Zsebtolvajok a karácsonyi vásárlás alatt - így védd meg magad tőlük!

Szülők lapja

Karácsony

Szülők lapja


Zsebtolvajok a karácsonyi vásárlás alatt - így védd meg magad tőlük!

A rendőrség ia lakosság segítségét kéri annak érdekében, hogy együttes összefogással biztosítsuk az év végi időszak nyugalmát.

Figyeljünk a tolvajokra!

Az elmúlt évekhez hasonlóan az ünnepek időszakában jelentős személy- és gépjárműforgalom növekedésre kell számítani a főbb közlekedési útvonalakon, a bevásárló- és üzletközpontok, valamint kirakodóvásárok helyszínén, környékén. A bevásárlások idején már fáradtabbak, figyelmetlenebbek lehetünk, kedvezve ezzel a tolvajoknak.

 

Vigyázz, a zsebtolvaj nincs egyedül!

Az év végi ünnepek közeledtével számítani kell a zsebtolvajok megjelenésére is. Tömegközlekedési eszközökön, szórakozóhelyeken, mozgólépcsőkön, zsúfolt áruházakban, piacokon, vagy akár ünnepek idején a temetőkben és környékén ideális feltételeket találnak arra, hogy egy gyors mozdulattal más táskájából, kosarából, zsebéből pénzt vagy egyéb értéktárgyakat emeljenek el. Vigyázat, a zsebtolvaj a legtöbb esetben nincs egyedül! Csoportosan tevékenykednek és az Ön figyelmének elterelésére törekszenek. Az első eltereli a figyelmet, a második „lenyúl”, a harmadik átveszi a zsákmányt.

 

A zsebesek ellen senki nincs biztosítva! Bárki, bármikor áldozatává válhat akcióiknak. A zseblopások legnagyobb részét a táskából, a hátizsákból, illetve a zsebekből történő lopások teszik ki.

 

Fontos:

pénzt, csekket, hitelkártyát vagy iratokat csak a ruha zárt, belső zsebében tartson, lehetőleg ne mindent egy helyen;

használjon övtáskát, bankkártyáját soha ne tartsa a PIN kóddal együtt;

figyeljen arra, hogy kézitáskája mindig zárva legyen, lehetőleg szorítsa karja alá;

soha ne tegyen pénztárcát, kézitáskát, autóstáskát a bevásárló kocsiba;

csak annyi készpénzt vigyen magával, amennyire előreláthatólag aznap szüksége lesz;

 

Ha tetten éri a zsebtolvajt hangosan kérje az emberek segítségét, értesítsék a rendőrséget!

 

Mit tegyünk, ha már bekövetkezett a baj?

Ha már bekövetkezett a zseblopás haladéktalanul tegyen feljelentést. Az elkövetőről/elkövetőkről adott pontos személyleírás nagymértékben segítheti a rendőrség munkáját.

 

Ha ellopták bankkártyáját, mobiltelefonját, azokat még a feljelentés előtt tiltassa le. Ha a lakáskulcsot is elvitték, akkor cseréltesse le a zárakat.

 

Fogadják meg tanácsainkat, előzzük meg együtt a bűncselekményeket!

 

 

Fotó: Freepik
Forrás: www.police.hu

 

 

 


Szülők lapja

Karácsony

Szülők lapja


2013.12.11