Nemrég született a kisbabád és félsz, hogy nem vagy elég jó anya? - 5 dolog, amin felesleges aggódnod

Szülők lapja

Újszülött

Szülők lapja


Nemrég született a kisbabád és félsz, hogy nem vagy elég jó anya? - 5 dolog, amin felesleges aggódnod Rengeteg minden miatt lehet aggódni egy újszülött mellett friss anyaként. De van öt dolog, ami miatt tényleg felesleges. Elmondjuk, mik azok! Rengeteg minden miatt lehet aggódni egy újszülött mellett friss anyaként. De van öt dolog, ami miatt tényleg felesleges. A csalad.hu összeszedte.

Ne aggódj azért, hogy elfelejted megetetni
Teljesen felesleges aprólékos gonddal kidolgozott terv alapján, ébresztőórával felszerelve, ugrásra készen várni három óránként. Ehelyett egyszerűen csak bízz a saját anyai ösztöneidben és a kisbabád ösztöneiben, hidd el, jeleket fog adni, ha éhes - ha meg nem éhes, miért kellene megetetni? Csak feleslegesen idegeskedik az ember.



Nem lehet mindig minden tökéletes
Nem, a sztárok és az Insta-celebek babái sem néznek ki mindig tökéletesen, hiába sugallják ezt a szépen megkomponált fotóik. Szóval ne aggódd túl a dolgot, igazán felesleges minden nap tökéletes ruhakölteményeket adni a babára - természetesen a megfelelő fejpánttal és színben passzoló vicces zoknival kombinálva -, akár elhagyjátok a lakást, akár nem. Utána meg azon izgulni, le ne büfizze a baba azt a csodás ruhát, amit ráadtál.

Persze tudjuk, kevés jobb dolog van annál, mint egy kisbabát öltöztetni, nem is erről van szó. De kényszeresen ügyelni arra, hogy minden pillanatban száz százalékosan tökéletes "Insta-barát" legyen a ruházata, sok szorongást (és késést) okozhat.

Felesleges aggódni amiatt, hogy minden rezdülésére emlékszel-e majd
Némelyik kismama elképesztő nyomást érez arra nézve, hogy mindent dokumentáljon. Mindent.

"Lefényképeztem ezt a tökéletes öltözéket? Emlékszem mindenre pontosan, amit ma tettünk? Kinyomtattam az e havi fotókat? Biztosan jól eltettem a kórházi karszalagot? Emlékszem pontosan, melyik hét melyik napján pontosan hány órakor fordult meg először? Emlékszem pontosan mindenre, hogy beszámolhassak a gyermekorvosnak a következő vizitkor?"

Túl sok felesleges aggodalom! Legyen elég a szeretet - és emlékszel annyira, amennyire emlékszel (bár egy babanapló és pár fénykép azért még belefér).

Az önbizalom
Ne aggódj azon, hogy bízhatsz-e magadban, és hogy mit gondolnak más emberek, ha szerinted el kell vinni a babát az ügyeletre vagy a sürgősségire. Tedd azt, amit a szíved diktál.

"Azon tűnődtem, mit gondolnak az emberek arról, hogy én minden este álomba ringatom a kisbabámat, vagy igenis felveszem, amikor sír, és miért akartam zöldséggel kezdeni a hozzátáplálást gabonapelyhek helyett. Olyan sok külső hangot hallgattam magamban, hogy nehéz volt meghallani a sajátomat” - mondja erről a kérdésről egy háromgyerekes anyuka.

Persze ha szeretnéd, hallgasd meg azok véleményét, akikben bízol, de aztán dönts magad, bízz az anyai ösztönödben és az intuícióban! Hidd el, ez az anyák szuperképessége!

Napi teendők
Sokan aggódnak (feleslegesen) azon is, hogy mit "kellene" megcsinálni a nap folyamán! Azt hihetnéd, vannak olyan titkos szabályok, amiket kötelező (vagy tilos) megtenni egy adott nap.

Például: fel kell olvasni a babának egy bizonyos mennyiségű szöveget. Tisztán kell tartani a házat, ki kell mosni a ruhákat, meg kell csinálni a bevásárlást. Be kell íratni a babát valamilyen csoportba, közösségbe.

Pedig nem. Nyugodtan pihenj egyet, amikor a baba alszik, nézz tévét, olvass kicsit. Moss vagy tedd el az egészet a hétvégére, vegyél fel valakit, aki segít a házimunkában, rendezd át a szekrényt, eddz egyet otthon vagy találkozz a barátaiddal.

Szóval ne aggódj azon, hogy mások mit gondolnak rólad! Hogy az emberek azt hiszik, nem tudod, mit csinálsz, vagy hogy túl sok hibát követsz el, vagy hogy nem vagy elég jó szülő. Mindenki hibázik, de az a szerencse, hogy a gyermekek hamar megbocsátanak és feltétel nélkül szeretnek.

Az anyaság titka az, hogy nincsenek szabályok. Mi hozzuk létre a saját szabályainkat, ahogy azok a legjobbak nekünk és a családunknak.

Forrás: csalad.hu, a mother.ly cikke nyomán
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Újszülött

Szülők lapja


2019.03.26