Szoptatás és elválasztás - milyen szerek segítenek?

Dr. Szabó Júlia

Szoptatás

Dr. Szabó Júlia


Szoptatás és elválasztás - milyen szerek segítenek?

A szoptatás a legősibb és legnagyszerűbb módja az újszülött táplálásának. A WHO (World Health Organisation) és az UNICEF közös ajánlása szerint az a legjobb, ha a csecsemő élete első fél évében csak anyatejet kap. A szoptatást ezután is célszerű folytatni a megfelelő kiegészítő táplálás mellett.

De mi a teendő, ha nem termelődik megfelelően a tej? Milyen gyógynövények lehetnek a segítségünkre?

Tejelválasztást serkentő gyógynövények:

- Kapor
A kapor illóolaja enyhíti a puffadást, a gyomorfájást, szélhajtó, és csillapítja a bélgörcsöket. A nők régóta kihasználják a kapor jótékony hatását az altesti fájdalmak, a menstruációt kísérő tünetek enyhítésére, a szoptatós anyukák pedig tejképződés serkentésére fogyasztják, a kismama-teák jellegzetes ízt adó, kedvelt összetevője.

- Kömény
Hatóanyaga, a karvon illóolaj a gyomor-béltraktus működésére hat, serkenti a gyomornedv-termelést, nyugtató és görcsoldó. Jótékony hatással van a bélflórára is, valamint fontos alkotórésze a szélhajtó és emésztést javító teakeverékeknek.
A kömény megszünteti a puffadást, és a tudományos álláspont szerint segíti az idegi eredetű szív- és gyomorpanaszok gyógyulását.
Népgyógyászati tapasztalatok alapján fokozza a tejelválasztást.

- Ánizs
Az ánizs csökkenti a felfúvódást és a teltségérzetet, így közismerten jó szélhajtó, görcsoldó és emésztést serkentő gyógynövény.
A szoptatós anyukák tejkiválasztást serkentő hatásáért fogyasztják.

- Görögszénamag
Ez a növény számos jótékony hatása mellett (segít megelőzni a cukorbetegség kialakulását, részt vesz az inzulinszint szabályozásában, csökkenti a koleszterin szintet, emésztést elősegítő, a kínai régóta alkalmazza impotencia és más szexuális problémák gyógyítására…) fokozza a tejtermelődést.

Különböző teakeverékek is kaphatók, melyek a tejelválasztás fokozását segítik.
A teakeverék anyagai elősegítik az anyatej kiválasztását, így a szoptatás során megkönnyítik a mellek kiürítését. Csökkentik az anya esetleges emésztési zavarait.
A tea fogyasztásával hozzájárul a szükséges mennyiségű folyadék beviteléhez is, ráadásul az elkészített tea tetszés szerint ízesítve hidegen vagy melegen fogyasztható.


Tejelválasztásra ható homeopátiás golyócskák

Tejelválasztás fokozása:
Már a szülés után el lehet kezdeni szedését, de a későbbiekben jelentkező csökkent tejtermelődés esetén is hatásosak lehetnek.

- Ricinus Communis CH5: Alacsony hígításban elősegíti az anyatejtermelést.
Adagolása: napi 2-3x5 golyó

- Urtica Urens CH5: aprócsalán levele
Adagolása: 2-3x5golyó

 
Tejapasztás:

-  Ricinus Communis CH15: Magasabb hígításban ellenkező hatást érhetünk el szedésével, mint a CH5-nél.
Adagolása: napi 3×5 golyó

Ha csak a túltermelést szeretnénk csökkenteni, nem cél a teljes elapasztás, akkor a Ricinus communis CH30-ból napi 2×5 golyó fogyasztása ajánlott.

- Urtica Urens CH 15 és 30: ugyanaz a helyzet vele, mint a Ricinus Communis esetében - magasabb hígitása apasztó hatást idéz elő.

Kombinálva is lehet őket alkalmazni. Ilyen esetben az adagolás: napi 2x5-5 szemet, így fokozatos apadás érhető el.
 

Fotó: Freepik


Dr. Szabó Júlia

Szoptatás

Dr. Szabó Júlia


2012.11.14