Mikor nem mehet haza a kórházból az anyuka és kisbabája 24 órával a szülés után? Szakorvos nyilatkozott

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


Mikor nem mehet haza a kórházból az anyuka és kisbabája 24 órával a szülés után? Szakorvos nyilatkozott Rendkívül szigorú feltételekhez kötnék, mely esetekben mehet haza 24 órával a szülés után az anya és az újszülött a kórházból, nyilatkozta egy szülész-nőgyógyász szakorvos. Rendkívül szigorú feltételekhez kötnék, mely esetekben mehet haza 24 órával a szülés után az anya és az újszülött a kórházból - mondta a Jahn Ferenc kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának vezető főorvosa hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Ki nem mehet haza 24 órával a szülés után?
Csákány György elmondta, nem lehetne például hazaengedni:
- az első gyermekét világra hozó nőt,
- a császármetszéssel szülőket,
- valamint azokat, akiknél komplikáció lépett fel szülés közben.

Mint korábban mi is hírt adtunk róla, a Magyar Nemzetben jelent meg a rendeletmódosítás-tervezet, mely szerint problémamentes szülés után 24 órával hazaengednék a kórházból a frissen szült anyukákat a kisbabájukkal. A lap értesülései szerint a '"normális", "problémamentes" szavak alatt 37. és 41. hét között spontán lezajlott szüléseket értik, 2499 gramm feletti születési súllyal rendelkező újszülötteket engedhetik haza, amennyiben a csecsemő egészséges. A teljes cikket itt olvashatod el »

Eddig sem szakmai szempontok alapján kellett 3 napig maradni
Bár kérdésként felvetődött, hogy vajon a szakemberhiány teszi-e indokolttá az intézkedést, Csákány György most megjegyezte: az eddig megszokott három nap benntartózkodásra eddig is a finanszírozás miatt volt szükség, nem szakmai szempontok miatt.

Aki nem akar hazamenni 24 óra után, annak nem kell
Azt is hozzátette, hogy aki megfelel a hazabocsátás előírásainak és haza akar menni, az mehet - aki viszont maradni szeretne, annak nem kell mennie, erőszakkal nem teszik ki az intézmények.

Forrás: MTI

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


2017.06.26