Védőoltások csecsemőknek: Be szabad-e oltatni a koraszülött babákat vagy az oltás többet árt, mint használ? Ezt mondják a szakorvosok

Szülők lapja

Újszülött

Szülők lapja


Védőoltások csecsemőknek: Be szabad-e oltatni a koraszülött babákat vagy az oltás többet árt, mint használ? Ezt mondják a szakorvosok A koraszülött csecsemőkre nem a védőoltások, hanem a fertőző betegségek jelentenek veszélyt, nekik és a kis súlyú újszülötteknek még nagyobb szükségük van a vakcinák nyújtotta védelemre, mint más csecsemőknek. A koraszülött csecsemőkre nem a védőoltások, hanem a fertőző betegségek jelentenek veszélyt, nekik és a kissúlyú újszülötteknek még nagyobb szükségük van a vakcinák nyújtotta védelemre, mint más csecsemőknek - közölte a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Perinatológiai Intenzív Centruma (PIC) kedden az MTI-vel.

Miért fontosak a csecsemők számára a védőoltások?
Az általuk tartott sajtóbeszélgetés után eljuttatott közleményben azt írták: a fertőző betegségek elleni védőoltások a koraszülöttek és a kis súllyal született csecsemők számára különösen fontosak, hiszen számos tanulmány szerint sokuk szorul kórházi ápolásra, illetve veszti életét olyan betegségek miatt, amelyek védőoltással megelőzhetőek. A koraszülötteknek nagyobb a fertőzésekkel szembeni fogékonyságuk, mert alacsonyabb az anya által a méhlepényen keresztül biztosított immunvédelem mértéke.
    
Milyen tévhitek vannak a koraszülöttek és a kissúlyú újszülöttek védőoltásával kapcsolatban?
Idézték Kocsis Istvánt, a PIC osztályvezetőjét, aki szerint az egészségügyi dolgozók egy részében is még él a tévhit, hogy a koraszülöttek és a kissúlyú újszülöttek születési súlya, éretlenségi foka, izomtömege befolyásolja egy vakcina hatékonyságát, ezt azonban a tudományos kutatások nem támasztják alá. Ahogy az is közkeletű tévhit, hogy a koraszülöttek immunrendszere nem alakít ki elégséges immunválaszt az oltásra - hangsúlyozta.

Milyen oltásokat kell megkapniuk és mikor a koraszülötteknek és a kissúlyú újszülötteknek?
Emiatt a szakorvosok azt javasolják, hogy minden stabil állapotú koraszülött a születési súlyára való tekintet nélkül, kronológiai életkorban - vagyis a születés óta eltelt idő szerint - ugyanazt az oltási sort kapja meg, mint a többi csecsemő. Példaként említették: a gennyes agyhártyagyulladást okozó baktérium elleni vakcina életmentő lehet, a rotavírus elleni védőoltás pedig súlyos szövődményektől mentheti meg a gyengébb immunrendszerű koraszülött csecsemőt.

A koraszülött csecsemőkre tehát nem a védőoltás jelent veszélyt, hanem a fertőző betegségek - összegeztek.

Fotó: pixabay.com
Forrás: MTI 2016. december 13., kedd

Szülők lapja

Újszülött

Szülők lapja


2016.12.14