Újszülöttkori sárgaság: miért alakul ki? Hogyan kezelik? Meddig tart?

Szülők lapja

Újszülött

Szülők lapja


Az újszülöttkori, illetve az elhúzódó sárgaság gyakori probléma újszülöttkorban és fiatal csecsemőkorban. Az újszülöttek körülbelül 70 százalékánál a születés utáni harmadik vagy negyedik napon sárgaság lép fel. Ez az úgynevezett élettani sárgaság azért keletkezik, mert az egészséges újszülött sok vörösvértesttel jön világra. Az újszülöttkori, illetve az elhúzódó sárgaság gyakori probléma újszülöttkorban és fiatal csecsemőkorban. Megmutatjuk, mi áll a háttérben és mi a teendő, ha ezt tapasztalod a kisbabádnál.

A sárgaság kialakulása
Az újszülöttek körülbelül 70 százalékánál a születés utáni harmadik vagy negyedik napon - normálisan is - sárgaság lép fel. Ez az úgynevezett élettani sárgaság azért keletkezik, mert az egészséges újszülött sok vörösvértesttel jön világra. Az újszülöttek vörösvértestjének élettartama rövidebb, szétesésük után belőlük különböző enzimatikus lebontási folyamatok révén epefesték - bilirubin - képződik.

A sárgaság oka, kezelése
Az újszülött éretlen mája viszont nem tudja ezt a viszonylag nagyobb mennyiségű bilirubint feldolgozni. Így a bilirubin a bőrben lerakódik, és a szemfehérjét is megfesti. A baba bőre ezért narancssárgás színű.
Vérvétel, laboratóriumi vizsgálat segítségével pontosan megállapítható a bilirubinszint. Amennyiben magas értéket mérünk, vagy a gyermek aluszékony, szopási készsége rosszabb, táplálhatatlan, kezelés szükséges. Kezelés hiányában ugyanis egy ördögi kör alakulhat ki: mivel a baba aluszékonysága miatt kevesebbet eszik, kevesebb folyadékhoz is jut, a bilirubin lebontási folyamatai tovább lassúbbodnak, a bilirubinszint tovább emelkedik, amely az előbb leírt folyamatokra kedvezotlen hatással bír.
A szoptatást ebben az esetben is forszírozni kell, próbáld a kisbabád gyakrabban mellre tenni, ébresztgetni. Ha ez nem vezet eredményre, akkor az újszülött cukrot, elektrolitokat is tartalmazó infúziót kap, illetve amennyiben szükséges, kékfény kezelésben is részesítik. A kékfény kezelés segíti a bilirubin lebomlását és kiürülését a szervezetből. A fényterápia során az újszülött meztelenül fekszik az inkubátorban, egyszer a hasán, máskor a hátán. Szemüket letakarják, így óvják azokat az erős fénytol. Az élettani sárgaság több hétig is elhúzódhat.

Összeférhetetlenség
Amennyiben a sárgaság az élet első óráiban, első napokban jelentkezik, annak leggyakrabban a gyermek és az anya közötti vércsoport-összeférhetetlenség az oka. A magzati vörösvértestek ellen ellenanyagok képződnek, és emiatt gyorsan szétesnek. Ebben az esetben a vörösvértestek gyors szétesése miatt a bilirubinszint nagyon gyorsan emelkedik, és magas szintet ér el. Súlyos fokú sárgaság esetén, igen magas bilirubin-koncentráció esetén, a bilirubin idegrendszeri károsító hatása miatt vércserét kell végezni. Ilyenkor a néhány órás vagy néhány napos korban a köldökereken keresztül lecserélik a baba vérét.

Elhúzódó sárgaság
Sok esetben a szopós babák elhúzódó sárgasága hátterében az anyatej áll. Ugyanis az anyatejben normális körülmények között is lehet olyan összetevő, amely a máj bizonyos enzimjét gátolva késlelteti az epefesték lebontását. Ebben az esetben a csecsemők jól fejlodnek, egészséges csecsemő benyomását keltik. Természetesen az anyatej okozta elhúzódó sárgaság diagnózisát csak akkor mondhatjuk ki, ha az egyéb elhúzódó sárgaságot okozó okokat kizártuk. Ha orvosi utasításra, néhány napra kihagyod az anyatejet - addig az újszülött tápszert kap - általában a sárgaság gyorsan megszűnik.

Vizsgálatok
A fizikális vizsgálat mellett, a sárgaság fokának pontos megítélése céljából, bilirubinszint-meghatározás, illetve kiegészítő laboratóriumi vizsgálatok szükségesek.

Dr. Szabolcs Andrea
Forrás: Bethesda.hu

Szülők lapja

Újszülött

Szülők lapja


2015.08.07