Főoldal > Cikkek > Szülés > A vízben szülés előnyei és hátrányai - Szülők Lapja

A vízben szülés előnyei és hátrányai

Szülőklapja képMa még nem ez a legelterjedtebb szülési mód, de sokan szeretnék valamilyen alternatív módon világra hozni gyermeküket, például vízben szülve. Már vannak olyan kórházak is, ahol a feltételek is adottak és az orvosok is vállalják ily módon a szülést.

Szerző: Dézsi Réka
2012-06-26
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Mi a vízben vajúdás elonye?

Relaxáció
A meleg, támogató víz nyugtató hatása átsegíthet a vajúdáson. A kontrakciók elveszíthetik a ritmusukat, amennyiben feszültté válsz. Ez azt jelenti, hogy a vajúdás elindulhat, majd megállhat és újra folytatódhat anélkül, hogy különösebben haladna. Ha elmerülsz egy kád illatos meleg vízben, az jótékonyan hozzásegít ahhoz, hogy könnyebben vedd a tested hullámait, így azok kevésbé lesznek számodra és babácskád számára megerőltetőek.
Ha relaxált vagy, sokkal nyugodtabban lélegzel. Ez azt jelenti, hogy kevésbé valószínű, hogy rövid, felszínes lesz a légvétel, ami nemcsak sokkal fájdalmasabbá teszi a kontrakciókat, de a baba oxigénellátásának sem tesz túl jót.

Intimitás és kontroll
Amikor elmerülsz a simogató meleg vízben, akárcsak a babád, abban a világban és közegben mozogsz, ami csakis a Tietek, így a vajúdás sokkal intimebbé, sokkal természetesebbé válik. Ha a lámpákat, az erős fényeket tompítjátok és csend vagy lágy zene vesz körül, a hatás döbbenetes lesz. Sokkal inkább a sajátodnak fogod érezni a tested és sokkal inkább magadénak érzed az irányítást.

Lebegés a vízben szüléskor
A víz felhajtó ereje megemel és könnyebbé teszi a tested. Sokkal könnyebben mozogsz, így egyszerűbb megtalálni azt a pozíciót, amiben a legkönnyebb a vajúdás. A Te kényelmes testhelyzeted valószínűleg az, amiben a legkönnyebben halad át a babád a medencéden. Javasolt a térdeidet alacsonyabban tartani a csípődnél.

Együttműködés a fájdalommal
Meleg vízben sokkal könnyebbé válik számodra a kontrakciókkal való együttműködés. Épp úgy, mintha egy derék-,  vagy hátfájás miatt beülnél lazítani a kádba. Amennyiben nagyon erős gyógyszeres fájdalomcsillapítást szeretnél, pl. epidurális érzéstelenítést, akkor ki kell másznod a kádból. De kéjgáz használható a vízben is vajúdás alatt.

Legyenek támogatók körülötted
Nem javasolt egyedül lenni, miközben vízben vajúdsz. Partnered vagy a dúlád, esetleg a szülésznőd megszakítás nélkül legyen veled a teljes vajúdás alatt.
A szülésznőnek gyakran több anyára is figyelnie kell egy műszak alatt, ez a tény teljesen kizárja a megszakítás nélküli támogatást az Ő részéről. Ezért javasolt egy professzionális vajúdástámogató segítségét kérni.

Hogyan éled meg a vajúdást a vízben?
A legtöbbször azok az anyák, akik első gyermeküket vízben szülik, annyira elégedettek ezzel az élménnyel, hogy el sem tudják képzelni másképp a következő szüléseiket.


Mi a vízben szülés előnye?

A gravitáció erejének hasznosítása
Vízben sokkal könnyebb négykézlábra ereszkedni, így a függőleges helyzet szülésre gyakorolt pozitív hatását jobban kihasználhatod. Ráadásul a kitolási szak és a gátvédelem sokkal könnyebb a vízben, mint levegőben, mert a két elem sűrűsége nem azonos. A víz teljesen alátámasztja a gát környékét így a gátvédelem is sokkal könnyebbé válik. Ráadásul a medence oldalára kényelmesen tudsz támaszkodni is, így stabilabb vagy a kitolás során.

Babád békés születése
A vízben szülés úttörői szerint a való világra érkezés kevésbé traumatikus, ha vízi közegbe érkezünk.
Természetesen a medence meleg vize hasonló, mint a magzatvíz állaga, így érthető, hogy a vízben született babák gyakrabban nyugodtabbak, és kevesebbet sírnak, mint szárazföldön született társaik.

A szülésélmény pozitív hatása
A vízben szült nők pozitív tapasztalásról számolnak be. Azt mondják, hogy igencsak értékelték a víz kellemes hatását különösen a kitolási szakasz alatt.


Mik a vízben vajúdás ellenjavallatai?

Feltételezett fertőzésveszély
Vannak, akik a vízben való fertőzéstől félnek. Hiszen a vajúdás/szülés alatt a bélsár a vízbe távozhat. Bár a szülésznő gyorsan kitisztítja a vizet, vannak akik félnek ettől a lehetőségtől. Ehhez viszont azt is tudnunk kell, hogy a szárazon történő szülés sem történik steril környezetben, akármennyire is törekszünk erre, néha mégis előfordul, hogy a baba az ürülékkel találkozik a szülés alatt.
Az evidencia nem talált különbséget a vízben és a szárazföldön történt szülések alatti fertőzések között. A kórházaknak szigorú szabályaik vannak a szülőmedencék tisztítására vonatkozóan minden szülés után. Sokszor ellenőrzik, hogy ezek megfelelően tisztán vannak-e tartva.

A fájdalomcsillapítás erőssége
Előfordulhat, hogy úgy érzed, sokkal nagyobb fájdalomcsillapításra számítottál a víztől, mint amit kaptál. Ha ez így van és a természetes fájdalomcsillapító módszerek csődöt mondtak, akkor konzultálj orvosoddal és minden gond nélkül folytathatod a szülést a szárazon.

Monitorizálás és sürgősség
Mindenképp el kell hagynod a medencét, ha bármilyen okból a vajúdás/szülés alatt komplikációk lépnek fel. Az a tény, hogy el kell hagynod a vizet és ki kell másznod, csalódottságot okozhat. A konkrét okok, ami miatt javasolt kijönni, az alábbiak:
- a baba szívhangja eltérést mutat
- a vajúdás nagyon lelassult
- vérzés lép fel a vajúdás alatt
- a vérnyomásod nagyon felugrik
- magzatszurkos vizet diagnosztizálnak
- a medence vize nagyon szennyezett lesz
- ha ellágyulsz, elálmosodsz vagy gyengévé válsz
Ha kórházi vízben szülésre készülsz, mindenképp konzultálj orvosoddal a szabályokkal, lehetőségekkel kapcsolatban. Javasolt a kívánságaid konkrét megbeszélése a szülőszoba vezetőivel is, amennyiben nem a választott orvosoddal szülsz.

A legtöbb vízben szülés gyengéden és lassan zajlik, de amennyiben vészhelyzet van, egy kis időre szükség van, amíg kimászol a vízből. Természetesen a szülésznők ki vannak képezve minden sürgős eset ellátására. Ők tudják, hogyan segítsenek ki Téged a vízből a leggyorsabban és leghatékonyabban.


Mik a vízben szülés hátrányai, ellenjavallatai?

A baba a víz alatt kezd el levegőt venni
Aggódhatsz amiatt, hogy a babád az első légvételét a vízben veszi. Semmi kockázata nincs annak, ha a baba először a víz közegével találkozik, hiszen vízből jön és tökéletesen működik a búvárreflexe is. Azonnal lezárják a légutaikat, megakadályozván a víz alatti levegővételt.
A szülésznőd monitorizálni fogja a babádat a vajúdás alatt, hogy meggyőződjön arról, hogy elegendő oxigén jut-e hozzá végig. Az evidencia nem talált különbséget a vízben vagy szárazon született gyerekek levegővételi problémáik között.
Szakértok szerint kizárólag akkor van esély a víz belélegzésére, amennyiben:
-    a baba megijed és megpróbál előbb levegőt venni
-    ha a baba fejét előbb kiemelik a medencéből, mielőtt az egész teste megszületne, felülírva ezzel a búvárreflexet
-    a baba lepény általi oxigénellátása valami miatt sérül
A szülésznőd minden esetben tudja, mikor kell kézrásegítéssel segítenie, hogy ne zavarjon be a búvárreflexbe. Azt, hogy hogyan és mikor emelje ki a babát a vízből minden vízben szülést kísérő szülésznő tudja.

A köldökzsinór veszélye
Nagyon kevés esetben előfordult, hogy a köldökzsinór megsérült a szülés alatt. Ez azért következhetett be, mert a baba hirtelen került felszínre a megszületése után.
Egy sérült köldökzsinór azonban nem kihívás egy szakember számára. A szülésznők azt javasolják az anyának, hogy ne rántsa meg a zsinórt mindaddig, amíg óvatosan ki nem emelik a babát a vízből, ha arra gyanakszanak, hogy a zsinór a normálisnál rövidebb.


 

Címkék: szülés, vízben szülés, fájdalomcsillapítás, köldökzsinór, baba, újszülött, kismama

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

A szülés szakaszai
A szülés szakaszai

A szülés négy szakaszra osztható.
1. a tágulási szak: a rendszeres fájások megjelenésétől a méhszáj eltűnéséig tart.
2. a kitolási szak: a méhszáj eltűnésétől a baba megszületéséig (köldökzsinór átvágása) tart.
3. a lepényi szak: az újszülött megszületésétől a lepény leválásáig tart.
4. a lepényi szak utáni két óra

tovább a cikkre
A szülés megindulásának 10 lehetséges módja
A szülés megindulásának 10 lehetséges módja

Az elsőszülő kismamákat kevés kérdés foglalkoztatja jobban, mint az, hogy honnan fogják tudni, mikor indul a szülés? Mikor kell indulni a kórházba? A szülés nagyon sokféleképpen indulhat! Sokszor már napokkal korábban vannak tünetek, amik előre jelzik.

tovább a cikkre
Vízben szülés pro és kontra
Vízben szülés pro és kontra

Egyre népszerűbb a vízben szülés. Sokan állítják, hogy természetesebb és kevésbé fájdalmas, mint a hagyományos életadás. Ám arról már megoszlanak a vélemények, hogy mennyire biztonságos, ha az újszülött a vízben „látja meg a napvilágot”.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dézsi Réka - Dúla

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Névváltozás házasságkötés után: Milyen nevet választhat magának az ifjú feleség és férj? Mi lesz majd a gyermekek vezetékneve? tovább

Az esküvő előtt általában már hetekkel, hónapokkal komoly szervezés alatt áll minden, de sokan nem is tudják, hogy az anyakönyvvezetőnél előre kell rögzíteni a házasságkötés után viselendő...

Szülői felügyeleti jog, gyermek átadása - Mit tehet az aggódó szülő, ha volt párja magánál tartja a gyermeket? Jogi szakértő válaszol tovább

A szülők felügyeleti joga sarkalatos kérdés minden válás esetén. Amikor csupán az egyik fél kapja a felügyeleti jogot és ennek ellenére a másik fél magánál tartja a gyermeket, jogellenesen...

Több millió forinttal csökkentik a jelzáloghitel-tartozásod, ha megfelelsz ennek a feltételnek! - Így támogatják a nagycsaládosokat tovább

A jelzáloghitel jelentősen csökkenthető további gyermekek vállalásával. Családi adókedvezmény, jelzáloghitel, diákhitel, lombikprogram - hogyan kedvez a kormány a családoknak? Kik járnak...

Fipronillal szennyezett tojás: ha ezt az azonosítószámot látod a tojáson, ne edd meg! - A Nébih figyelmezetése tovább

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma az augusztus elején indult tojás és tojás termék célellenőrzése során fipronilt mutatott ki magyar származású friss tojás...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

Miért panaszkodsz, ha megvan mindened? Tényleg olyan nehéz ma boldognak lenni? - Fontos üzenetet fogalmazott meg egy édesanya tovább

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Gyerekszoba ötletek képekkel: 10 különleges emeletes ágy, ahova még te is szívesen befeküdnél tovább

Kerti homokozó építése lépésről-lépésre, fázisfotókkal - a kertészblogger tippjeivel tovább

Babakonyha

Babakonyha

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

Fotós receptek! 5 egészséges és hűsítő turmix gyerekeknek a kánikulai hőségre tovább

Mikortól adhatsz a babának fagyit? Mire figyelj a fagylalt vásárlásakor? Dietetikus válaszol tovább

0-3 éves gyerekek étrendje: minden második gyermeket helytelenül táplálnak a szüleik - Kutatási eredmény tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Spenótkrém

Spenótkrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
10 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1 kávéskanál főtt spenót 3-4 kávéskanál margarin

Recept:

A főtt, lehűtött spenótpürét összekeverjük a margarinnal és rákenjük az uzsonnára kínált kenyérszeletre.

(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

S. Puskás Judit

S. Puskás Judit

Munkaügyi szakember

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Anett!
Ahhoz, hogy Csed-t, gyedet kapjon a gyermeke születését megelőző két éven belül 365 nap biztosítási idővel kell rendelkezni és a a szüléskor is biztosítottnak kell lenni.
Önnek minél előbb biztosítási jogviszonyba kell lépni. Tudom, hogy nehéz pocakosan elhelyezkedni, de minden ismeretséget fel kell kutatni. Lehet határozott idejű munkaszerződése a baba születéséig is, már akkor is jogosult ezekre az ellátásokra.

Ha nem sikerül, akkor gyesre lesz csak jogosult.


Üdvözlettel: S.P.Judit

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

9 évesen lebénult egy baleset miatt, de boldogabb a kisfiú, mint sok egészséges ember - Megható találkozásról ír Jocó bácsi

vissza vissza