Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel

Szülők lapja

Párkapcsolat

Szülők lapja


Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel

Az anyós-meny viszony nem egyszerű: vannak, akik olyan szerencsések, hogy jól kijönnek párjuk szüleivel már a házasság előtt is, de vannak olyanok is, akik számára végül nagyon viharossá válik ez a kapcsolat.

Ha két ember összeházasodik, akkor nem csupán egymást fogadják el egy életre, hanem egymás családját is. Ez persze nem csupán annyit jelent, hogy itt vannak és kész, hanem munkát is, hisz mint minden kapcsolaton, ezen is dolgozni kell.

Az a probléma a rossz anyós-meny viszonnyal, hogy szinte mindig hatással van a házasságra. Ne feledd, a párod családja az ő életének része és minden konfliktus hatással lesz rá, függetlenül attól, hogy ez milyen kis mértékben befolyásolja a kettőtök kapcsolatát. Akár tetszik, akár nem, úgy tudod leginkább óvni a házasságodat, ha minél jobb kapcsolatra törekszel az anyósoddal és apósoddal, akiből előbb-utóbb gyermekeid nagyszülője lesz. Persze bizonyára léteznek feloldhatatlan konfliktusok, ám sok esetben némi tapintat, türelem és belátás is elég, hogy meleg szívű fogadtatásban részesülj a párod szüleinél.


10 ötlet, hogyan teheted jobbá a kapcsolatod a nagyszülőkkel


1. Szánj időt a kapcsolat kiépülésére
Annak ellenére, hogy azonnal családi kötelékbe kerültök, egy igazi kapcsolat kialakulása némi időbe telik, csakúgy, mint bármely más viszonynál. Időt, gondoskodást és néha erőfeszítést igényel, hogy olyan kapcsolat legyen, amilyet szeretnél. Ha van rá lehetőséged, tölts velük több időt, és próbáld őket jobban megismerni.

2. Családodként bánj velük
Amikor összeházasodtok a pároddal, akkor beházasodsz a családjába is, ezért fontos, hogy valóban bánj velük úgy, mint a saját családoddal. Persze ezt könnyebb mondani, mint megtenni, mert a legtöbb ember látja, hogy különbség van aközött, ahogy a saját családjához vagy a házastársának hozzátartozóihoz viszonyul. Mindig kérdezd meg magadtól, hogy te mit csinálnál, mit mondanál az édesanyádnak, édesapádnak, vagy a testvérednek?

3. Engedj az elvárásaidból
Annak ellenére, hogy saját családodként bánsz velük, ne támassz túl magas elvárásokat. A párod családja mindig különbözni fog a saját családodtól - megvannak a saját szokásaik, viselkedésük, nézeteik és hozzáállásuk. Ne várd el tőlük, hogy olyanok legyenek, mint bárki más a te rokonaid közül. Lesznek különbségek köztetek és ez így van jól. Ne várd hát el tőlük, hogy megváltoztassák a nézeteiket, vagy a véleményüket, amikor nem értenek egyet veled. Mindig emlékezz arra, hogy ők az életed részei, ami szükségessé teszi a változtatást és alkalmazkodást rád és rájuk nézve egyaránt. Adjatok egymásnak esélyt és bőven időt a szülő-nagyszülő szerepek rendezésére.

4. Állíts fel határokat
Vannak emberek, akiknek az a vágyuk, hogy beilleszkedjenek a házastársuk családjába: megváltoznak és az alapján kezdenek el viselkedni, ahogy az anyós családja elvárja tőlük. Ezzel az a probléma, hogy amikor a friss házasság újdonságának varázsa elmúlik, akkor a sok apró dolog elkezdi megterhelni a kapcsolatot.

Állíts fel határokat a párod családjával szemben, hogy mit lehet és mit nem. Azokban az esetekben, amikor úgy érzed,szigorúan meg kell szabni a határokat, ne feledd biztosítani őket arról, hogy ez nem azt jelenti, hogy kizárjátok őket az életetekből. Köszönd meg nekik a törődést, de tudasd velük, hogy te és a párod tudjátok, mi a legjobb nektek és a gyermeketeknek.



5. Vond be őket az új életetekbe
A másik végletet azok az emberek jelentik, akik úgy döntenek, hogy távol tartják magukat az új rokonoktól a békesség kedvéért. Ezzel azonban lehet, hogy nagyon megbántod őket. Talán úgy éreznék, elvesztették a gyermeküket (férjedet), és azzal, hogy összeházasodtatok, te átvetted a helyüket.

6. Add tudtukra a kétségeidet
A sok sértés és sértettség közted és a párod családja között megszilárdíthatja a félreértéseket és a meg nem értést. Mindig add tudtukra a kétségeid. Amikor úgy érzed, hogy megbántottak, vagy megsértettek, próbálj meg ne rögtön negatív érzelmeket táplálni velük szemben. Ehelyett igyekezz azt feltételezni, hogy nem állt szándékukban megbántani vagy megsérteni téged és másképp tettek volna, ha tudnák, hogy a viselkedésük vagy a szavaik mit váltottak ki benned.

7. Kezeld őket szeretettel és tisztelettel
Mindennemű velük való kapcsolatban emlékezz arra, hogy tisztelettel és szeretettel bánj velük. Bár ez talán nem túl könnyű, különösen, ha már volt konfliktusod velük, ám ne feledd, ők a párod szülei, és az iránta való szeretet miatt is próbáld meg a jó viszony kialakítását.

8. Ne fordítsd a férjedet ellenük
Amikor konfliktus van közted és a nagyszülők között, állj ellen a késztetésnek, hogy ellenük fordítsd a férjed. Nézz úgy a házastársadra, mint egy békítőre, aki áthidalja a szakadékot és segít megoldani a konfliktust a családjával, hiszen ő ismeri őket a legjobban - ne pedig úgy, mint aki a te oldaladra kellene, hogy álljon, akkor is, ha nem feltétlenül van igazad.

9. Maradjon a családban
A mondás úgy tartja, hogy "nyilvánosan nem teregetjük ki a szennyest", ami vonatkozik a nagyszülőkkel való konfliktusra is. Kerüld el, hogy más emberekkel megoszd a panaszaidat, problémáidat, mert ez rossz fényt vet rád is. Bármilyen konfliktus vagy probléma van, azt családon belül próbáljátok megoldani - az indulatoktól mentes kommunikáció sokat segíthet.



10. Ne vond be a gyerekeket
A nagyszülőkkel való kapcsolatod különbözik attól, mint amilyen kapcsolatuk nekik van a gyerekeiddel, azaz az unokáikkal. Ne hagyd, hogy az anyósoddal, apósoddal való problémáid befolyásolják a gyermekeid érzelmeit velük kapcsolatban, és soha ne használd a gyerekeket eszközként ellenük. Ne akadályozd őket a gyerekekkel való kapcsolattartásban csupán azért, mert konfliktus vagy probléma van köztetek.

Forrás: smartparenting.com
Fotók: pixabay, Freepik


Szülők lapja

Párkapcsolat

Szülők lapja


2017.05.24