Tojásfestés és tojásdíszítés gyerekekkel

Szülők lapja

Húsvét

Szülők lapja


Ha locsolkodót vártok, hamarosan kezdhetitek festeni a hímes tojásokat. Van bevált módszeretek? Hogyan szoktátok festeni a tojást? Mi most olyan módszereket mutatunk, amihez nem kell a boltban kapható tojásfesték, elég egy egyszerű konyhai alapanyag! Mivel otthoni természetes anyagokat használunk, nyugodtan segíthetnek egészen pici gyermekek is.Tojásfestés és tojásdíszítés gyerekekkel
Melyik színhez mit használj? Íme:

- Sárga: kurkuma
A kurkuma a leveseinket is képes szép sárgára színezni, miért ne festenénk vele húsvéti tojást? Amikor feltesszük főzni a tojást, tegyünk a vízbe kurkumát is (1 liter vízhez, kb 1 evőkanállal), ettől erőteljes sárga színt fog kapni. Ha sötétebb sárgára vágyunk, próbálkozhatunk narancshéjjal is, ezt is a vízbe kell belefőzni.

- Zöld: spenót
Ki ne látott volna még (legalább a boltban csomagolva) zöld tésztát? Mitől lett zöld a tészta? A spenóttól. Ha a tészta színezéséhez jó a spenót, miért ne lenne jó tojásfestéshez is? Akár fagyasztott spenótot is tehetsz a vízbe, forrald legalább félóráig. Ha kihűlt, tedd bele a spenótos vízbe a főtt tojásokat. Minél több spenótot tettél a vízbe, annál sötétebb zöld lesz a víz, minél tovább hagyod állni ebben a tojást, annál erőteljesebb zöld színt kapsz.

- Kék: lila káposzta
Vegyünk egy kisebb fej lila káposztát, daraboljuk fel és főzzük minimum félórán keresztül annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Ha a víz kihűlt, tegyük bele a főtt tojásokat, és hagyjuk benne állni, amíg a kívánt árnyalatot el nem érik.

- Barna: fekete tea, kávé
Főzzünk erős teát, vagy kávét, majd tegyük bele a tojásokat. Ha igazán szép barna tojást szeretnénk, akkor várjuk meg, míg kihűl a kávé, hidegen sokkal hatékonyabban fest!

- Rózsaszín: csipkebogyó
Főzzünk minél töményebb csipkebogyó teát (ne tegyünk bele más növényt!), hogy minél erősebb színt kapjunk. Várjuk meg, míg kihűl a tea, majd tegyük bele a főtt tojásokat! Ez a főzet is hidegen színez jobban.

- Barnás, narancsos: hagymahéjTojásfestés és tojásdíszítés gyerekekkel
Erről a módszerről már biztosan sokan hallottak. A tojásokat tegyük fel főni, a vízbe tegyünk minél több száraz hagymahéjat. Ha több héjat teszünk a vízbe, ha tovább főzzük a tojást, sötétebb színt kapunk.

- Fény, csillogás: szalonna, olaj
Ha szeretnénk szépen csillogó hímes tojást, dörzsöljük be hagymahéjjal, vagy nagyon vékonyan kenjük át olajjal. Majd papírtörlővel, száraz ronggyal töröljük le.


Díszítés
Nemcsak a színekkel játszhatunk, tehetünk különböző leveleket a tojásra, mielőtt a színes lébe áztatnánk, így a levéllenyomatok fognak érdekes mintát adni a tojásnak. Készíthetünk csíkos tojásokat is, ha madzaggal, gumival körbekötjük  a tojást - az így befedett részeket nem festi meg a főzőlé, így ott csíkok maradnak. De nézünk körül otthon, milyen kincseink vannak még?

Tojásfestés és tojásdíszítés gyerekekkelTojásfestés és tojásdíszítés gyerekekkel

Filccel aranyos arcokat rajzolhatunk, mesefigurákat készíthetünk.

Tojásfestés és tojásdíszítés gyerekekkelTojásfestés és tojásdíszítés gyerekekkel

Dekoráljuk díszkövekkel, dekorboltban kapható kiegészítőkkel! Készítsünk a gyerekekkel rátehető nyuszit, csibét!

Tojásfestés és tojásdíszítés gyerekekkel

 Matricákat, 3d-s matricákat ragasszunk rá! Találjatok ki új mintákat, új módszereket! Ügyeskedjetek!

Várjuk további ötleteiteket!




Szülők lapja

Húsvét

Szülők lapja


2013.03.26