Miért fontos a szoptatás mind a babának, mind a mamának? Orvos válaszol

Szülők lapja

Szoptatás

Szülők lapja


Miért fontos a szoptatás mind a babának, mind a mamának? Orvos válaszol

Miért van szükségük anyatejre a csecsemőknek? Hány hónapos korig ideális szoptatni a babákat? Hogyan hat a szoptatás az édesanyára? Anyatejről, szoptatásról és szoptatási nehézségekről ezúttal nőgyógyász szakorvost kérdeztünk meg.

Az édesanyák legnagyobb vágya, hogy minél hosszabb ideig tudják anyatejjel táplálni gyermeküket. A szoptatás azonban nem csupán a kicsik táplálását jelenti, hanem számos más pozitív hatása is van.

Azon kívül, hogy segíti a bensőséges kapcsolat elmélyítését a gyermek és az anya között, az anyatej immunerősítő hatása csökkenti több felnőttkori megbetegedés kialakulásának kockázatát. Hogy meddig lehet csak anyatejjel táplálni a gyermeket, miért jobb az anyatejes táplálás és milyen egyéb jótékony hatása van, Dr. Nagy László Zoltán nőgyógyász szakorvos mondja el nekünk.



Az anyatej biztosítja a kisbabák megfelelő idegrendszeri és testi fejlődését
- Az anyatejben rengeteg ásványi anyag, vitamin, életfontosságú ellenanyag és alkotóelem található, így a legideálisabb táplálékot jelenti a kisbabák számára. A benne lévő összetevőknek köszönhetően minőségileg és mennyiségileg is biztosítja a gyermek idegrendszerének és fizikumának megfelelő fejlődést, amely a kisbabák első életévében a leggyorsabb. A legszerencsésebb, ha a gyermek legalább fél éves koráig csak anyatejet kap, melynek összetétele a csecsemő igényeihez alkalmazkodva folyamatosan változik. Így biztosak lehetünk abban, hogy kisbabánk minden életszakaszban a számára szükséges táplálékot kapja – mondta dr. Nagy László Zoltán.

Az anyatej ellenállóvá teszi a csecsemőt a betegségekkel szemben
A szoptatás az újdonsült kismamák számára nem mindig zökkenőmentes, így fontos őket támogatni a kezdeti nehézségek leküzdésében. Az anyatej ugyanis nem csak a szükséges táplálékot biztosítja a gyermek számára, hanem a folyadékpótlást is segíti. A benne található ellenanyagoknak köszönhetően pedig az immunrendszer erősödik, így a csecsemő szervezete ellenállóvá válik a betegségekkel szemben, az anyatej védelmet nyújt az allergiás megbetegedések kialakulása ellen, valamint csökkenti az újszülött kori sárgaság kialakulásának esélyét. Annak érdekében, hogy a gyermek mindig megkapja a számára szükséges mennyiségű folyadékot és megfelelő minőségű tápanyagot, az anyatej összetétele folyamatosan, akár hetek vagy hónapok alatt is változhat.

Milyen jótékony hatása van a szoptatásnak az édesanyákra?
A szoptatás azonban nem csak a gyermekekre, de az édesanyákra is jótékony hatással van. Segít az édesanyáknak a szülés utáni felépülésben, illetve hozzájárul az eredeti testsúly minél korábban történő visszanyeréséhez. Csökkenti az anyukák daganatos megbetegedéseinek – mint például petefészek-, vagy emlőrák – kialakulásának kockázatát, valamint a szülés utáni depresszió kialakulásának esélyét is.

Kitől kérjünk segítséget, ha nincs elegendő anyatej?
- A szoptatás időtartama egyénenként eltérő lehet. Ideális esetben a gyermek fél éves koráig csak anyatejet kap és utána kezdődhet a hozzátáplálás. Vannak olyan esetek azonban, amikor ez az időszak egyéb okok miatt rövidebb, vagy az anyatej minősége, mennyisége önmagában nem elegendő. A szoptatást nehezítheti a csecsemő helytelen mellre tétele, a nyugodt és álmos kisbaba vagy a cumi használata is, de az anya fáradtsága és feszültsége is gátolhatja a tejképződést. Ezért nagyon fontos az édesanya számára a támogató légkör, és ha szükséges, bátran kérjünk segítséget szakorvostól vagy tanácsadótól” – tette hozzá a doktor úr.

Szerző: Dr. Nagy László Zoltán nőgyógyász szakorvos
Fotó: Freepik


Szülők lapja

Szoptatás

Szülők lapja


2014.11.13