Főoldal > Cikkek > Szülés > Szülészorvos, szülésznő, dúla: Ki kicsoda a szülészetben? A legfontosabb tudnivalók kismamáknak - Szülők Lapja

Szülészorvos, szülésznő, dúla: Ki kicsoda a szülészetben? A legfontosabb tudnivalók kismamáknak

Szülőklapja képSzülészorvos, szülésznő, dúla, a leendő kismamák gyakran csak kapkodják a fejüket, mikor kivel találkoz(hat)nak. Sokszor az sem világos, ki mit csinál, mihez van joga, mi a kompetenciája, mikor kell vagy lehet választani. Útmutató a szülészet világába.

Szerző: Pap Kinga
2018-06-12
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Szülészorvos, szülésznő, dúla, a leendő kismamák gyakran csak kapkodják a fejüket, mikor kivel találkoz(hat)nak. Sokszor az sem világos, ki mit csinál, mihez van joga, mi a kompetenciája, mikor kell vagy lehet választani. Kórházat, szülésznőt, orvost, stb. Szülésznő szakértőnk, Pap Kinga segít eligazodni a szülészeti szakemberek között.
 

Ki kicsoda a szülészetben? - Szülész-nőgyógyász, szülésznő, dúla


Ki melyik kórházban kell(ene), hogy szüljön?
A kórházak ellátási területe, adott szakmákra lebontva meghatározott. Az ebből a régióból érkező pácienseket a nap bármely szakában kötelesek ellátni, amennyiben a probléma ügyeleti ellátást igényel! A régebb óta fennálló, életet nem veszélyeztető állapotok gyógyítása nem ügyeleti feladat és így az ellátás is megtagadható, a páciens a megfelelő szakrendelőbe irányítható.A területen kívülről érkezett pácienseket csak bizonyos feltételek esetén kötelesek ellátni. Ez akkor lehetséges, ha valaki az adott intézményben választ orvost, vagy ha sürgős ellátásra szorul (például lepényleválás, előesett köldökzsinór stb.). A többi eset egyedi elbírálás alá esik, hiszen a magyar törvények csak az orvosválasztást engedik, a szabad kórházválasztás kimaradt a szabályozásból!

Ha valaki nem a területi intézményben tervezi a szülését, és nem szeretne ott orvost sem választani, érdemes az osztályon érdeklődni, engedélyt kérni, hogy a számára szimpatikus helyen szülhessen.


A szülész-nőgyógyász

A szülész-nőgyógyászati hivatás lényege a női nemi szervek működési és fejlődési hibáinak orvoslása, továbbá a várandósság, a szülés élettani folyamatainak támogatása, a kórós folyamatok gyógyítása. Jogilag a méhen belüli magzat és az édesanya életéért, állapotáért kizárólag az orvosok felelnek, így fontos döntéseket, például gyógyszerek beadásának elrendelése, császármetszés beindikálása, csak szülész-nőgyógyász hozhat.

Különleges bizalmi viszony kialakítása szükséges egy szülész-nőgyógyász és páciense között, hiszen ez az egészségügy legintimebb területe. Sajnos hazánkba is elért az a külföldi irányzat, amely veszélybe sodorta ezt a kapcsolatot. A rengeteg kártérítési per a „mi baja lehet a páciensnek”  nézet felől, a „mi bajom lehet a páciensből” irányába terelte ezt a viszonyt. Az orvosokat elsősorban nem a szakmaiság, hanem egy védekező magatartás vezérli.

Miért olyan népszerű Magyarországon a szülészorvos-választás?
Magyarországon a fizetések és az állami egészségügy helyzete messze elmarad a nyugati irányzattól, azonban a páciensek igényei, elvárásai megközelítik azt. Ezért lett népszerű az orvosválasztás, mely a szülészet területén valósul meg leginkább. Az, hogy azonos személy végzi a terhesgondozást és kíséri a szülést, a nők számára egyfajta biztonságérzetet ad. Aki ilyen döntés előtt áll, vegye figyelembe, hogy elképzelései a terhesség, a vajúdás terén, mennyire egyeznek az választott orvos nézeteivel.
 

A szülésznő

A szülész-nőgyógyász szakorvosok legfontosabb munkatársai a szülőszobán a szülésznők, akik a vajúdás folyamatának haladását és az anya illetve a magzat állapotát ellenőrzik, de találkozhatunk velük a gyermekágyas osztályokon, a nőgyógyászati részlegen és a szakrendelőkben is.

Mi a szülésznő feladata?
A vajúdás során folyamatos orvosi jelenlét nem szükséges, akkor sem, ha választott szülészorvosról beszélünk, hiszen a szülésznők feladata az élettani folyamatok támogatása és a szövődmények észlelése. Ezek egy részét kompetencián belül képesek elhárítani, és vannak helyzetek, melyek orvos jelenlétét és segítségét igénylik. Alapvetően ők azok, akik a vajúdás alatt a munka oroszlánrészét végzik, épp emiatt lett népszerű az orvosválasztás mellett a szülésznők felfogadása is.

Különbség van egy magyar és egy külföldi szülésznő feladatai között
Vannak helyek, ahol szinte csak segédápolói feladatokat végezhetnek, és van, ahol magasabb szintű továbbképzés valósult meg, így még a szülés során keletkező sérüléseket is elláthatják (értsd: varrás).  Ez a külföldön elérhető bábai modell előfutárának mondható, mely nem csak a szülés önálló kísérését jelenti, hanem a  terhesgondozást is magába foglalja.

Hazánkban csak a főiskolai végzettségű szülésznők végezhetik alacsony rizikójú várandósok gondozását, de kevés az olyan intézmény, ahol önállóan vezethetik a szüléseket, azaz orvos jelenléte nélkül. Aki olyan helyen szül, ahol az orvosok és a szülésznők között a bizalmi viszony erős, az igazán szerencsés édesanyának mondhatja magát.
 

Dúla: a segítő társ

Sok nő igényli dúla, azaz asszonytársi segítő jelenlétét szülése során. Ez a hivatás a régebbi korokban gyökeredzik, amikor a várandós nő kiválasztotta azokat a rokonokat, asszonyokat, akikben a legjobban bízott, akik tanácsokkal tudták ellátni a szülés során, ők voltak a dúlák. A mai időkben is vannak olyan asszonyok, akik saját tapasztalataikból és tanult ismereteikből építkezve tudják az anyákat segíteni.

Mi a dúla feladata?
A dúla nem része az egészségügyi személyzetnek és így döntéseket nem hozhat, ő inkább a lelki oldal embere, aki a vajúdás teljes ideje alatt tudja az anyákat pszichésen támogatni. Sok helyen elzárkóznak a dúlák szülőszobába engedése elől, így ha ilyen terveik vannak érdemes utána érdeklődni az adott intézményben.  

Összességében elmondható, hogy a leendő anyák nagy szabadságot élvezhetnek a választás terén
Célszerű alaposan körbejárni, ki milyen portékát árul, és utána érdeklődni, hogy az ígéretek mennyiben fedik a valóságot. A mosolygós személyzet és a szép szülőszobák, kórtermek mellett fontos azt is figyelembe venni, milyen lehetőséget érhetők el az újszülött ellátás területén az adott kórházban, például van-e koraszülött osztály, megvalósul-e az arany óra, milyen nézeteket vall a kórház a szoptatásról. Tartsuk szem előtt, hogy nem csak a szülés és a magunk igényei, hanem az új élet első napjainak megfelelő támogatása is fontos!

Olvasd el ezt is!
Amikor a kis újszülött rögtön az édesanyja mellkasára kerül - Ezért fontos az arany óra szülés után »

Szerző: Pap Kinga szülésznő
Fotó: Pixabay

Címkék: szülészet, szülész, szülésznő, dúla, szülész-nőgyógyász, szülés, babavárás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Friss: Megszületett Kapócs Zsóka kisfia! Ezzel a fotóval tudatta az örömhírt a büszke anyuka
Friss: Megszületett Kapócs Zsóka kisfia! Ezzel a fotóval tudatta az örömhírt a büszke anyuka

Örvendetes hírt osztott meg Kapócs Zsóka április 3-án, kedden az Instagram-oldalán: végre megszületett várva várt kisfia!

tovább a cikkre
Élő adásban szülte meg kisbabáját a rádiós műsorvezető! - Nézd, milyen aranyos fotók készültek a kisfiúról
Élő adásban szülte meg kisbabáját a rádiós műsorvezető! - Nézd, milyen aranyos fotók készültek a kisfiúról

Élő adásban, császármetszéssel adott életet kisfiának egy amerikai rádiós műsorvezető, a kisfiú nevét a hallgatók szavazták meg még januárban.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Pap Kinga - szülésznő

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Marhahúspüré

Marhahúspüré

Feltétek a főzelékhez >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Marha színhús (bélszín) Só

Recept:

A folyóvízben megmosott húst annyi vízbe tesszük, hogy ússzon a vízben. Enyhén sózzuk, majd puhára főzzük. Kétszer is átdaráljuk, mielőtt az elkészített főzelékbe tesszük.

(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

Gühring Rita

Gühring Rita

pszichológus, szülő coach

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Kerdezo!
Ugy tunik, lanya a kamaszkor viharait eli, es ez a korulotte eloket sem kimeli. A kamaszkor jellemzoje a lazadas, a dac, a vitatkozas. Gyerekbol felnott alakul, de amig ez megtortenik, intenziv erzelmek kiserik a folyamatot. A kamaszok keresik a sajat egyeni identitasukat, es ennek elso lepesekent elutasitjak a szuleiktol kapott valaszokat az eletre, es gyakran sajnos a hozzajuk legkozelebb alloknak okozzak a legnagyobb fajdalmat.
Azt tanacsolom, ne tepelodjon tovabb, ne kerdojelezze meg onmagat ("ezt erdemlem?") es ne probalja megpofozni a lanyat, hiszen ez a vihar elobb-utobb elmulik, es esetleg kesobb ezt megbanna. Inkabb probaljon meg valamilyen modon kapcsolodni a lanyahoz, beszelgessenek, legyen elfogado! Bizzon benne, hogy amit eddig a lanyaert megtett, nem volt hiabavalo, hiszen a sok szeretet es torodes semmikeppen nem veszett karba, meg ha ez jelenleg nem is latszik. Elobb-utobb a lanya identitasa megszilardul, es nem lesz tobbe szuksege heves lazadasra. Ehhez kivanok Onnek rengeteg turelmet es feltetel nelkul elfogadast, szeretetet.
Udvozlettel,
Gühring Rita

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Részeg fiatalok szétvertek egy játszóteret Füzesabonyban, több százezer forintos kárt okoztak - Nem emeltek vádat ellenük

vissza vissza