Magzat a magzatban: Saját ikertestvérével a testében született a kislány! Azonnal meg is kellett műteni

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


Magzat a magzatban: Saját ikertestvérével a testében született a kislány! Azonnal meg is kellett műteni Az emberi test néha nagyon fura dolgokat produkál, mint történt az egy hónapja a dél-amerikai Kolumbiában, ahol egy kislány a saját ikertestvérével a testében született. Az emberi test néha nagyon fura dolgokat produkál, mint történt az egy hónapja a dél-amerikai Kolumbiában, ahol egy kislány a saját ikertestvérével a testében született.

Magzat a magzatban
A különös terhességre a kismama nőgyógyásza, Dr Miguel Parra-Saavedra figyelt fel, aki a 35. heti 3D/4D ultrahangon észrevette, hogy valami nagyon nem stimmel a magzattal.



Ezért a kismamát a 37. héten sürgősségi császárnak vetették alá a Barranquilla városbéli La Merced klinikán, majd az újszülött kislányt, Itzamarát 24 órán belül meg is műtötték.

Mint kiderült, ikertestvére a saját magzatburkában indult fejlődésnek, ám ez valahogyan beágyazódott a kislány gyomrába. A minél korábbi operációra éppen ezért volt szükség, mivel az orvosok attól tartottak, ha nagyobbra nő, akkor Iztamara életét veszélyezteti.



Születése után meg is műtötték
Az orvosok kulcslyuksebészeti eljárással (amikor is a lehető legkisebb vágást végzik a testen) eltávolították a "testvért" a kislány testéből - mint kiderült, a 4,5 centis, 14 grammos magzatnak volt csontozata, kezei és lábai, ugyanakkor sem az agya, sem a szíve nem fejlődött ki. Ennek ellenére mindaddig életben maradt, amíg a beavatkozás során az orvosok el nem vágták a köldökzsinórját.


 
- Ez alighanem az egyik legkülönösebb és lenyűgözőbb dolog, amit az ember szülészeten valaha is láthat - nyilatkozta a műtét után Dr Parra-Saavedra a helyi The Herald című lapnak.

Ritkán fordul elő hasonló
Az úgynevezett magzat-a-magzatban terhesség elképesztően ritka, először 1808-ban tettek róla említést, de azóta is csak elvétve volt rá példa.



Itzamara egyébként most, egy hónappal a műtét után már jól van, szerencsére nem szenvedett belső szervi károsodást, és a műtéti hege is alig látszik.

Forrás: practicalparenting.com.au
Fotók: caracoltv/Los Informantes

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


2019.03.21