Gyermeknapi parti-ötletek

Nyeste Mónika

Karácsony

Nyeste Mónika


A Gyermeknap a világ sok országában ünnepnap. A Nemzetközi Gyermeknap (általában június 1.) megünneplése Törökországból ered és különösen volt kommunista országokban vált népszerűvé. Ehhez hasonló az ENSZ által létesített Egyetemes Gyermeknap intézménye.


Magyarországon 1931-től ünneplik (akkor még Gyermek Hétnek hívták), 1950 óta már csak egy napig tart és május utolsó vasárnapján tartják.

Hogyan ünnepeljünk?

Gyermeknapi parti-ötletek

Számtalan rendezvény várja a családokat, gyerekeket gyermeknap alkalmából. Ha viszolygunk a tömegtől, vagy egyedi, bensőséges hangulatban szeretnénk megünnepelni a gyermeknapot, bátran vegyük kezünkbe a szervezést és a lebonyolítást!  Nem kell nagy dolgokra gondolni, a gyerekeket a legapróbb, legegyszerűbb ötletek, és a velük töltött idő teszi boldoggá!
 
Minek örülnek a gyerekek?
Egy családi kirándulás, látogatás a nagyszülőknél, állatkerti séta, cirkusz, mozi, bábszínház stb. mind-mind emlékezetes élmény. A saját gyermekünket mi ismerjük a legjobban, tudakoljuk meg, mire vágyik és ésszerű keretek közt teljesítsük az álmát!

Gyereknapi parti

Gyermeknapi parti-ötletek

Gyereknapi parti szervezésénél érdemes összefogni a tágabb családnak, barátoknak. Egy kertre, udvarra, rossz idő esetén egy nagyobb fedett helyiségre, időre, energiára és sok kreatív ötletre van szükség.
A megfelelő ünnepi dekoráció sosem hiányozhat, ezt a gyerekek bevonásával nagyon egyszerűen el tudjuk készíteni (girlandok, lampionok).
 
Parti-ötletek

Gyermeknapi parti-ötletek

Vendéglátás során poharak helyett használhatunk bébiételes, - italos üvegeket!  Ezekbe tegyünk szívószálat, mert szívószállal inni mindig jobb! Természetesen használhatunk eldobható műanyag vagy papír poharakat is, (legalább megkímélhetjük magunkat a buli utáni mosogatástól). Eldobható műanyagtányérokból, vagy a megkímélt, használt papírtányérokból a gyerekek, csörgődobot, álarcot készíthetnek. Kiürült üdítos flakonokból egyszerű ügyességi játékot játszhatunk a gyerkőcökkel (célbadobós)! A közös barkácsolás és játék, remek program lehet a zsúrokon.

Rövid játék, jutalom

Gyermeknapi parti-ötletek

Szervezhetünk vetélkedőket, hagyományos ügyességi és sorversenyeket, kézműves foglalkozásokat, arcfestést is. A lényeg, hogy ezek a programok rövidek legyenek, azonnali sikerélményt biztosítsanak valamennyi gyermeknek. Vetélkedők, versenyek esetén gondoskodjunk apróbb díjakról (pl.: matricák, ceruzák, apróbb figurák, kitűzők stb.).
Minden esetben figyelembe kell vennünk a gyermekek életkorát, és ehhez mérten kell kitalálnunk a programokat. Érdemes a játékokba a szülőket is bevonni, akár közös szülő-gyerek vetélkedőket is szervezhetünk, ez még meghittebbé, családiasabbá teszi ezt a remek napot!
 
Tanácsok barkácsoláshoz
Ha barkácsolni szeretnénk, pontosan mérjük fel, hogy a kiválasztott tevékenységhez milyen és mennyi anyagra, eszközökre lesz szükség. A parti előtt mindenképpen készítsünk mintadarabot! Így előre meg tudjuk mutatni, hogy milyen is lesz a végeredmény. Egyszerű technikákat válasszunk (rajzolás, festés, vágás, ragasztás) amivel a gyerekek játékokat készíthetnek maguknak.

Tervezzünk gondosan!

Gyermeknapi parti-ötletek

Érdemes előre végiggondolni, hogy milyen programok legyenek. A zsúr elejére tervezzük a vetélkedőket, versenyeket, majd iktassunk be evést és hagyjunk időt szabad játékra is. Érdekes szendvicskékkel is kedveskedhetünk a gyerkőcöknek, bár valószínűleg senkit sem kell noszogatni, hogy egyen egy ilyen mozgalmas napon.
      
Kívánok mindenkinek nagyon kellemes időtöltést és örömteli, boldog, emlékezetes gyermeknapot!

Végezetül néhány gondolat a gyermekekről egy gyermektől:
-    vegyetek mindig komolyan minket, gyerekeket,
-    ne nevessetek ki, ha valamit nem tudunk, inkább tanítsatok meg mindenre,
-    kevesebb dolgot tiltsatok meg, hisz mi mindenre kíváncsiak vagyunk,
-    olyan szabályokat kérünk, amelyeket képesek vagyunk megérteni és betartani,
-    ha jók vagyunk, kapjunk sok dicséretet, az olyan jólesik,
-    engedjétek, hogy önállóan, egyedül is megtegyünk dolgokat, segíthessünk nektek,
-    kapjunk mindig választ, ha kérdezünk, hisz ebből tanulunk,
-    vegyétek észre, hogy mikor miért vagyunk szomorúak, feszültek, haragosak vagy boldogok,
-    legyetek velünk nagyon türelmesek, bízzatok bennünk,
-    vigyázzatok ránk, és nagyon-nagyon szeressetek minket!


   

 


Nyeste Mónika

Karácsony

Nyeste Mónika


2012.05.22