Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva

Szülők lapja

Párkapcsolat

Szülők lapja


Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva

Évente kétszer, a téli és a nyári szabadságok után tetőzik a beadott válókeresetek száma egy amerikai szociológiai kutatás szerint. A kutatás válaszokat talált arra, miért ekkor emelkedik a válások száma és hogyan függ össze a családok időbeosztásával.

A Washingtoni Egyetemen végzett kutatás szerint, a válások száma a téli és a nyári szabadság után emelkedik. A kutatást Washington államra nézve végezték, de azt találták, hogy az Egyesült Államok más részein is hasonlóan alakul a beadott válókeresetek száma.

Az év melyik időszakában adják be a legtöbb válókeresetet?
A Washingtoni Egyetem szociológia professzora, Julie Barnes és a doktorandusz Brian Serafini a 2001 és 2015 közötti adatokat elemezve mutatta ki, hogy Washington államban minden évben a legtöbben márciusban és augusztusban adnak be keresetet házasságuk megszüntetése érdekében. A kutatók szerint a válókeresetek beadása egy "rituális naptárt" követ, amely igazgatja a családok életét.

Miért nem válnak a házaspárok a téli és a nyári szabadság alatt?
A téli és a nyári szabadság idején tabu a válást kezdeményezni. A szabadságot a nehézségekkel küzdő párok olyan időszaknak érezhetik, amikor a kapcsolat rendbe hozásának, megújításának van az ideje - idézte Julie Barnest a phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

- Az emberek növekvő elvárásokkal nekivágni a szabadságnak, az elmúlt évek esetleges csalódásai ellenére is. Ezek olyan időszakok, amikor van egyfajta várakozás vagy lehetőség az újrakezdésre, valami másra, az élet egy új szakaszának megkezdésére - magyarázta a kutató.



Milyen összefüggés van a válókeresetek és a szabadság között?
Julie Barnes szerint a szabadság sok pár számára érzelmi túlterheltséggel és stresszel jár, mindez pedig kiemelheti a kapcsolat gyengeségeit. A válókeresetek beadásának minden évben megfigyelhető mintája tükrözheti azt a kiábrándultságot, amelyet a szabadsággal szemben támasztott elvárások be nem teljesülése miatt éreznek a házaspárok.

Sokan határozzák el a válást a családi nyaralást követően, augusztusban, amikor még nem kezdődik el az iskola a gyerekeknek. Ugyanakkor a márciusi csúcsra az lehet a magyarázat, hogy a házaspároknak a téli szabadságot követően több idejük van - a gyermekes párokat nem sürgeti az iskolakezdés - a válással járó anyagi kérdések rendezésére, az ügyvéd kiválasztására vagy egyszerűen a lépéshez szükséges bátorság összeszedésére is.

Miért emelkedik a válás a kora tavaszi időszakban?
Általában márciusban éri el az éves csúcsot az öngyilkosságok száma is, e mögött egyes szakértők szerint a meghosszabbodott napok miatti megnövekedett aktivitás állhat - véli a szociológus, aki hasonló okokat sejt a válások számának kora tavaszi emelkedése mögött is.

Az Egyesült Államok más részein is hasonlóan alakul a válókeresetek száma
A kutatást kiterjesztették az Egyesült Államok más részeire is, és eddig úgy találták, hogy a Washington államhoz hasonló törvényekkel, ugyanakkor más gazdasági és demográfiai helyzettel bíró államokban - köztük az ingatlanválság által jobban érintett Floridában és Arizonában, valamint a munkanélküliség által jobban sújtott Ohio államban - is többé-kevésbé hasonlóan alakult a válókeresetek beadásának megfigyelt mintája.

Forrás: MTI
Fotó: Freepik

 


Szülők lapja

Párkapcsolat

Szülők lapja


2016.09.02