Ünnepi készülődés pszichológus szemmel

Vercsek Judit

Karácsony

Vercsek Judit


Ünnepi készülődés pszichológus szemmel

A Nap már egyre alacsonyabban jár. Elsötétül körülöttünk a világ, elcsendesedik a lelkünk. A kinti fényt most bevisszük magunkkal otthonunkba. Gyújtsunk gyertyát mindennap, akár a vacsoránál, és pár percig mélyüljünk el a lángjában, a fényében.

Csodás tisztulást tapasztalunk
Elérkezett Advent  a várakozás, a készülődés, a remény időszaka.
Mi magunk is befele fordulunk ilyenkor, akár tudatában vagyunk ennek, akár nem. Számot vetünk az év közben történt dolgainkkal.

Figyeljünk az érzéseinkre!
Ha van rá módunk, - mikor már mindenki lefeküdt - valóban hallgassuk meg csendben lelkünk hangját. Fordítsunk figyelmet érzéseinkre. Gondoljuk végig, mi volt az az esemény, vagy történés, mely a mai napig nem hagy nyugodni bennünket, sokat jár az eszünkben. Próbáljuk meg elengedni ezeket a dolgokat, mert ha folyamatosan gondolkozunk ezeken, akkor energiával tápláljuk és erősítjük. 

A családtagok érzései ugyanolyan fontosak
Ha ez sikerül, akkor fordítsuk további figyelmünket a család többi tagjára is. Halljuk meg, lássuk meg, vegyük észre, hogy a másik mit szeretne, mi bántja őt, mire vágyik, mitől lehet boldogabb. Mi az amit mi magunk megtehetünk.
Valamikor az adventi időszakban, az emberek tartózkodtak a mulatságoktól, zajoktól, sokkal inkább családi körben, együtt készülődtek.

Sajnos mára ez megváltozott, pedig a léleknek szüksége volna rá! A nagyvárosokban látható sok-sok fény, pompa, inger, eltereli figyelmünket önmagunkról. Persze valóban szép végigsétálni a belvárosban. Az egyensúly megtalálása viszont nehéz feladat.

Készüljünk közösen!
A készülődésben nem kell nagy dolgokra gondolni, elég például a közös családi nagytakarítás, vagy a karácsonyi vacsorához a közös ötletelés, bevásárlás, sütés-főzés.
Az együtt készített karácsonyfadíszek is örök emlékek lehetnek. A lakást együtt feldíszíteni már most is lehet, hogy minél tovább gyönyörködhessünk benne. Az ajtóra kopogtatót, adventi koszorút függeszthetünk.
A mézeskalácssütés pedig a gyerekek egyik kedvenc tevékenysége! A sütemény illata járja át otthonunkat és minket is. Ezt hagyománnyá is tehetjük a készülődésben.

Karácsonyi illatot még illóolajokkal, füstölőkkel is varázsolhatunk.
Az ünnepet a készülődés teszi emlékezetessé, az ünnep a pillanat, a fénypont.
Kívánom, hogy mindannyian tapasztalják, tapasztaljuk meg azt a fénypontot!


Áldott ünnepeket kívánok szeretettel minden olvasónak!

 


Vercsek Judit

Karácsony

Vercsek Judit


2012.12.13