5 egyszerű dolog, ami egy kisbabát végtelenül boldoggá tesz - Ezekre figyelj oda, ha nemrég született a gyermeked

Szülők lapja

Újszülött

Szülők lapja


5 egyszerű dolog, ami egy kisbabát végtelenül boldoggá tesz - Ezekre figyelj oda, ha nemrég született a gyermeked Hogy mi teszi a babákat boldoggá és mosolygóssá? Mi a kisbabád számára a legjobb? A mai anyukák hajlamosak azt gondolni, hogy a babák a változatosságtól, állandó jövés-menéstől, babaringatótól, babafejlesztéstől, babaokosítástól, babatornától, babaúszástól, babaangoltól, babaszínháztól, és babamindenfélétől lesznek boldogak. Mi 5 olyan dolgot sorolunk, amire garantáltan minden kisbaba vágyik. Boldog, elégedett és kiegyensúlyozott kisbabát kíván magának minden szülő. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, és jól kezdődjön a kisbaba élete, álljon itt 5 fontos tanács újdonsült anyukáknak és apukáknak.
 

5 dolog, ami egy újszülött babát boldoggá tesz


1. A közelség biztonságot ad az újszülött csecsemőnek
A pocakban fejlődő magzat kilenc hónapon keresztül élvezte az édesanya a szívverését és a melegségéből áradó védelmét. Ha hordozókendőben, babahordozóban hordozod, vagy szeretetteljes babamasszázst nyújtasz számára, simogatod, szeretgeted őt, minél gyakrabban hozzáérsz a bőréhez, akkor hasonló érzéseket él át a baba, mint amikor a pocakodban növekedett.



Optimális, ha a baba éjszaka is érzi az édesanyja közelségét, nem csak nappal, ami nem feltétlenül azt jelenti, hogy a baba egy ágyban alszik a szülőkkel. Már az is elegendő, ha a babaágy a szülők hálószobájában áll, mert a kicsi így is érzi a közelséget nyújtó biztonságot. (Az anyának pedig a baba közelsége az éjszakai szoptatást könnyíti meg).

2. A szoptatás babának és mamának egyaránt jó
Az anyatej egy varázslatos elixír, a legegészségesebb táplálék, amit a kisbaba élete első 6 hónapjában csak kaphat. Az anyatej megvédi a babát az allergiás megbetegedésektől, és a gyerek fejlődését szolgálja hosszú évekig.

A szoptatás a születés után az anya-baba közötti szoros köteléket erősíti tovább. Az anyukáknak is származik előnyük a szoptatásból, a szoptató anyák szervezete gyorsabban regenerálódik, és ők könnyebben nyerik vissza szülés előtti testsúlyukat.

3. Az újszülött babának szüksége van nyugalomra
Nem szabad az újszülött babákat túlterhelni, túlingerelni. A babalátogatás gyakoriságát és intenzitását szabályozni kell a kisbaba érdekében, még akkor is, ha ez a családtagoknak nem esik jól. És később is igaz, hogy a kevesebb a több. Nem csak a családtagok túlzó áradata, nyüzsgése lehet sok a baba számára, hanem a nappaliban állandóan bekapcsolva hagyott tévé, a folytonos babaringatók, a szüntelen kiruccanások is nyugtalanná tehetik a babát.

5 egyszerű dolog, ami egy kisbabát végtelenül boldoggá tesz - Ezekre figyelj oda, ha nemrég született a gyermeked

Neki nyugalomba kell a világra megérkeznie, és csak lassan, fokozatosan szabad megterhelni az inger dús környezetből rázúduló impulzusokkal. Lassan és fokozatosan kell hozzászoknia az új életéhez.

4. A rituálék és szokások biztonságot nyújtanak a kisbabának
A kisbabák szeretik az állandó, mindig ugyanabban az időpontban megismétlődő folyamatokat, mint például a délutáni levegőzést, az éjszakai lefekvés előtti halk altató zenét, az esti lefekvést megelőző összebújást.

Ha ez egy idő után unalmas is lenne a szülőknek, a babának nem az! A kisbabáknak a jól strukturált napok biztonságot és megszokást nyújtanak. Legyen az apukáknak is saját rituáléjuk a babával, például az esti fürdetés vagy az esti altatás legyen a papáé.

5. A babáknak elégedett szülőkre vágynak
Csak a boldog szülőknek lehet boldog babájuk. A szülőknek is ki kell szakítani egy kis szabadidőt a napi rohanásból, a szülőknek is jár egy kis kényeztetés, ami bármi lehet: egy gondatlan plázázás, egy kellemes esti aromafürdő vagy akár egy kis kiruccanós program.

Kedves szoptatós anyuka! Mit szólnál, ha az egyik hajnal úgy telne, hogy nem kell felébredned a kisbabához, és reggel is addig alhatnál, ameddig csak szeretnél. Nos, ez nem is olyan lehetetlen! Ha egy kis tejet lefejsz, és megkéred a párodat, hogy az éjszakai etetésről hétvégén ő gondoskodjon, akkor végre újra feltankolhatod magad erővel, örömmel, boldogsággal, amiből a baba profitál majd a legtöbbet.

Forrás: Külföld / Gesundheit.de
Kép: Pixabay, Unsplash

 

Szülők lapja

Újszülött

Szülők lapja


2016.09.23