Szex a szülés után - Meddig érdemes várni? Hogyan találj vissza a női szerephez? Szexuálpszichológus válaszol

Szülők lapja

Párkapcsolat

Szülők lapja


Szex a szülés után - Meddig érdemes várni? Hogyan találj vissza a női szerephez? Szexuálpszichológus válaszol

Mi az oka a szexuális vágyvesztésnek szülés után? Hogyan lehet a kezdeti nehézségeken átlendülni? Miért nem jó húzni-halasztani az egészséges szexuális élethez történő visszatérést? Mi a boldog, kiegyensúlyozott intim együttlétek kulcsa a baba megszületése után? Szexuálpszichológus válaszol.

A szülés utáni szex nem csak a nőknek okozhat nehézséget, hanem a férfiaknak is. Az első együttlét mindkét féltől odafigyelést igényel. Hogy hogyan közeledjenek a párok egymáshoz, és miért fontos, hogy ne hanyagolják el egymást - arról dr. Rusz Edit szexuálpszichológus beszélt tv2.hu/fem3cafe egy  korábbi adásában.

Cikkünkben az adásban elhangzott tanácsokat foglaltuk össze tömören. Ha kíváncsi vagy a teljes anyagra, azt ebben a videóban tekintheted meg.

A szülés utáni szexuális vágyvesztésnek fizikai és pszichés okai vannak
- Természetesen van, amikor a nőnek gond nékül sikerül a szülés után visszatérnie a női szerepbe, és a szexualitáshoz való visszatérés nem okoz gondot számára. Azok a nők, akik hozzám fordulnak segítségért, ők ezt nyilván másként élik meg.
A világ leggyönyörűbb élménye egy kisbabát a világra hozni, ezután a pozitív és negatív értelemben vett katartikus élmény után a nőnek át kell billennie a szép, ideális női szerepből egy igazi édesanya szerepbe, ami már más - mondja a szakember. - Az édesanya érzés mindent töröl. Hiába akarja az újdonsült anyuka tudatosan fogadni a férje közeledését, eleve az első 6 hétben ennek fizikai akadálya is van (gondoljunk csak a gátmetszés fájdalmára). Csak nehezen tudja a figyelmét megosztani a kisbaba és a férje között. A teste egszerűen még nem reagál. A kisbaba szopik, és a férj csak vágyakozva tekintget a gyönyörű, telt idomú feleségére, aki még nem áll készen az ő fogadására. A férj csodálattal nézi a feleségét, és szeretne a felesége kegyeibe visszakerülni. És ilyenkor a nőnek kell okosnak lennie!

A kezdeti intim együttlét kulcsa a fokozatos és finom közeledés
Sokszor a szakemberek sem beszélnek arról, hogy egy nőnek ilyenkor az érzelmi izgalmi állapot megélése, az érzelmi kielégülés élménye a fontos, mert a nő még nem a konkrét szexuális együttlétet, a testi kapcsolatot kívánja. A megoldás az lehet, hogy a nő fokozatosan, óvatosan finoman beengedi a férfit, és először csak a finomabb intimitásba vonja be.
A féri pedig elégedjen először meg egy finomabb, intimebb együttléttel. Először csak ölelés, simogatás - ne vad, egész éjszakát betöltő szexre vágyjon, ne ebben akarja újra visszakapni az asszonykáját. Amúgy is az ölelgetés-simogatás sokszor fontosabb, mint maga az aktus - tanácsolja a  szexuálpszichológus.

Minél később kezdődik meg a közeledés, annál nehezebb lesz visszatérni egymáshoz
- Minél tovább bújik az édesanyai ösztön mögé az anyuka, annál nehezebb lesz a visszatérés. Ugyanakkor mindkét félre szükség van a helyzetet rendebehozatalához. Ha nem oldják meg időben, akkora végtelenségig húzódhat az egészséges szexuális együttléthez való visszatérés.
A legtöbb problémát a pároknál az okozza, hogy nem oldják meg időben a gondokat - minél kevésbé megy az intimitás a párkapcsolaton belül, annál nehezebb visszatalálni egymáshoz.
A szex fontos alapja egy párkapcsolatnak. A férfi amúgy is nehezen bogozza ki a női lelket, a baba megszületése után, pláne nem tudja, hogy mi zajlik a feleségében. A tanácsom tehát, hogy a nőnek kell felszabadítania ez alól a férfit, neki kell okosnak lennie - mondja dr. Rusz Edit.

Forrás: YouTube
Kezdőfotó: Freepik


Szülők lapja

Párkapcsolat

Szülők lapja


2016.03.04