Túl sok az anyatejed? - Most még többet fizetnek érte, ha leadod az anyatejgyűjtő állomáson!

Szülők lapja

Szoptatás

Szülők lapja


Túl sok az anyatejed? - Most még többet fizetnek érte, ha leadod az anyatejgyűjtő állomáson!

Másfélszeresére emelik a leadott anyatej áráért kapott juttatást - jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerdán, Budapesten.

Egyre kevesebben adják le a felesleges anyatejüket és évek óta nem emelkedett az anyatejgyűjtő állomásokon leadott anyatej ára. Ugyan hazánk élen jár a csecsemők anyatejes táplálásában, mégis, ma csak minden második gyermek kapja meg azt a lehetőséget, hogy féléves koráig anyatejet kapjon. Így a kormány döntése alapján emelik az anyatejért kapott anyagi juttatást.

Mennyivel emelkedik a gyűjtőállomásokon leadott anyatej juttatása?
Novák Katalin elmondta, az eddigi 1800 forint helyett 2700 forintot fognak kapni az anyatej literjéért azok az édesanyák, akik anyatejgyűjtő állomáson adják le az anyatejet.
Az anyatejes táplálás világnapja (augusztus 1.) alkalmából tartott sajtótájékoztatón az államtitkár azt mondta, a cél, hogy minél több gyermek kapjon anyatejet féléves koráig.

Miért fontos emelni a leadott anyatej árát?
Az anyatej nemcsak a csecsemő táplálásában rendkívül fontos, de a szoptatás megerősíti az anya és gyermeke közötti fizikai és lelki kötődést - mondta.
Novák Katalin hozzátette: Magyarország az OECD országok közül élen jár a négy-hathónapos csecsemők anyatejes táplálásában, az anyatejért kapott összeg emelésével azonban tovább szeretnék növelni az anyatejjel táplált csecsemők arányát.

Kevesen adják le a felesleges anyatejet a gyűjtőállomásokon
Ónodi-Szűcs Zoltán egészségpolitikáért felelős államtitkár arról beszélt, hogy 2002 óta nem emelkedett a leadott anyatej literjéért kapott összeg, és a tendencia az volt, hogy egyre kevesebben adják le felesleges tejüket az gyűjtőállomásokon.
Az államtitkár kiemelte, ma csak minden második gyermek kapja meg azt a lehetőséget, hogy féléves koráig anyatejet kapjon, és ezen az arányon javítani kell.

Mikortól emelik az anyatej árát, kell-e adózni utána és mennyit kell fizetni az anyatejért a rászorulóknak?
A leadott anyatej árának változását valószínűleg még a nyáron miniszteri rendeletben rögzítik. A gyűjtőállomásokon leadott anyatejért kapott juttatás adómentes jövedelem, ugyanakkor ingyenes a rászorulók számára.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1993-ban nyilvánította augusztus 1-jét az anyatejes táplálás (a szoptatás) világnapjává.

Fotó: Freepik
Forrás: MTI 2016. július 27., szerda


Szülők lapja

Szoptatás

Szülők lapja


2016.07.28