Főoldal > Cikkek > Szülés > Kismamák félelmei - szülés, anyaság, elég jó leszek-e - Szülők Lapja

Kismamák félelmei - szülés, anyaság, elég jó leszek-e


A szüléstől való félelem, az anyaság gondolata, bizonyára minden kismama fejében már megfordult. Jó anya leszek, egészséges lesz a gyermekem, mennyire lesz fájdalmas a szülés, hogyan változik meg az életünk? Mi ez a félelem és honnan ered, hogyan tudjuk mindezeket jól megélni?

Szerző: Dézsi Réka
2013-11-27
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Várandósság, szülés és a félelem
A szülés egyidős az emberiséggel és félelmeink ezzel karöltve járnak és már gyerekkorunktól fogva, körbeölelik lelkünket. Az a várandós, aki azt mondja, nincsenek félelmei a szüléssel, anyasággal kapcsolatosan, vagy nagyon magas szintű önismereti úton járt és megvilágosodott, vagy egyszerűen hárít. Mivel pillanatnyilag nem tud szembenézni önmagával, meg sem próbálja lebontani a saját maga védelmében felépített bástyát. Meggyőződésem, hogy sokkal alacsonyabb lenne a császármetszések aránya, ha az anya pszichés támogatást is kapna a várandóssága és a szülése, majd a gyermekágy ideje alatt.
 
Szülés alatt a testnek, a léleknek és a pszichének összhangban kell lennie
A szülés a legkevésbé sem csupán testi munka, hiszen a nő nem csak 60-80 kiló izom, vér és szervek összessége, hanem test-lélek és szellemi egység. A szülés folyamatos tükröt tart elénk, és amennyiben el tudjuk fogadni a látottakat, haladunk, ha nem, akkor blokk van, és a vajúdás görbéje megtorpan, vagy akár meg is állhat. Ahhoz, hogy a szülés lendületesen haladjon a testnek, a léleknek és a pszichének tökéletes összhangban kell lennie, ami tulajdonképpen enyhe utópia, hiszen nincs tökéletes harmónia a világunkban. Ezért van az, hogy a vajúdás nem tankönyvszerűen halad általában, hanem kisebb-nagyobb hullámokban a maga nem tökéletes, de eléggé jó útján.
 
Kismamák félelmei
Több száz kismama félelmeit végighallgatva és támogatva, biztosan állíthatom, hogy legmélyebb félelmeink az alábbiak: elég jók leszünk-e anyának, egészséges lesz-e a gyerekünk, túléljük-e a szülés tortúráját, mennyire alakul át az életünk, megváltozik-e a szexualitásunk, bírni fogjuk-e ezt a sok szerepet.
 
Honnan erednek ezek a félelmek?
Ezek a kérdések nagyjából mind egy tőről fakadnak, a maximalizmuséról, merthogy ebben az álszent média világban a tökéletesség iránti törekvésünk nem ismer határokat. Igencsak eltávolodtunk az anyaság alaptézisétől, miszerint nem kell tökéletes anyának lennünk, elég, ha elég jók vagyunk, és feltétel nélkül szeretjük gyermekeinket. Hiszen a gyerek sem lesz tökéletes, ez a helyzet, egyetlen emberi lény sem az, mégis csodálatos teremtmény.
 
A versenyszférában élő és dolgozó nőknek nem könnyű egyik pillanatról a másikra átfordítani a gondolkodásmódjukat és megelégedni az elég jóval. Ráadásul a környezet tesz is erre egy lapáttal, hiszen a látszat mindenekelőtt fontos. A külsőségekről szól nagyjából ez a pár hónap, a virtuális és a média diktálta világ befolyásával, és ritkán van lehetősége az anyának mások előtt igazán megnyílni, félelmeiről beszélni és esetleg oldást, feloldozást kapni. Pedig, ha a félelmeinkkel nem nézünk szembe a várandósság alatt, akkor a szüléskor csapódnak az arcunkba és vagy legyőzzük őket, vagy elsodornak.
 
Nem kell tökéletes anyának lennünk
Pedig, ha sikerül megoldani a problémáinkat, önbizalmunk a szülés után megsokszorozódik és anyaságunk sokkal szilárdabb alapokkal indul. Mondjuk el magunknak naponta többször, hogy nem kell tökéletes anyának lennünk, hiszen az csak a megfelelni vágyásról szól elég, ha elég jó anyák vagyunk, de azt élvezzük. És a hibáink elfogadása, hozzásegít egy boldogabb életminőség megéléséhez.
 
Az anyaság ne egy projekt legyen, hanem érzés. Ne az agyunkkal szeressünk, hanem a lelkünkkel, az orrunkkal, a szemünkkel, minden rezdülésünkkel. Hiszen egy anya nem attól lesz jó, ha Istenként áll a gyermekei előtt mintának, hanem, ha a szőnyegen dögönyözi kicsinyeit, és könnyei nem a megfelelés kínjaitól csordulnak ki, hanem a nevetéstől.
 
Adj időt magadnak a megnyílásra!
És az anyaság előmunkája a vajúdás. Időt kell adnunk magunknak a megnyílásra. Hiszen az addigi életünk végérvényesen megváltozik, ami egyáltalán nem jó, vagy rossz, csak más, sokkal teljesebb, sokkal intenzívebb, sokkal dinamikusabb, remélhetőleg sokkal rendetlenebb és maszatosabb is lesz. Ehhez pedig mindenkinek más időre van szüksége. Van akinek 2-4 órára, van akinek 2-4 napra. Dobjuk ki az időt, hiszen az óra csak a teljesítményorientáltságot hozza elő, és a szülést nehezíti,
 
Örüljünk annak, hogy mindenki másképp csinálja és ez így csodálatos és spontán.
 
 
Fotó: Freedigitalphotos.net
 
 

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Izgulsz, hogy minden rendben legyen a babavárás alatt? Szeretnél mindent megadni az egészséges fejlődéséhez?  Kattints ide, és nézd meg, hogy mit tehetsz érte >> 

vonal

[x] hirdetés

Címkék: szülés, szüléstől való félelem, várandósság, kismama, anyaság, félelmek

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Kellemetlen gondolatok, félelmek a baba születése után

A gyermekágyi depresszióról szerencsére már sokat lehet olvasni, így a kismamák jelentős része időben segítséget kérhet és kaphat, ha felismeri magán a kezdődő tüneteket. Azonban a szülést követő első pár hónapban „beköszöntő”, többnyire teljesen egészséges anyukáknál jelentkező rossz gondolatokról nem igazán beszél senki.

tovább a cikkre
Szülési terv - minta

Szülési terv mintánk több szempontból is a segítségedre lehet. Egyrészt segít végiggondolni, hogy miként szeretnéd megélni a baba világra jöttét, másrészt az orvosodnak, a kórházi személyzetnek is támpontot nyújt. Előre tájékoztatja őket, hogy milyen környezetet, milyen beavatkozásokat szeretnél, vagy nem szeretnél a vajúdás, a szülés és a kórházban eltöltött időszak alatt.

tovább a cikkre
Az elhúzódó szülésnek lelki okai is lehetnek - Szüléstörténetek

A vajúdás egy olyan folyamat, ami a lélek oldaláról nem kap elég figyelmet, szeretetet, odaadást, érzést, támogatást, türelmet, hiszen csak és kizárólag a testre figyelünk. Elfelejtjük, hogy a szülés a test, a lélek és a szellem hármasának összeolvadása, együttműködése.
Szülés alatt kifejezetten igaz a régi mondás, hogy ép testben ép lélek, bár itt fordítva fogalmaznék

tovább a cikkre
Érzelmi változások a vajúdás és szülés alatt

A szülés nagyon sokféleképpen indulhat! A kísérő számára is fontos, hogy tudja, hol tart a szülés, mire számíthat még. Meglepő módon az orvosi, számszerű adatoknál pontosabb képet ad a kismama lelkiállapota arról, hogy hol tart a szülés, és még mire lehet számítani.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dézsi Réka - Dúla

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Húsos rizs

Húsos rizs

Egytálételek >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 30 g rizs 50 g darált csirkemell 15 ml olaj petrezselyemzöld pici só

Recept:

A rizst forrásban lévő sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A darált csirkemellet az olajon megpároljuk, sózzuk, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet. Mikor megpuhult, összekeverjük a megfőtt rizzsel.DIETETIKUS VÉLEMÉNYE
tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Játék tippek

Gyermek fejlődése: Ezek a játékok fejlesztik legjobban a gyerek mozgását, egyensúlyérzékét, finommotorikáját

vissza vissza