Főoldal > Cikkek > Újszülött > Mi kell az újszülött ellátásához? Gyógyszertári termékek - Szülők Lapja

Mi kell az újszülött ellátásához? Gyógyszertári termékek

Szülőklapja képEgy újszülött érkezése előtt számos dolgot kell beszereznünk; a babaszoba berendezésétől kezdve, ruhákon, játékokon át, az ellátásához szükséges kiegészítőkig. Természetesen a gyógyszerek sem kivételek ez alól.

Szerző: Dr. Szabó Júlia
2012-10-05
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Szabó Júlia
Gyógyszerész
kérdezd szakértőnket a témában >>

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

hirdetés

TERHESVITAMIN AKCIÓ

Vásárolj 3 havi kismamavitamint 15% kedvezménnyel, és ingyen házhozszállítással csak 9310 Ft-ért!  
Kattints ide, hogy le ne maradj! >>

Jódmentes változatban itt veheted meg >>

vonal

[x] hirdetés

A mai cikkben megnézzük mire is van szüksége egy újszülöttnek
Az alapcsomagot a választott gyermekorvos fogja felírni receptre és bár ezek egy része recept nélkül is beszerezhető (az adott tételeknél mindig jelezni is fogom), a TB-támogatás miatt érdemes receptre megvenni őket.
Egy kis kitérőt tennék még a recept kitöltésével kapcsolatban (sok esetben nem tölti ki az orvos)
A név, a lakcím, a születési dátum adott. A TAJ-szám, ami ez esetben érdekes. Az újszülött nyilván nem kap azonnal TAJ-számot, így míg a saját TAJ-kártyája meg nem érkezik (postán automatikusan küldik - nem igényel külön ügyintézést), addig a baba TAJ-száma nem más, mint az anyuka TAJ-száma, ahol az első számjegyet lehelyettesítik a 8-as számmal. (pl.: az anya TAJ-száma: 086-985-987, a baba TAJ-száma: 886-985-987)

És most nézzük a gyógyszereket:
1. Köldökcsonk ellátása
Az első napokban, hetekben, az újszülött gondozása terén, talán ez az egyik legfontosabb és kezdő kismamák számára legfélelmetesebb kihívás. A köldökcsonk, leeséséig körültekintő ellátást igényel, hisz valójában nem más, mint egy nyílt seb, amelyen keresztül különféle kórokozók juthatnak be a kicsi szervezetébe.

Mivel történik a köldökcsonk kezelése?
Vagy 70%-os alkohollal (maximum 50g mennyiség recept nélkül is beszerezheto), vagy 3%-os hidrogén peroxiddal (szintén lehet venni recept nélkül) történik a fertőtlenítés.  (Az alkoholt jobbnak tartom erre a célra, és a gyerekorvosok nagy része is ezt részesíti előnyben.)
A fertőtlenítős letörlés után, szintén fertőtlenítő hatású hintőporral szórjuk be a csonkot. (Sparsorium hexachloropheni pro infante vagy Sparsorium hexachloropheni – ez utóbbiban a hatóanyag mennyisége duplája az előzőének). Vigyázzunk rá, hogy lehetőleg a hintőpor csak a csonk köré kerüljön, mert az ép bőrt felmarhatja, kipirosodást, hámlást okozva. (Egy kis trükk, amit a védőnőmtol tanultam: nem szórom a flakonból a hintőport, hanem fültisztító pálcikával belenyúlok, felszedek vele egy kisebb mennyiséget és óvatosan a csonk tövére szórom.)
A csonkot nem szükséges lefedni!
A csonk 2-3 hét alatt leesik, utána néhány napig érdemes még a szokásos eljárást alkalmazni, míg meg nem szűnik a váladékozás.
És egy kis megnyugtatás az anyukáknak: A köldökcsonk mozgatása nem okoz fájdalmat a babának!

2. Vitaminkészítmények (receptkötelesek!)
- D-vitamin csepp: a baba 2 hetes korától szükséges adagolni, minden nap 1 cseppet (koraszülötteknél 2 csepp) egészen az első életévük betöltéséig, de érdemes (különösen a téli, kevesebb napsütéses időszakban) 2 éves korig folytatni az adagolását.
A csepp beadható közvetlenül a baba szájába cseppentve, vagy kiskanállal anyatejbe, tápszerbe, később teába… keverve.
A D-vitaminra a megfelelő csontképződéshez, az Angolkór megelőzése miatt van szükség.
- K-vitamin ampulla: az első adagot már a kórházban, szülés után megkapják (a zárójelentésen rajta is szokott lenni). A második adagot otthon, a szülést követő 4-7. nap között kell beadni, majd ettől kezdve havonta ismételni, míg a szilárd ételre át nem térnek (ez általában egy dobozt, azaz 5 ampullát jelent).
Az ampullából történő kiszívást és a beadást a gyógyszer dobozában található fecskendő segíti (részletes, rajzzal ellátott leírás található a betegtájékoztatón). A fecskendőből közvetlenül a kicsi szájába adagolhatjuk az oldatot - kis részletekben. Érdemes eleve egy kis kanalat is tartani a baba szájánál, hogy a kifolyó gyógyszert felfoghassuk vele és vissza tudjuk adni, míg a teljes mennyiséget le nem nyeli.
Arra viszont felhívnám a figyelmet, hogy a fecskendő úgy van kialakítva, hogy egyszerre fel lehessen vele szívni a szükséges adagot, ennek ellenére az ampullában maradhat oldat, amit már nem szükséges beadni. (ez csak afféle biztonsági többlet!)
A K-vitaminnak a véralvadásban van fontos szerepe. Újszülöttek és csecsemők esetében a véralvadási rendszer fejletlensége miatt alakulhatnak ki vérzések; ennek a megelőzésére használjuk ezt a készítményt.

3. Popsi ápolás
A babapopsi bőre szinte folyamatos igénybevételnek van kitéve. Bár a mai, nagy nedvszívó képességű pelenkák már sokat javítanak a helyzeten, mégis nagyon oda kell figyelni az ápolására.  Jobb megelőzni a bajt, mint utólag kezelni, ezért minden pelenkázásnál (vagy majdnem mindegyiknél) érdemes védő popsikrémet használni.
A krémek egy része patikai előírat alapján készül (ezek recept nélkül is megvehetőek, de támogatás is van rajtuk, ha receptet sikerül íratni), de vannak gyári készítmények is (ezek recept nélküliek és támogatás sincs rajtuk). Igazából mindenki maga fogja kitapasztalni, hogy az ő babájának melyik felel meg a legjobban.
Lássunk néhány példát:
Patikai kenőcsök: Unguentum neonatorum, Unguentum infantum, Gárdos-féle bóraxos babakrém, különféle csukamájolajos popsikenőcsök.
Gyári készítmények: Bepanthen kenőcs, Neogranormon kenőcs, Sudocrem…

4. Fürdetés
Leggyakrabban a fürdető kenőcsöt szokták felírni az orvosok (Unguentum hydrophilicum nonionicum), amely nem tartalmaz sem illatanyagot, sem színezéket.
Hátránya viszont – ahogy a neve is utal rá, hisz kenőcs -, hogy keményebb az állaga, így nem könnyű sem a vízben, sem a baba testén eloszlatni. Ez nagyobb babáknál nem okoz akkora gondot, viszont újszülöttek esetében, amikor sokszor hiányzik a kellő rutin és magabiztosság, nehéz lehet.
Hogy könnyebb dolgunk legyen, vagy használat előtt a kezünkben keverjünk hozzá egy kis meleg vizet - aki próbálta, tudja, hogy ez nem is olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik –, vagy – amit inkább ajánlok – olyan fürdető krémet írassunk fel, amely már eleve desztillált vízzel hígítva tartalmazza az alapkenőcsöt (van, ahol egy kis A-vitamint is ír hozzá az orvos, ami szintén jó a baba bőrének).
Samponként, amíg nincs koszmós probléma, elegendő a fürdető krémet használni. Testápolóként, ha száraz a baba bőre, szintén a fürdető krém a legideálisabb. (Három az egyben!)
Természetesen vannak gyári készítmények, amelyek már újszülött kortól használhatóak, de amíg valamilyen speciális probléma nem indokolja, véleményem szerint, nem szükséges megvenni őket.
A hajlatokat, szükség szerint, olajozhatjuk a gyógyszertári napraforgó olajjal – Oleum helianthi vagy mostani hivatalos nevén Helianthi Annui Oleum Raffinatum (szintén recept nélkül is lehet, de támogatott)

5. Fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer
Ezek egy része receptköteles (kúpok-az egyikben egy kis nyugtató, görcsoldó hatóanyag is van), egy részét viszont meg lehet recept nélkül is venni (kúp vagy szirup formában).
Az orvos által felírt kúpot mindenképp érdemes kiváltani, mert soha nem lehet tudni, mikor lesz rá szükség. (először általában a 2 hónapos védőoltás után) A sziruppal ráérünk később.

Egyéb gyógyszerek, amelyeket az orvos felír, de nem szükséges előre kiváltani, csak ha valóban szükség lesz rá:
- Sparsorium infantum (recept nélkül is lehet, de támogatott): babahintopor, általában nyáron a melegkiütések ellen a hajlatokban, nyakon, mellkason… alkalmazható
- Glycerinum boraxatum – rózsaméz (recept nélkül is lehet, de támogatott): szájpenész elleni ecsetelő
- Antibiotikus szemcsepp (receptköteles): ha a baba szeme váladékozni kezd
- Tápszer: az újszülött kortól adható hipoallergén (HA) tápszerek receptkötelesek, támogatottak; a nagyobb korban adható tápszerek, tejpépek már recept nélkül is megvásárolhatóak, egy részükön azonban van támogatás
Ezeken kívül írhat még fel az orvos néhány dolgot (mull lapot, kamilla teát, steril vattát…), de ezek már nem általánosak.

 

Címkék: újszülött, újszülött ellátása, újszülött gyógyszerek, köldökcsonk, köldökcsonk ápolása, vitaminok újszülöttnek, újszülött fürdetés, fürdetőkrém, csecsemő fájdalomcsillapító, csecsemő lázcsillapító

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Újszülött ápolása - miben segít a védőnő?
Újszülött ápolása - miben segít a védőnő?

Miután megszületett a baba, a kórház értesíti a védőnőt, így pár nap múlva - miután megérkezett az újszülöttértesítő - már mi is tudunk az örömhírről. Természetesen még jobb, ha az anyuka vagy valamelyik hozzátartozó értesíti a védőnőt, hisz ilyenkor úgy készülünk, hogy jó esetben 3-4 nap múlva hazatér az újszülött.

tovább a cikkre
Mi kell az újszülött ellátásához? Hogyan gondozzuk az újszülöttet?
Mi kell az újszülött ellátásához? Hogyan gondozzuk az újszülöttet?

Az elsőgyermekes szülők gyakran tele vannak bizonytalansággal: akadnak, akik jó előre igyekszenek mindent elrendezni, míg mások csak a szülés előtti pillanatokban kezdenek kapkodni. Nem árt ezért, ha kérdéseinkkel a választott gyermekorvost még a szülés előtt felkeressük, mert sok bizonytalanságot eloszlathat egy ilyen találkozás.

tovább a cikkre
Az újszülött első napjai a kórházban
Az újszülött első napjai a kórházban

Amint megszületik a várva várt gyermek, az újdonsült anyuka számára megszűnik a külvilág. Nem tud betelni gyermekével, földöntúli boldogságában talán fel sem tűnik neki a sürgés-forgás, ami az újszülött körül történik.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Szabó Júlia - Gyógyszerész

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Körtepép

Körtepép

Gyümölcspépek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 2 db érett körte

Recept:

A megmosott, meghámozott körtét feldaraboljuk, héjától, magházától megtisztítjuk, majd leturmixoljuk.

Fontos!
A gyümölcspépet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert, ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csökken!(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Több száz magyar helyen jártak a kisdiákok ingyenesen a Kajla útlevelükkel: ezek voltak a legnépszerűbb úti célok

vissza vissza