Főoldal > Cikkek > Párkapcsolat > 5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka - Szülők Lapja

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka

Szülőklapja képA gyermeküket egyedül nevelő szülők sokszor szembesülnek bántó megjegyzésekkel, könnyű kijelentésekkel, amelyek téves megítélésen alapszanak. Christine Finke német írónő könyvében lerántja a leplet az egyedülálló szülőket övező klisékről, és elmagyarázza, hogy az egyedülálló szülőnek sem mindig fenékig tejfel az élete, mint ahogy azt sokan gondolják.

Szerző: Szülők lapja
2016-06-09
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyukaA gyermeküket egyedül nevelő szülőknek nap mint nap szembesülnek bántó sztereotípiákkal, más szülők szigorú megítélésével, könnyen tett kijelentéseivel, olyan klisékkel, amelyeket igazán nehéz lerombolni.

Christina Finke német írónő ezekkel a klisékkel foglalkozik "Egyedülálló szülők - Hogyan árul el minket és bánik gyermekeinkkel a társadalom?" című könyvében, melyekből az öt legjellemzőbbet emeltük ki.


1. "Az egyedülálló szülő csakis maga tehet arról, hogy egyedül maradt!"


Sokan gondolkodnak úgy, hogy aki világra hoz egy gyermeket, miközben nem képes partnerkapcsolatát megfelelően ápolni, annak komoly emberismereti hiányosságai vannak. Az a nő nem hozott felelős döntést, amikor nem a megfelelő férfit válaszotta gyermeke apjának, esetleg nem tett meg mindent annak érdekében, hogy párkapcsolata rendben működjön.

Christine Finke írónő egy azok közül a nők közül, aki "el merte hagyni a férjét" - ez a provokatív kijelentés áll könyvének borítóján. De vajon a válásért egyedül ő maga okolható?

Feltehetőleg senki sem azzal az elhatározással házasodik meg, hogy évekkel később egyedülálló szülő lehessen. Ahogyan az írónő fogalmaz: "egyedül gyermeket nevelni komoly leterhelést jelent, korcsökkentő rizikófaktort és társadalmi kirekesztést".
Könyvében elmeséli, hogy amikor már érezte házassága zátonyra futotásának közeledtét, nagyon sokáig közdött, "talán túlzottan sokáig is", hogy megmentse kapcsolatát, "de már nem lehetett tovább bírni". "Az a férfi, akihez egykor feleségül mentem, már nem ugyanaz a férfi volt." Egészen addig, amíg ebbe a helyzetbe nem került, ő maga sem hitte volna, hogy egyszer majd egyedül fogja nevelni gyermekeit.


2. "Az egyedülálló anyának sokkal több ideje jut magára, mint más dolgozó anyáknak!"


Péntek, szombat, vasárnap gyerek nélkül... - az egyedülálló anyuka egy kiadós alvással jól kipiheni magát éjszaka, kényelmesen megreggelizik, és egy kicsit még visszabújik az ágyba olvasgatni.
Az egyedülálló anyukáknak csak hétköznap kell gondoskodniuk a gyerekekről, mert az elvált férj kéthetne hétvégenként megjelenik a bejárati ajtóban, és elviszi a gyerekeket egy egész hétvégére hazulról. Milyen sok ideje marad magára az egyedülálló anyukának! Míg más anyának ennyi sem jut! A gondos feleségek bezzeg még hétvégén is a férjek ingjeit vasalhatják. Mégis miért vannak oda annyira az egyedülálló anyák?


A valóság azonban ennél kijózanítóbb és fakóbb: "Az egyedülálló anyák egyáltalán nem tudják kiélvezni a gyermekmentes hétvégéket, mert egyfolytában a gyerekek fájdalmas hiányával küzdenek. Arról nem is szólva, hogy a gyerekmentes hétvégéken sajnos több idő jut arra is, hogy a megromlott házasság apró részleteit újra és újra átgondolják, mert túl sok az idő jut a merengésre" - fogalmaz az írónő.

A legtöbb egyedülálló anya ezt az időt nem magára szánja, hanem az elmaradt háztartási munkákra, arra, hogy gyorsan elintézze a sürgős ügyeit, amikre a héten nem jutott egyáltalán idő. Az egyedülálló anyának a hétköznapok során nem 100%-ot, hanem 200%-ot kell teljesítenie!

Sokan másodállást vagy még több munkát, ügyeletet vállalnak, hogy a kijöjjenek a fizetésből, a háztartási munkák pedig soha nem maguktól rendeződnek el csak úgy, sajnos. Nem beszélve a gondoskodó, gyerekeit ugyanúgy szerető másik fél támogatásáról, ami hiányzik. Az egyedülálló anyukát nem hívja fel senki egy gyors telefonbeszélgetés erejéig azzal, hogy: "Minden rendben, Drágám?"

3. "Az egyedülálló szülőnek sokkal könnyebb segítséget kérnie másoktól!"


Az egyedülálló anyák mindig arra panaszkodnak, hogy nekik soha nem segít senki. Nem létezik, hogy nincs olyan család, barát, szomszéd az egyedülálló anyuka környezetében, aki bármikor ugrásra kész. Na, ne már!

Christine-nél a másoktól való segítségkérés konrétan úgy zajlott, hogy még évekkel a válás után is a gyerekek annyira ragaszkodtak hozzá, hogy a pincébe sem tudott lemenni nyugodtan. Felteszi a kérdést a könyvében: "Hogyan tudnám a gyerekeket egy kis időre is magukra hagyni, ha még a szemetet sem tudom zavartalanul kivinni?" Christine vállalja, nem szívesen bízza a gyerekeket másra, mert nem szeretné, hogy bármi bántódásuk esne. Arról nem szólva, hogy a két kisebb gyerek a mai napig nem szívesen alszik ismerősöknél. "Még akkor sem, ha mások örömmel nyújtanak segítő kezet, sem passzolnám le szívesen itt-ott a gyereket időnként" - írja Finte.

4. "Az egyedülálló szülő több jogi, pénzügyi támogatást kap!"


A német anyák többsége rendszeresen küzd azzal, hogy az egészségbiztosítójától pénzügyi támogatást szerezezzen az úgynevezett Anya-gyermek kórházi gyógykezelésekre (itthon ez nem gyakorlat - a szerk). A német egyedülálló anyákat ugyanis az egészségkassza előnyben részesíti.

Christine Finke szintén kapott egy hasonló pénzügyi támogatást betegbiztosítójától erre célra. Az események azonban közel nem úgy zajlottak, mint ahogyan azt eltervezte, mert az egész gyógykezelés egy kényelmetlen procedúrába fulladt. Azzal kezdődött, hogy a kisfia eltörte a lábát, és mankóval kellett járnia, ami nehézséget okozott számára - ez megnehezítette a (megfinanszírozott) gyógykezelést. Ehhez még egy kötőhártyagyulladás is hozzájárult, ami az előírt kezelést időben tovább tolta, ugyanis a gyereknek nem volt szabad elhagynia a szobáját. Christinét végül a támogatással járó előírások csak stresszelték.

Aki Finke írónő könyvét olvassa, megérti, hogy egy anyagi támogatás sem tudja könnyíteni az egyszemélyi felelősség terhét, a kieső időt, az egzisztenciális bizonytalanságot, amit egy egyedülálló szülő átél és elvisel. A szerző úgy véli, hogy ezeket az Anya-gyermek gyógykezeléseket mind-mind meg lehetne spórolni, ha az egyedülálló szülő a mindennapokban lenne  tehermentesítve.

5. "Az egyedülálló szülőnek csak jobban kellene szerveznie magát!"


Aki akar, az képes arra, hogy jól megszervezze a mindennapjait! Ha az egyedülálló szülő jól osztaná be az idejét, akkor neki is könnyebb lenne a helyzete, és nem kellene feleslegesen fáradoznia. Nincs másra szükség, mint szoros időbeosztásra, bevált rutinokra, világos és követhető szabályokra - csak így tudja az egyedül gyermeket nevelő fél biztos alapokra helyezni a családot.

Amikor Finke a nagyobbik lányával mandulaoperációra volt kiírva, a kisebbik lánya éppen akkor kapott el egy vírusos bélgyulladást. Ennyit a pontos határidőkről, betartandó szabályokról és az időbeosztásról. Akinek gyereke van, jól tudja, hogy mit jelent tervezni, és hogy a gyerekek betegségei mennyire át tudják írni a terveket. Természetsen lehet mentőövről gondoskodni, egy nagymamát vagy barátnőt állandó készenlétben tartani. De egészen őszintén: melyik anya riasztja a szomszédnőjét vagy a barátnőjét, amikor gyermeke hajnali 1 órakor elkezd hányni?! Na, erről van szó. És az összehányt ruháknak, takaróknak a mosását sem lehet másokra bízni...

Ne higgyük, hogy az egyedülálló szülő olyan könnyen megbírkózik a hétköznapokkal, mert ez nem így van! Finke számára a hétköznapok folyamatos egyensúlyozást jelentenek. Számára egy bébiszittert megfizetni túl sok kiadást jelentene, mert ne feledjük: sok egyedülálló szülő a létminimum körül keres. Tehát a szervezés biztosan nem mindig megoldás - írja könyvében az írónő.

Forrás: Külföld / Berliner Zeitung, Lisa Harmann cikke nyomán
Kezdő fotó (csak illusztráció): Pixabay
A cikkben lévő fotón Christine Finke 49 éves írónő látható, aki fordító, helyi politikus, Mama arbeitet (Anya dolgozik) című blog sikeres szerzője, Konstanzban neveli egedül három gyermekét.

Címkék: egyedülálló, szülő, gyereket egyedül nevelő, támogatás, válás, tönkrement kapcsolat, párkapcsolat, apa, anya

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat?

Vasárnap kezdődött a házasság hete; országszerte és a határon túl több mint 250 előadással, kulturális programmal irányítják rá a figyelmet a házasság, a család fontosságára - ismertette Herjeczki Kornél, a házasság hete mozgalom országos koordinátora.

tovább a cikkre
Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen
Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen

Szeretnél egyszerre jó anya, odaadó feleség, rendes háziasszony, megbízható munkatárs lenni, és mégsem megy? Netán összeomlott körülötted minden, ami eddig jól működött? A jó hírünk az, hogy van megoldás! 5 apró változtatással újra a régi önmagad lehetsz!

tovább a cikkre
Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva
Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva

Évente kétszer, a téli és a nyári szabadságok után tetőzik a beadott válókeresetek száma egy amerikai szociológiai kutatás szerint. A kutatás válaszokat talált arra, miért ekkor emelkedik a válások száma és hogyan függ össze a családok időbeosztásával.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Névváltozás házasságkötés után: Milyen nevet választhat magának az ifjú feleség és férj? Mi lesz majd a gyermekek vezetékneve? tovább

Az esküvő előtt általában már hetekkel, hónapokkal komoly szervezés alatt áll minden, de sokan nem is tudják, hogy az anyakönyvvezetőnél előre kell rögzíteni a házasságkötés után viselendő...

Szülői felügyeleti jog, gyermek átadása - Mit tehet az aggódó szülő, ha volt párja magánál tartja a gyermeket? Jogi szakértő válaszol tovább

A szülők felügyeleti joga sarkalatos kérdés minden válás esetén. Amikor csupán az egyik fél kapja a felügyeleti jogot és ennek ellenére a másik fél magánál tartja a gyermeket, jogellenesen...

Több millió forinttal csökkentik a jelzáloghitel-tartozásod, ha megfelelsz ennek a feltételnek! - Így támogatják a nagycsaládosokat tovább

A jelzáloghitel jelentősen csökkenthető további gyermekek vállalásával. Családi adókedvezmény, jelzáloghitel, diákhitel, lombikprogram - hogyan kedvez a kormány a családoknak? Kik járnak...

Fipronillal szennyezett tojás: ha ezt az azonosítószámot látod a tojáson, ne edd meg! - A Nébih figyelmezetése tovább

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma az augusztus elején indult tojás és tojás termék célellenőrzése során fipronilt mutatott ki magyar származású friss tojás...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

Miért panaszkodsz, ha megvan mindened? Tényleg olyan nehéz ma boldognak lenni? - Fontos üzenetet fogalmazott meg egy édesanya tovább

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Gyerekszoba ötletek képekkel: 10 különleges emeletes ágy, ahova még te is szívesen befeküdnél tovább

Kerti homokozó építése lépésről-lépésre, fázisfotókkal - a kertészblogger tippjeivel tovább

Babakonyha

Babakonyha

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

Fotós receptek! 5 egészséges és hűsítő turmix gyerekeknek a kánikulai hőségre tovább

Mikortól adhatsz a babának fagyit? Mire figyelj a fagylalt vásárlásakor? Dietetikus válaszol tovább

0-3 éves gyerekek étrendje: minden második gyermeket helytelenül táplálnak a szüleik - Kutatási eredmény tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zabpelyhes galuska

Zabpelyhes galuska

Köretek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100 g zabpehely 2 db tojás só petrezselyemzöld

Recept:

A zabpelyhet összekeverjük a tojással, ízesítjük sóval, apróra vágott petrezselyemzölddel (ha túl sűrű, kevés vizet adhatunk hozzá), majd fél órát állni hagyjuk. Galuskaszaggatóval forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk, 3-4 perc alatt készr(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

S. Puskás Judit

S. Puskás Judit

Munkaügyi szakember

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Anett!
Ahhoz, hogy Csed-t, gyedet kapjon a gyermeke születését megelőző két éven belül 365 nap biztosítási idővel kell rendelkezni és a a szüléskor is biztosítottnak kell lenni.
Önnek minél előbb biztosítási jogviszonyba kell lépni. Tudom, hogy nehéz pocakosan elhelyezkedni, de minden ismeretséget fel kell kutatni. Lehet határozott idejű munkaszerződése a baba születéséig is, már akkor is jogosult ezekre az ellátásokra.

Ha nem sikerül, akkor gyesre lesz csak jogosult.


Üdvözlettel: S.P.Judit

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

9 évesen lebénult egy baleset miatt, de boldogabb a kisfiú, mint sok egészséges ember - Megható találkozásról ír Jocó bácsi

vissza vissza