Sziámi ikrek születtek Budapesten! A szívüknél van összenőve a két kislány, az orvosok küzdenek az életükért

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


Sziámi ikrek születtek Budapesten! A szívüknél van összenőve a két kislány, az orvosok küzdenek az életükért A győri kismama 20 hetes terhes volt, amikor kiderült, hogy valami nincs rendben az ikrekkel. Az orvosai úgy döntöttek, hogy megvárják a 30. hetet, végül császármetszéssel segítették világra a kisbabákat. Sziámi ikrek születtek a napokban a SOTE I. sz. Szülészeti Klinikáján, tudta meg a Blikk. Információik szerint a sziámiiker kislányok a szívüknél vannak összenőve, két kezük és két karjuk van, az orvosok mindent megtesznek, hogy életben maradjanak.

FRISSÍTÉS: A születés után két órával elhunyt a súlyos, élettel össze nem egyeztethető fejlődési rendellenességekkel született sziámi koraszülött ikerpár - közölte a Semmelweis Egyetem szerdán az MTI-vel. A közleményben felidézték, az édesanyát a terhesség 28. hetében egy vidéki kórházból hozták a budapesti Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájára. A kórházban a szükséges vizsgálatokat követően a terhesség 29. hetében császármetszéssel segítették világra a gyerekeket, akik mindössze két órán át éltek.
A Semmelweis Egyetem az édesanya kérésének megfelelően, valamint a betegjogokat tiszteletben tartva nem adhat bővebb tájékoztatást az ügyben - írták a közleményben.

...
Korábbi cikkünk folytatása:
A győri kismama 20 hetes terhes volt, amikor kiderült, hogy valami nincs rendben az ikrekkel. Az orvosai úgy döntöttek, hogy megvárják a 30. hetet, végül császármetszéssel segítették világra a kisbabákat.

Nem járt terhesgondozásra a kismama
A Bors úgy tudja, az édesanya egészen a terhesség 20. hetéig nem járt terhesgondozáson. Amikor a 20. héten kiderült, hogy a magzatok rendellenesen fejlődnek, a győri kórház Budapestre küldte az anyát. Állítólag az is felmerült, hogy a kicsiket még a magzaton belül választják ketté, de aztán erre nem adódott lehetőség. A kis sziámi ikrek a szívüknél vannak összenőve, egészen pontosan közös burokban dobog a szívük, születési súlyuk 2000 gramm volt. Az orvosok küzdenek az életükért.

Minden 200. ikerterhességnél előfordul
A sziámi ikerpár, azaz a kettős torzok (latinul monstra duplicia) kialakulása egyfajta fejlődési rendellenesség, amely szét nem vált egypetéjű ikrek létrejöttét eredményezi. A jelenség lényege, hogy az egypetéjűiker-képződés során a kezdetben egy, de aztán két darabra szétváló embriócsomó osztódása nem fejeződik be teljesen a terhesség 15. napjáig. Ennek oka általában az, hogy a folyamat eleve későn indul el. Ebben az esetben a szétválás megreked, és az embriócsomók így, félig-meddig összenőve folytatják tovább a fejlődésüket. A késlekedés oka, ahogy maga az ikerképződés oka is egyelőre nem ismert.

Az ultrahang diagnosztika elterjedésének köszönhetően manapság egyre kevesebb a sziámi ikrek születése, hiszen már a magzatfejlődés korai szakaszában látható  a rendellenesség, és sokan az abortusz mellett döntenek. Napjainkban minden 200. ikerpárnál fordul elő ez a súlyos rendellenesség.

Forrás: Blikk, Bors, Wikipédia, MTI
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


2017.03.01