Együtt szülés, apás szülés: Mitől más a szülés, ha az apuka is jelen van? Hogyan hat a férfira? - Szülésznő válaszol

Pap Kinga

Szülés

Pap Kinga


Együtt szülés, apás szülés: Mitől más a szülés, ha az apuka is jelen van? Hogyan hat a férfira? - Szülésznő válaszol A szülésnél jelen levő partner szerepének fontossága egy egyszerű összefüggésen alapul. Ez a személy a puszta jelenlétével olyan érzelmi támaszt nyújthat a vajúdó számára, ami hatására csökken a félelme, nő a biztonságérzet, így enyhül a feszültség és a szülési fájdalom is. Együtt szülés, apás szülés - manapság szinte elvárás az apák felé, hogy bent legyen a szülésnél. Jó dolog ez? Miben segíthet egy apuka a szülőszobán? Pap Kinga szülésznő szakértőnk írása.

Már az apuka puszta jelenléte is segít
A szülésnél jelen levő partner, közeli hozzátartozó szerepének fontossága egy nagyon egyszerű összefüggésen alapul. Ezek a személyek a puszta jelenlétükkel olyan érzelmi támaszt nyújthatnak a vajúdó számára, melynek hatására csökken a félelme, nő a biztonságérzete, ezáltal pedig csökken a feszültség és enyhül a szülési fájdalom is.

A szülés alatti folyamatos társas támasz szignifikánsan csökkenti a gyógyszeres fájdalomcsillapítás szükségességét, elégedettebben és pozitív önértékeléssel hagyják el a szülőszobát az anyák.
 

"Szülni jöttünk!" - A társas támasz szerepe


Együtt szülés - Szüksége van-e rá a férfinak?
Az együttszülés akkor szokott tényleg jól működni, ha már előtte lehetősége nyílik az édesapáknak a ráhangolódásra. Ha valaki csak azért megy be a szülőszobába, mert ez manapság szinte már elvárás, valószínű, hogy sem ő, sem a leendő anya nem fogja magát jól érezni. Tehát az együttszülés nem feltétlenül szükséges, mert a várandósság alatti történések is nagyban segíteni tudják a férfiakban az apaszerep kialakulását.



Fontos azonban megjegyezni, hogy a társas támaszban potenciálisan részt vállaló összes egyéb szereplőt háttérbe szorítja az apa, mert nincs az a rokon, felkért szülésznő, orvos, dúla vagy más személy, aki a lelki azonosulásnak azt a szintjét lépes elérni, mint ő.

Apás szülés Magyarországon
Magyarországon az első „apás szülés” a Debreceni Egyetem Szülészeti Klinikáján történt 1984-ben. Az igazi együtt szülés megteremtéséhez a szülészetek jelentős átalakításon mentek keresztül. A hagyományos, nagy, többágyas szülőszobák helyébe kisebb, egyágyas, otthonosan berendezettek léptek, melyeket egyes esetekben akár franciaággyal, kanapéval, vajúdókáddal is felszereltek.

Nézd meg ezt is! Ki kicsoda a szülészetben? Legfontosabb tudnivalók kismamáknak »

Szülészeti forradalom a kórházakban
A külsőségek mellett még fontosabb a kórházi szakemberek hozzáállása, hiszen a társas támasz nyújtása nem csak a hozzátartozó funkciója, hanem a szülőszobai személyzet feladata is. Napjaink szülészeti "forradalma" világosan kirajzolja milyen fontos lenne az individuális szülésvezetés kialakítása, hogy ne a szülés irányítói, hanem kísérői legyünk. Mindezt úgy kivitelezve, hogy a partneri viszony mellett a szülőszobai tevékenység hierarchikus maradjon, hiszen a felelősség a szülész-nőgyógyász szakorvosé.

Mik a lehetőségek császármetszés esetén?
Az együttlét lehetőséget napjainkban már császármetszés esetén is engedélyezik bizonyos kórházakban, úgymond tehát a műtők ajtaja is megnyílt, természetesen a megfelelő higiéniás szabályok betartása mellett.

Ezt olvastad már? Arany óra: Ezért olyan fontos az újszülöttnek, hogy szülés után élete első óráját édesanyjával töltse »

Semmit sem szabad erőltetni
Összefoglalásképp elmondható, hogy szerencsés ha a leendő édesapa az a személy, aki jelen van szülés során, amennyiben ez a pár őszinte és közös döntése, de nem szabad senkire ráerőltetni olyasmit, amit nem szeretne. Fontos, hogy ugyanannyira tiszteletreméltónak tartsuk azokat a leendő édesapákat, akik a szülőszobán kívül várják a fejleményeket, mint azokat, akik jelen vannak gyermekük születésénél.

Szerző: Pap Kinga szülésznő
Fotó: Pixabay

Pap Kinga

Szülés

Pap Kinga


2018.10.10