Önbizalom növelő tippek fáradt, lestrapált anyukáknak

Dr. Árvainé Koczok Márta

Szépség, divat

Dr. Árvainé Koczok Márta


Önbizalom növelő tippek fáradt, lestrapált anyukáknak

Nem fordítasz időt a megjelenésedre a baba mellett? Elhanyagolod magad mióta anyuka vagy? Már a maradék önbizalmad is elszállt a munkába való visszatéréshez? Akkor mindenképpen olvasd el pszichológus szakértőnk „önbizalom-tuning” írását!

Sok kisgyermekes anyukának nincs önbizalma. Igaz ez főként azokra, akik sokáig otthon vannak a gyerekeikkel, vagyis hosszabb időn át tapasztalják meg azt, hogy kimaradnak vagy lemaradnak mindenről, és szeretnének újra munkába állni. Ezek az érzések, és gondolatok érthetőek, de jó, ha tudjuk: lehet rajtuk segíteni!

Az otthon lévő anyukák gyakran elhagyják magukat
Gyakran megesik, hogy az otthonlévő anyuka úgy érezi, „csúnyább” a kortársainál, kevésbé jól öltözött, vagy nem annyira trendi. Otthon ugyanis nincs szüksége divatos ruhákra, cipőkre, táskákra. Inkább a kényelmes és praktikus darabok dominálnak. Mindig kell, hogy legyen hely gyerekruhának, bébiételnek, innivalónak, popsi törlőkendőnek a táskában, amihez minimum egy hátizsák kell. A játszótérre, kirándulásokra kényelmes és strapabíró ruhadarabok, cipők kellenek. Nem is bírna ki már egy órát sem magassarkúban, miniszoknyában. Nincs ideje, igénye különféle frizurákra, sminkre, mert az óvodában, játszótéren, gyermekprogramokon, illetve a házimunka során nincs ezekre szükség.

Túl sok munka nélkül töltött idő csökkenti az önbizalmat
A másik problémát az öltözködés, és megjelenés mellett a munkába való visszaállás okozhatja. A hosszú évek alatt könnyen el lehet felejteni a dolgokat, le lehet maradni az aktualitásokról. Ha valaki esetleg el is vesztette korábbi állását, akkor még az álláskeresők nehézségeivel is szembe kell néznie, és ugyebár sok kihagyott évvel, illetve két-három óvodás gyerekkel a háta mögött, nincs túl sok esélye. Ez sem segít az önbizalom megerősödésében.

Jó hír: egyre több az anyabarát munkahely
Külföldön, és talán már hazánkban is tisztában van vele néhány munkahely, hogy az anyák nagyon jó munkaerők. A gyermeknevelés ugyanis olyasféle készségeket kíván, melyek a munkahelyen is fontosak: szervezőkészség, multitasking (egyszerre több dologra figyelés), összeszedettség. Ezek a nők jól be tudják osztani az idejüket, jól teljesítenek, jó csapatjátékosok, jobban becsülik a kollégáikat és az ügyfeleket, és otthonról is tudnak dolgozni.
Szerencsére, sok anyabarát munkahely létezik már, ezért ne adjuk fel az álláskeresést!

Tippek anyukáknak az önbizalom erősítéséhez
Íme néhány tipp, melyek segítségével egy kismama is „jó nőnek”, vagy szakmailag helytállónak érezheti magát!

  1.    Ne hagyjuk el magunkat!
  2.   Szánjunk időt sportolásra, figyeljünk oda az étkezésünkre!
  3.    A mindennapokban se hanyagoljuk el magunkat, és ne legyünk slamposak otthon se!
  4.     Egy-egy alkalomra (színház, mozi, baráti összejövetel, stb.) öltözzünk fel csinosan, egy kis smink, vagy egy új frizura is csodákat művelhet velünk!  A párunk szeme is tükrözni fogja, hogy érdemes volt!
  5.    Szakmailag műveljük magunkat. Próbáljunk időnként utánajárni, utánaolvasni a dolgoknak. Fejlesszük tudásunkat. Be-beugorhatunk a munkahelyünkre is.
  6.     Az interneten sok mindennel lépést lehet tartani. Híreket böngészhetünk, nyelvet tanulhatunk, vagy akár programot szervezhetünk.
  7.     Sok kismama ilyenkor jön rá, hogy pályát szeretne váltani. Meg lehet tehát álmodni jövőbeli vállalkozásunkat is!
  8.     Legyen segítségünk, hogy időnként magunkkal, és párunkkal is tudjunk foglalkozni!
  9.     A rendszeres, és kielégítő szexuális élet jótékony hatással van önértékelésünkre!
  10.     Hallgassunk zenét!
  11.     Találkozzunk olyan anyukákkal, akik már dolgoznak gyermek mellett. Gyűjtsük ötleteket, hogyan lehet mindezt hatékonyan menedzselni. És merítsünk erőt belőlük: ha ők is, akkor mi is meg tudjuk csinálni!
  12.     Csináljunk olyan dolgokat, amiben sikerélményünk van! Ez mindenképp növeli önbizalmunkat!


Láthatjuk, hogy a helyzet nem reménytelen!

Egy kisgyermekes anyuka tehát semmivel se érezze magát kevesebbnek, mint kortársai! Ő ugyanis több, mégpedig azáltal, hogy anya is.
Egy kiegyensúlyozott párkapcsolatnál, és egy boldog családnál nagyobb önbizalom-löket pedig nem is kell!

Úgyhogy, csak ennyit mondok: Hajrá, kismamák!

Fotó: Freepik


Dr. Árvainé Koczok Márta

Szépség, divat

Dr. Árvainé Koczok Márta


2014.10.13