szép lassan megváltoznak. Ami korábban alapvető volt, annak a helyébe más dolgok lépnek. Mindez nem egyszerre történik, hanem szép fokozatosan. Ha megtaláltad a tökéletes társadat, akkor vele ezeket meg lehet beszélni, és némi odafigyeléssel meg lehet találni a mindkét fél számára elfogadható megoldásokat.

9.  Nemcsak szeretitek, hanem tisztelitek is egymást.
Egy jó kapcsolathoz három tényezőnek kell egyszerre jelen lennie. Ezek: szeretet, szenvedély és tisztelet. Szokták azt mondani, hogy csak akkor vegyél el egy nőt, hogy ha férfi lenne, akkor a legjobb barátodnak választanád. A barátok tisztelik egymást, amiből az is következik, hogy teljesen egyenrangúak. A jó házasság nem királyság, hanem köztársaság, amit két egyenrangú ember: a köztársasági elnök és a miniszterelnök irányít. Egymást erősítik; ettől működik olyan jól.

Most nézd meg ezt a 9 pontot. Ilyen a jelenlegi kapcsolatod? Ha nem ilyen, akkor kívánom, hogy találd meg a tökéletes lelki társadat, mert vele sokkal könnyebb lesz mindezt kialakítani. Százszor annyit kell dolgozni rajta, mint ahogy most gondolod, ám ezerszer jobban megéri, mint azt valaha gondoltad volna.

Szerző: Kerner Tibor
Fotó: Freepik


Kerner Tibor

Párkapcsolat

Kerner Tibor


2016.02.23