Egy év szoptatással csökkenhető a mellrák kockázata

Szülők lapja

Szoptatás

Szülők lapja


Egy év szoptatással csökkenhető a mellrák kockázata

Akinek a családjában több mellrákos eset is előfordult, egyharmaddal csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát, ha legalább egy évig szoptatja gyermekét.

Szoptatással a mellrák ellen
A hibás génvariációt hordozó nőknek csaknem 3:4 az esélye arra, hogy mellrákosak lesznek, de ha legalább egy éven át természetes módon táplálják gyermeküket, csökkenthetik ezt az arányt. A kutatásból kiderült, hogy a BRCA1 génnel élő nők 32 százalékkal kisebb arányban betegedtek meg, ha a szoptatást választották. Ezeknél az asszonyoknál olyan nagy mértékben fennáll a daganat kialakulásának veszélye, hogy sokan megelőző célzattal távolíttatják el emlőiket, hogy ne kelljen időzített bombaként élni életüket.

Gének felelősök a tumor kialakulásáért
A kutatást az ontariói Női Kutatóintézet végezte el. Kiszámolták, hogy ha öt BRCA 1 génhordozó nő egy éven át szoptat, akkor ezzel megelőznek 1 rákos megbetegedést. A BRCA2 génváltozattal rendelkező nők mellrák-kockázatát azonban nem befolyásolta a szoptatás, ami arra enged következtetni, hogy a két gén eltérő módon vezet a tumor kialakulásához. Az egészséges nők körében az egy éven át tartó emlőből való táplálás 4,3 százalékkal csökkenti a rák kockázatát.

Hosszabb ideig tartó szoptatással tovább javítható az arány
Csaknem 6 000 BRCA1 és BRCA2 hordozó nő vett részt a kutatásban, nagyjából 50 százalékuknál már diagnosztizálták is a rákot. A lehető legtöbb szempont szerint igyekeztek összehasonlítani őket, például aszerint, hogy hányszor szültek, mennyi idősek, milyen súlyúak. 1665 párt elemeztek. A rákos nők átlagosan két hónappal rövidebb ideig szoptattak, mint az egészségesek. Az egy évig tartó szoptatás 32 százalékkal vetette vissza a kockázatot, a két, vagy több évig tartó pedig csaknem 50 százalékkal.

Javasolt a szoptatás
Dr Steven Narod társszerző a következőket fogalmazta meg a BioMed Central címu folyóiratban: „Az eredmények hitelessé teszik a szoptatás rákellenes hatását a BRCA1 génnel rendelkezők számára. A BRCA2-hordozók esetében az összefüggés hiánya arra utal, hogy náluk más a carciogenezis (a rák kialakulása) biológiai útja. A BRCA1 mutáció esetén javasolni kell a szoptatást a rákos esetek számának csökkentése érdekében.”


Forrás: Medipress

Fotó: Freepik


 


Szülők lapja

Szoptatás

Szülők lapja


2012.10.05