Koraszülött babákról készült film - részletek a Tenyérnyi gyerekek című filmből

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


Koraszülött babákról készült film - részletek a Tenyérnyi gyerekek című filmből

Sok koraszülött még 1500 grammot is alig éri el, amikor világra jön. Születésüket követően egy egész stáb küzd erőn felül azért, hogy a kisbaba életben maradjon. A „Tenyérnyi Gyerekek” című dokumentumfilm szülők, orvosok, nővérek és babák megrázó küzdelmét mutatja be. A film készítői egyedülállót alkottak, ne hagyjátok ki! Mi most egy rövid előzetest mutatunk a filmből.

Egy gyönyörűen elkészített dokumentum filmre hívjuk fel a figyelmeteket. A filmet több mint három hónapon keresztül éjjel-nappal egy csak nőkből álló stáb forgatta. A Tenyérnyi Gyerekek című 53 perces dokumentumfilm május 20-án 23.00 órakor látható az M1 műsorán.

„Telefonáltam a nőgyógyászomnak, hogy most műtenek, és a híváslistából láttam, hogy tizenkét percre rá már mind a két baba megvolt.”
„Két hét múlva, hogyha a kisbaba túléli, osztályvezető orvossal tudnak beszélni arról, milyen hosszútávú prognózis várható.”

(Részletek a Tenyérnyi gyerekek c. filmből)

Az 5 és fél hónapos koraszülöttek súlya nem éri el az 1500 grammot
A koraszülöttség ma Magyarországon népbetegség, minden tízedik gyermek idő előtt jön a világra.
A Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika az ország legnagyobb koraszülött-ellátó központja (NIC), itt látják el az 1500 grammnál, másfél kilónál kisebb babák mintegy ötödét. A legkisebb koraszülöttek mintegy öt és fél hónap után érkeznek.

Tenyérnyi gyerekek - Trailer



A koraszülöttekről szóló filmet 3 hónapig forgatták
A Tenyérnyi Gyerekek (május 20-án, kedden 23.00 órakor az M1-en) róluk szól, a szülők, orvosok és nővérek megrázó küzdelméről a babákért, akiken 10-20 éve még biztos nem lehetett volna segíteni. A filmet több mint három hónapon keresztül éjjel-nappal egy csak nőkből álló stáb forgatta a klinikán, a szülőszobán, valamint koraszülött-intenzív centrumban. Így egyedülálló módon a legkisebbek és szüleik történetét már a világra jövetel előtt, és az első, kritikus percekben is bemutatja a film.

Babák, akiknek az élete egy hajszálon múlik
A klinika olyan, a legmagasabb szintű intenzív ellátást nyújtó központ, ahová gyakran érkeznek kritikus állapotú, vagy fejlődési rendellenességgel született kisbabák. Előfordul olyan eset is, amikor éppen azért kell egy babának hamarabb megszületnie, mert sürgős műtétre van szüksége, a méhen belül biztosan nem élné túl a következő heteket. Sok édesanyát akár a huszonharmadik-huszonnegyedik héten is ideszállítanak, ha félő, hogy megindul a szülés.

Édesanyák, akik a babájukkal csak az inkubátorban találkozhatnak
A kicsik gyakran hónapokat töltenek az inkubátorokban, lélegeztetőgépen. Miközben keringési problémákkal küzdenek, tüdejük, szívük pedig rendkívül fejletlen, előfordul, hogy olyan szövődményekkel kell szembenézniük, amelyek még egy egészséges felnőtt számára is végzetesek lehetnek. Az első napok, hetek nem csak a babák számára nehezek, de a szülőkre is sokkolóan hatnak, hiszen a terhesség hónapokkal előbb szakad meg a vártnál, anyák lesznek, miközben gyermekükkel csak a látogatási idő alatt, az inkubátorban találkozhatnak.

Kritikusan alacsony súllyal évente 8000 baba születik
Magyarországon évente nyolcezer baba jön idő előtt a világra, egy részük kritikusan alacsony súllyal, kevesebb, mint egy kilogrammal akár öt és fél hónap terhesség után. Az ő túlélésük 1980-as években tíz százalék körül járt, ma ezeknek a babáknak mintegy kétharmada életben marad, a néhány héttel később született, egy és másfél kiló közötti súlyú babáknak pedig több mint 95%-át meg tudják már menteni. Nekik azonban az első hetekben-hónapokban rengeteg szövődménnyel kell szembenézni, amely jelentősen befolyásolhatja későbbi életminőségüket.
Bár Magyarországon az elmúlt években a koraszülöttek száma alig csökkent - még mindig csaknem kétszer több a szomszédos Ausztriához képest - életesélyeik jelentősen nőttek.

Rendező: Szuchy Zsuzsanna
Operatőr: Karáth Zita
Asszisztens: Bodnár Mária

Producer: Garami Gábor
Vágó: Kollányi Tamás
Zeneszerző: Czutor Zoltán
Hangmérnök: Krajcsovits István


A Tenyérnyi Gyerekek című 53 perces dokumentumfilm május 20-án 23.00 órakor látható az M1 műsorán.

Rendező: Szuchy Zsuzsanna
Operatőr: Karáth Zita
Asszisztens: Bodnár Mária

Producer: Garami Gábor
Vágó: Kollányi Tamás
Zeneszerző: Czutor Zoltán
Hangmérnök: Krajcsovits István


Fotó: Freepik
Forrás: Cinema-Film

<


Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


2014.05.15