Állandóan kimerült vagy és úgy érzed, nem vagy elég jó? Így nyerhetsz erőt a mindennapokra anyukaként is! - 2 szuper önbizalomnövelő tipp a szakembertől

Horváthné Pánczél Szilvia

Szépség, divat

Horváthné Pánczél Szilvia


Állandóan kimerült vagy és úgy érzed, nem vagy elég jó? Így nyerhetsz erőt a mindennapokra anyukaként is! - 2 szuper önbizalomnövelő tipp a szakembertől

Meghíztál a szülés után, és nem tetszel magadnak? Netán egy új, fiatal munkatársnőt vettek fel a helyedre, ami zavar? Már szinte bátorságod sincs visszatérni a munkába? Akkor bizony önbizalomhiányos vagy! Mutatjuk, hogy mit kell tenned, hogy újra a régi önmagad lehess!

Mi anyák, sok mindenben különbözünk, de van valami, ami szinte mindannyiunknál probléma. Az önbizalomhiány. Oka sokrétű.

Az önbizalomhiányt leginkább magunknak köszönhetjük
Felszaladt pár kiló a szülés óta és nem megy le; a munkahelyeden, a pozíciódra egy talpraesett fiatal és persze gyerektelen nő került; vagy már az idejét sem tudod megmondani, hogy mikor öltöztél fel “normálisan”.

Netán vállalkozó anyuka vagy? Akkor az ok még több lehet: a konkurencia szerinted sokkal jobb, mint te; nincs elég pénzed fejlesztésre; nem is olyan szép a weboldal; a Facebook rajongók még csak 300-an vannak, és így tovább…

Nekünk, nőknek különös képességünk van ahhoz, hogy azt a kicsi önbizalmunkat is, ami van, módszeresen eltiporjuk. Igen, leginkább mi magunk vagyunk a ludasak. Neked is kevés van belőle?
 

Önbizalomhiány családanyaként - mit tehetsz, hogy újra magabiztos légy?


Ezúttal néhány nem szokványos tippet hoztam. Az új ruha-fodrász-kozmetikus triót ismerjük mind, de sajnos van, amikor nem elég. Szeretnék olyan tippeket adni, amivel kicsit tovább tart a jókedv, mint az út a fodrásztól-hazáig.



1. Írd össze a családi és szakmai sikereidet!
Tudom, hogy azt mondod, hogy neked az nincs. De van! Nem is kevés. Sokszor kezdem ezzel a coaching folyamatokat. És az ügyfelek maguk is meglepődnek, mennyi mindenre lehetnek büszkék.

Nézzük csak! Hogy is kezdj neki?

o Amennyiben anyaként saját vállalkozásod van:
Adtál már el terméket? Van már ügyfeled? Érdeklődőd? Kész a honlap? A Facebook oldal? Érkeztek már kérdések hozzád? Kaptál pozitív visszajelzést?

o Amennyiben kisgyerekes anyukaként alkalmazottként dolgozol:
Érdekes új feladatok, milyen projektekben vettél részt, milyen visszajelzéseket kaptál - főnöktől, kollégáktól, partnerektől. Ja, hogy megdicsért, hogy milyen pontosan érkezel, távozol az ovis gyerek ellenére, vagy hogy mindig mosolyogsz? Ezek is a listára valók!

o Ne feledjük az otthoni, háziasszonyi, családanyai sikereket sem megemlíteni:
Összehoztál egy klassz szülinapi bulit a gyerkőcnek? Te rendezted be a gyerekszobát? A lakást? Nézz körül jó alaposan, és gondold végig a napjaid. Ugye, tele van sikerekkel?

Egy dolog nagyon fontos: mindent, de mindent írj le! A legapróbbat is, ami butaságnak tűnhet. Mindent, amire büszke vagy, ami jó érzéssel tölt el.

Tedd el ezt a listát - időnként írj hozzá, vagy csak vedd elő, ha úgy érzed, hogy a te életed egy nagy kudarc.

2. Kérj visszajelzést másoktól!
„Öndicséret büdös” - tartja a mondás, és sokan így is vagyunk vele. Ellenben, ha mások dicsérnek, az olyan jó érzés. És sok esetben reálisabban látnak minket, mint mi magunkat.

Ha tudod, kérd írásban az elismeréseket - így bármikor előveheted. Írj emailt a kollégáknak, ügyfeleknek, partnereknek és ne felejtsd el a családot sem: férj, gyerekek, barátok. Segíts nekik, írd le, hogy mit kérsz tőlük, adj irányokat.

Például: „Kérlek, írd le, mik azok, amik miatt szeretsz velem dolgozni, miben tudsz számítani rám?”, „Írj két erősséget, ami jellemző rám”, „Mi tölt el büszkeséggel, ha rám gondolsz?”, „Mit szeretsz bennem? Mikor érzed jól magad velem?”.

A válaszokat gyűjtsd össze, és nehéz napokon meríts belőlük erőt!

Mit nyerhetsz még, ha ezeket megtetted?
Ha jól érzed magad a bőrödben, azt mások is észre fogják venni. Az egy bolond százat csinál mondás alapján: egy jó érzés százat generál. Bókok, elismerések, értékes percek. Csak mosolyogj, figyelj és élvezd  az új magabiztos önmagad!

Szerző: Pánczél Szilvia
Fotó: Freepik


Horváthné Pánczél Szilvia

Szépség, divat

Horváthné Pánczél Szilvia


2016.12.08