Főoldal > Cikkek > Szülés > Szülés - ez a legnagyobb hiba, amit a mai kismamák elkövetnek - Szülők Lapja

Szülés - ez a legnagyobb hiba, amit a mai kismamák elkövetnek

Szülőklapja képVajon miért nő a császármetszések száma akkor, amikor a mai kismamák jóval felkészültebbek, mint nagyanyáink? Hova vezet, ha a kismamák irreális elvárásokat dédelgetnek magukban a szülésről? Mi a legnagyobb hiba, amit a mai várandós kismamák elkövetnek? Ezekről és a szülés lelki tényezőiről beszél dúla szakértőnk.

Szerző: Dézsi Réka
2015-05-19
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Sok információ áll rendelkezésünkre a szülésről. A testi oldal olyannyira feltérképezésre kerül, hogy a varázsnak nem marad híre-hamva sem.  Pedig, ha visszagondolunk, száz vagy ezer évvel ezelőtt azt sem tudták, hogyan alakul, hogyan növekedik a baba az édesanyja méhében, nem tudták, megvannak-e az ujjacskái, és, hogy a lábai nem dongák-e, sőt, arról sem volt fizikai képük, hogy a kis jövevény hím vagy nőnemű-e, vagy mikor is kellene a világra készülnie. A megérzések, a varázs, a talány volt a legjellemzőbb erre a 9 hónapra. És szépen lassan, ahogy az orvostudomány és a technika kialakult, és ilyen rohamosan fejlődött, egyre több rejélyt fejtettek meg, egyre precízebb lett a diagnosztika, természetesen egyre pontosabbak a szűrések, és egyre kevesebb rés maradt a misztériumnak.

Évről-évre egyre több a császármetszéssel világra jött babák száma
Viszont a testi felfedezések és megoldások nem tették könnyebbé a szülést a mai asszonyoknak. Sőt, talán mintha egyre nehezebben adnánk oda magunkat a szülés erejének, sodrásának. Rengeteg cikk, felkészítő, ilyen-olyan könyv foglalkozik azzal, hogy nőknek információt adjon a fájdalommentes szülésről, napról napra új technikákat hoznak nyilvánosságra a természetes szülés fontosságáról és teljességének megéléséről, mégis évről évre növekszik a császármetszéssel világra hozott kisbabák száma.

A kismama érzelmei és gondolatai rendkívüli hatással vannak a szülésre
Elengedhetetlen a lelki oldalról beszélni, hogy megérthessük azt, ami a szülő anyával és gyermekével történik, mert a szülés maga nem csak fizikai síkon megy végbe, ahogyan azt sokan feltételezik, erre a folyamatra óriási hatással vannak az érzelmek, az anya gondolatai, érzelmei és a spiritualitása egyaránt.

Ráhangolódás a szülésre – „minden úgy lesz a legjobb, ahogy történni fog”
Jó lenne, ha azzal az alaphelyzettel indulnánk a szülésnek, hogy minden úgy lesz a legeslegjobb, ahogyan történni fog. Jó lenne, ha az anya biztonságban érezné magát és gyermekét a szülőszobán és nyugodt szívvel tudná kiengedni testéből a babáját annak a személynek, aki a gyeremek fogadásáért felelős, legyen az orvos vagy szülésznő avagy bába. De a legtöbb esteben ez úgy történik, hogy az anya a lehetőségeihez mérten választ és megpróbálja a lehetőségeket integrálni az életébe.

A legnagyobb hiba, amit a mai kismamák elkövetnek

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

TERHESVITAMIN AKCIÓ

Vásárolj 3 havi kismamavitamint 15% kedvezménnyel, és ingyen házhozszállítással csak 9310 Ft-ért!  
Kattints ide, hogy le ne maradj! >>

Jódmentes változatban itt veheted meg >>

vonal

[x] hirdetés

A legnagyobb hibát abban látom, hogy kismamák, anyák egymás elvárásait veszik magukra, információhiány és információdömping miatt. Kissé ellentmondás, amit írok, de kifejtem. Az a tapasztalásom, hogy nagyon sok anya nagyon sok élményt oszt meg egymással a neten, klubbokban, stb. Ezek sajnos gyakran megalapozatlan rémhírek, saját tapasztalások, gyakran eltorzított valóság egy-egy darabjai. Érzelmek hatása alatt íródott történetek, teljesen racionalitásmentesek. És ezek alapján, felszíni információk mentén próbálnak összerakni egy elváráshalmazt a saját, többnyire elsőszülő anyák.

Fontos lenne a mély önismeret ahhoz, hogy egy reális, valódi szülés-elképzeléshez kerüljünk közelebb. Mert ami a szomszédasszonynak fontos, nekem nem biztos, ezért mélyre kellene ásnom azért, hogy megtudjam, nekem mire van szükségem és miért.

„Egy szülés 300 önismereti órával ér fel”
A stabil érzelmi háttér a legnagyobb segítség a szülésben. Mert a szülés pillanata, a vajúdás órái folyamatos tükröt tartanak nekem, magamról. Tehát, ha vajúdás közben tetszik, amit a tükörben látok, tudok haladni, és szülni, ha pedig nem, akkor egy darabig küzdhetek magammal, aztán, ha nem, segíthetnek a beavatkozások, aztán, ha az sem, akkor a műtét megment a szélmalomharctól.

Ha sikerülne megtanulni úgy gondolni a szülésre, mint egy kapura a felnőtt nő, az anyaság felé, akkor sokkal mélyebben megérthetnénk azokat az érzelmi szálakat, amik mozgatják a folyamatot és segítik ezt. Használhatnánk az erejét, a lendületét, a sorsfordító száguldását ahhoz, hogy önmagunkkal mélyebb kapcsolatot építsünk ki. Egy szülés 300 önismereti órával ér fel, örüljünk neki, hagyjuk, hogy átalakítson, transzformáljon minket és megkönnyítse a gyermekünkkel való kötődésünket. Keressük az egyensúlyt, mert az arany középút mindig a legrövidebb és a legbiztonságosabb is.

Szerző: Dézsi Réka dúla
Fotó: FreeDigitalPhotos

Címkék: szülés lelki háttere, felkészülés a szülésre, dúla, babavárás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

A császármetszésről
A császármetszésről

Császármetszés során a magzat születése, pontosabban a kiemelése hason keresztül történik, azaz egy hasműtét során az anatómiai rétegek átvágásával ill. a méh megnyitásával.

tovább a cikkre
A szülés szakaszai fotókkal
A szülés szakaszai fotókkal

Honnan veszed észre, hogy elindult a szülés? Hogyan zajlik és meddig tart a vajúdás? Ezekről szólt előző cikkünk.
Ebben az írásban a szülés további szakaszairól - a kitolási szak, lepényi szak, lepény utáni szak - olvashatsz!

tovább a cikkre
A szülés megindulásának 10 lehetséges módja
A szülés megindulásának 10 lehetséges módja

Az elsőszülő kismamákat kevés kérdés foglalkoztatja jobban, mint az, hogy honnan fogják tudni, mikor indul a szülés? Mikor kell indulni a kórházba? A szülés nagyon sokféleképpen indulhat! Sokszor már napokkal korábban vannak tünetek, amik előre jelzik.

tovább a cikkre
9 segítő ötlet a szülés élményének feldolgozására - A pszichológustól
9 segítő ötlet a szülés élményének feldolgozására - A pszichológustól

A szülés egy család életének egyik meghatározó élménye, fontos, hogy megtörténjen a feldolgozása. Akik még szülni fognak, azoknak azért is fontos, mert a következő szülésre való készülődést, a következő szülés menetét befolyásolhatja az előző szülés feldolgozatlan élménye. Akik már nem szülnek, azoknak is fontos, hiszen ez a meghatározó élmény befolyásolhatja a család életének más területeit, a családtagok kapcsolatát.

tovább a cikkre
A baba érkezése
A baba érkezése

Már csak napok kérdése és végre karunkban tarthatjuk a 9 hónapja testünkkel védett, testünkkel táplált aprócska embert. De vajon honnan is tudjuk majd, hogy itt az idő?! Az első gyermeküket várókat talán ez a kérdés foglalkoztatja leginkább…

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dézsi Réka - Dúla

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Körtepép

Körtepép

Gyümölcspépek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 2 db érett körte

Recept:

A megmosott, meghámozott körtét feldaraboljuk, héjától, magházától megtisztítjuk, majd leturmixoljuk.

Fontos!
A gyümölcspépet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert, ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csökken!(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Több száz magyar helyen jártak a kisdiákok ingyenesen a Kajla útlevelükkel: ezek voltak a legnépszerűbb úti célok

vissza vissza