Főoldal > Cikkek > Párkapcsolat > 20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint - Szülők Lapja

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint

Szülőklapja képMikor egymásra talál egy férfi és egy nő, nem lesz belőlük azonnal tökéletes pár. Megismerik egymást, elfogadják egymás gyengeségeit, és minden nap dolgoznak azon, hogy valami jót hozzanak létre együtt.

Szerző: Szülők lapja
2017-05-26
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Mikor egymásra talál egy férfi és egy nő, nem lesz belőlük azonnal tökéletes pár. Megismerik egymást, elfogadják egymás gyengeségeit, és minden nap dolgoznak azon, hogy valami jót hozzanak létre együtt.

A jó párkapcsolat nem fatális szerencse, ami csak úgy megtörténik az emberrel, hanem közös munkát, együttműködést, gondoskodást igénylő kapcsolat. Marc és Angel évtizedek óta segít pároknak, nem csak személyesen, de Marcandangel nevű blogjukon is. A sok személyes történet után már van némi sejtésük róla, hogyan működik egy boldog párkapcsolat, ahogy arról is, hogyan lesz egy haldokló kapcsolatból boldog együttlét. Lássuk!

1. Párban, mégis egyedül
Bár azt képzeljük, hogy egy párkapcsolattól boldogok leszünk, ez nem ennyire egyszerű. Egy kapcsolat nem tesz boldoggá, hiszen a boldogság belülről fakad. Ha az együttlét nem működik, ha elégedetlenek vagyunk vele, sokszor saját magunkkal vagyunk elégedetlenek. Nem fogadjuk el a társunkat, mert nem fogadjuk el önmagunkat. Ezért az első lépés a boldog kapcsolat felé vezető úton, hogy önmagunkkal jóban legyünk.

2. Mindenki máshogy csinálja
Sok kapcsolat működik szokatlan módon, különösen egy kívülálló szemével nézve. Mégis működik, és a benne élők lehetnek boldogok akkor is, ha ezt mások nem így látják. Mindenkinek meg kell tanulnia a saját életét élnie úgy, ahogy ő szeretné, nem pedig úgy, ahogy elvárják tőle. Egy konfliktust pedig nem egy harmadik személlyel kell megbeszélni, hanem ketten, egymás között, mert csak így lehet megoldani.  


Mindenkinek meg kell tanulnia a saját életét élnie úgy, ahogy ő szeretné, nem pedig úgy, ahogy elvárják tőle

3. Minden kapcsolat egyedi és utánozhatatlan
Soha nem szabad a kapcsolatokat összehasonlítgatni, sem a szülőkéhez, sem a barátokéhoz, sem a kollégákéhoz. Minden pár meghozza a saját szabályait és szokásait, amelyek beválnak az együtt töltött idő alatt, és átsegítenek a nehéz időszakokon is.

4. Megélni a teljes intimitást
A szex nem szerelem, bár a kezdeti fellángolásban sokszor összetévesztjük vele. A valódi intimitás nem merül ki a testi együttlétben, őszinte kommunikációt, a félelmekről, szomorúságokról való nyílt beszélgetéseket, közös reményeket és álmokat jelent.  

5. Elfogadni a másikat úgy, ahogy van
A szőke herceg (és a hercegkisasszony) csak a mesében létezik. Nem szabad irreális elvárásokkal elkezdeni egy kapcsolatot, mert az csak csalódáshoz vezet. A szerelem alapja, ha elfogadjuk a másikat olyannak, amilyen, és nem várjuk tőle, hogy megfeleljen az álmainkban elképzelt ideálnak. Nem akarjuk megváltoztatni, hanem segítjük, hogy kiteljesedhessen.

6.  Az odafigyelés a lényeg
A kapcsolatokat nem szabad elhanyagolni, folyamatosan figyelni kell a másikra. Ha személyes randevúra nincs is épp lehetőség, egy beszélgetés akár telefonon, akár cseten segíthet. A lényeg, hogy a másik érezze, odafigyelünk rá.

7. Mondd, amire gondolsz, de gondold is azt, amit mondasz
Senki nem gondolatolvasó, ezért nagyon fontos: őszintén kell kommunikálni. El kell mondani a másiknak, mire gondolunk, nem várhatjuk tőle, hogy kitalálja, mit szeretnénk. Nem bántóan, de egyértelműen, egyenesen érdemes beszélni a problémákról.

8. Értő figyelem
Nem azért kell figyelni a másikra, hogy meg tudjuk cáfolni, hanem azért, hogy megértsük. Akit szeretünk, azt nem ítélkezve hallgatjuk, hanem megpróbáljuk az ő szemszögéből látni a dolgokat.

9. Játszadozni tilos
A megcsalás, a hazudozás ok lehet a szakításra, ezt nem szabad elfelejteni. Egy kapcsolat nem fájdalmas, az viszont igen, ha az érzéseinkkel játszanak. Az őszinteség a kulcs, még akkor is, ha olykor nehéz annak lenni. Az elhallgatás, titkolózás pedig a legtöbb esetben nem segít, hanem ront a kapcsolatokon.

10. Azt kapod, amit adsz
A kapcsolatok aranyszabálya, hogy azt vehetjük ki belőle, amit mi magunk belerakunk. Csak akkor várhatunk szerelmet, ha mi is azt adunk.

11.  Örülj a másiknak
A siker nem csak az egyik fél sikere, hiszen az oda vezető úton mindkét fél munkájára, erejére szükség van. Ezért örüljünk együtt minden győzelemnek, boldog pillanatnak.

12. Közös célok és álmok
Egy jól működő párkapcsolatban a társak ketten állnak szemben az egész világgal, ebben is rejlik az erejük. Sokat beszélgetnek céljaikról, álmaikról, szenvedélyeikről, inspirálják egymást.

13. A kompromisszum nem megalkuvás
Időről időre egy párkapcsolaton belül is eltérőek lehetnek az elképzelések, ez természetes. Azok a párok tudnak boldogan együtt élni, akik képesek ezeket a különbségeket megbeszélni, és kitalálni a mindenkinek megfelelő megoldást, még ha ez némi lemondással jár is.

14. Nem csak a másik a hibás
Egymás hibáztatása nem vezet sehova. Egy jó kapcsolatban egyenrangú felek élnek együtt egymással, mindketten ugyanannyira felelősek a problémákért, és ezt képesek is megbeszélni. Ha konfliktus adódik, még azelőtt kommunikálnak egymással, hogy a másikat éreznék a felelősnek a történtekért.

15. Bolhából elefántot
Ne legyenek illúzióink, rossz dolgok mindig történnek, éppen ezért az apróságokat nem érdemes felfújni. Nem kell dühbe gurulni, ha kifut a tej, vagy összetörik egy tányér. Jó taktika, ha feltesszük a kérdést: „Számítani fog ez egy év múlva?” Ha nem a válasz, engedjük el.

16. Számolj tízig!
Anyáink régi tanácsa ma is érvényes: soha ne vitázzunk első felindulásból, mert csak felesleges bántásokat vágnánk a másik fejéhez. Ha a düh beszélne belőlünk, inkább hallgassunk, és sétáljunk el szó nélkül, majd lehiggadva térjünk vissza a témára.

17. Sajnálom!
Néha megbántjuk a másikat, akkor is, ha nem akarjuk. Kérjünk bocsánatot, egyszerűen, de őszintén.

18. Fontos a megbocsátás
Tudni kell elfogadni a bocsánatkérést. Egyszerűen vegyük tudomásul, hogy sajnálja, és ne vessük újra a másik szemére a botlásait.

19. Néha áldozatot kell hozni
Aki szereti a másikat, olykor-olykor képes lemondani valamiről azért, hogy a másik boldog legyen. Azért teszi ezt, mert szeretné a partnerét boldognak látni. Ez természetesen csak akkor működik, ha néha a másik fél is meghozza a szükséges áldozatokat.

20. Emberek vagyunk
Emberek, nem gépek. Hibázunk, elvesztjük a türelmünket, néha kiabálunk. Nem vagyunk tökéletesek, és ez így van rendjén. Ezt mindenkinek el kell fogadnia, hogy boldogan tudjon élni egy párkapcsolatban.

Fotók: Pixabay, Freepik/Teksomolika
Forrás: marcandangel.com

Címkék: párkapcsolat, boldog pár, tökéldetes, pár, szokások, jó párkapcsolat, boldpg, párkapcsolat, boldog együttélés

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

9 dolog, amiből biztosan tudhatod, hogy megtaláltad a lelki társadat!
9 dolog, amiből biztosan tudhatod, hogy megtaláltad a lelki társadat!

Egy kiváló párkapcsolathoz három tényezőnek egyszerre kell jelen lennie: a szeretetnek, a szenvedélynek és tiszteletnek - mondja Kerner Tibor párterapeuta. És hogy biztos lehetsz-e abban, hogy akivel most együtt élsz, az valóban a lelki társad? Tarts velünk, és megtudod!

tovább a cikkre
6 dolog, amit a boldog párok minden hétvégén megtesznek - és nincs köze a szexhez
6 dolog, amit a boldog párok minden hétvégén megtesznek - és nincs köze a szexhez

Gondolj vissza: emlékszel, mivel töltötted az elmúlt vagy az azt megelőző hétvégét? Vagy inkább az az érzésed, péntek után volt valami homályos, röpke időszak, de aztán megint arra eszméltél, hogy hétfő van? Sajnos az ember a nagy pörgésben gyakran elfelejt lassítani és beleállni a pillanatba - pedig a boldogságot nem valamiféle magasztos célként kell kitűzni, hanem egyszerűen csak meg kell élni.

tovább a cikkre
15 szuper ötlet, hogy a pároddal éreztesd, mennyire szereted
15 szuper ötlet, hogy a pároddal éreztesd, mennyire szereted

Úgy érzed, szinte nem is látsz ki a pelenkahalmokból? Hogy a kistáskádban rúzs és szempillaspirál helyett állandó tartozék az ivócumi, a törlőkendő, a ragtapasz és a cserepelus? És hogy a párodat már nem is emlékszel, mikor szólítottad utoljára a becenevén - ellenben Apának hívod akkor is, ha nincs gyerek a közelben? Ha bármelyik kérdésre igennel feleltél, akkor ez a cikk neked szól.

tovább a cikkre
Hogyan lehet jó párkapcsolatod? - a világ legjobb párkapcsolati terapeutája szerint
Hogyan lehet jó párkapcsolatod? - a világ legjobb párkapcsolati terapeutája szerint

A világ legelismertebb párkapcsolati terapeutája nagy vihart kavart azzal a kijelentésével, amikor azt mondta, hogy előre jelezhető, hogy egy kapcsolat vége válás lesz-e vagy sem… Azok a párok, akik elváltak a lenti 4 súlyosan romboló viselkedést követték el. (A jó hír az, hogy soha nem késő változtatni.)

tovább a cikkre
8 dolog, amit kerülnöd kell, ha boldog házasságot akarsz!
8 dolog, amit kerülnöd kell, ha boldog házasságot akarsz!

Boldog párkapcsolatra, harmonikus házasságra vágysz? Íme, 8 szenzációs tipp, amit ha megfogadsz, akkor párkapcsolatod, házasságod egész biztosan nem fog elsüllyedni a megszokás mocsarában…

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Egészségügyi szolgáltatási járulék: ki köteles megfizetni? Hogyan kérhető mentesség a megfizetés alól? Ki kaphat mentességet? tovább

Egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésének méltányosságból történő elengedése: mikor kell egészségügyi járulékot fizetni? Hogyan lehet mentesülni az egészségügyi járulék...

Augusztusban dupla családi pótlék és ingyenes tankönyvek - Itt vannak a részletek! tovább

Augusztusban dupla családi pótlék érkezik a könnyebb iskolakezdésért, emellett idén szeptemberben már az elsőtől a kilencedik osztályig minden gyermek ingyen kapja a tankönyvcsomagot, adta...

Családi adókedvezmény, lakáshasználati jog, özvegyi nyugdíj - Milyen előnyökkel járhat a bejelentett élettársi kapcsolat? tovább

Az élettársaknak is érdemes hivatalossá tenniük kapcsolatukat valamilyen módon, hiszen bizonyos szociális juttatások csak akkor érhetőek el számukra, ha igazolni tudják élettársi viszonyukat...

Ebben a reggelizőkészletben ne adj ételt a gyereknek! Rákkeltő anyagot tartalmaz, most vonták ki a forgalomból tovább

Vigyázz, miben adod a gyereknek a reggelit - most vontak ki egy reggelizőkészletet a forgalomból, mert rákkeltő anyagot találtak benne a megengedettnél nagyobb mennyiségben....

Családi adókedvezmény növelése: kiderült, havonta mennyivel marad több a kétgyermekes családok zsebében tovább

A kétgyermekes családok családi adókedvezményét évről évre növelni szeretnék, így 2019-re havonta 40 ezer forinttal maradna több a kétgyermekes családoknál....

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Megrázó fotósorozatban örökítette meg felesége harcát a mellrákkal - 10 kép, ami többet mond ezer szónál tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Gyerekszoba ötletek képekkel: 10 különleges emeletes ágy, ahova még te is szívesen befeküdnél tovább

Kerti homokozó építése lépésről-lépésre, fázisfotókkal - a kertészblogger tippjeivel tovább

Elképesztő kis kuckót barkácsolt az apuka a kislányának - Nézd meg az előtte-utána fotót a gyerekszobáról! tovább

Babakonyha

Babakonyha

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

Fotós receptek! 5 egészséges és hűsítő turmix gyerekeknek a kánikulai hőségre tovább

Mikortól adhatsz a babának fagyit? Mire figyelj a fagylalt vásárlásakor? Dietetikus válaszol tovább

0-3 éves gyerekek étrendje: minden második gyermeket helytelenül táplálnak a szüleik - Kutatási eredmény tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Rakott tök

Rakott tök

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 300-400 g tök 80 g darált hús 15 g rizs 20 g sajt 20 g olaj 50 g tejföl, vagy kefír bors petrezselyemzöld, vagy kapor zsemlemorzsa

Recept:

A friss tököt előfőzzük, majd a félpuha tököt margarinnal kikent, zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba rétegezzük.
A darált húst és a rizst kevés olajon megpároljuk. A rizses darált húst a tökre rétegezzük, a tetejére sajtot sz&o(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

Erdei Gergő

Erdei Gergő

dietetikus

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Andrea21!

A súlygyarapodás érdekében az alábbiakat javasolom:
- rendszeres étkezés (napi 5-6 alkalommal).
- magas fehérje (hús, tej és tejtermékek, tojás, halak), növényi eredetű zsiradék (napraforgó olaj, olíva olaj stb.) és összetett szénhidrát (teljes kiőrlésű kenyér, pékáru stb. ) tartalmú étrend.
- a rendszeres fizikai aktivitás.

Annak érdekében, hogy további hasznos és részletes tanácsokat adhasson önnek egy dietetikus, kérem személyesen keresse fel egy szakembert.

Üdvözlettel:
Erdei Gergő
dietetikus, táplálkozástudományi szakember

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Forró vizes kihívás: ilyen szörnyű égési sérülést szerezhet a gyerek, ha kipróbálja! - Elrettentő fotóval figyelmeztet a mentőszolgálat

vissza vissza