Mézeskalács recept - Készítsd el a gyerekekkel együtt!

Nyeste Mónika

Karácsony

Nyeste Mónika


Mézeskalács recept - Készítsd el a gyerekekkel együtt!

Íme egy finom mézeskalács recept, amit könnyedén elkészíthettek a gyerekekkel együtt. Gyönyörű dísze lehet a Karácsonyfának. Nemcsak mézeskaláccsal, de más természetes anyagból készült díszekkel is felöltöztethetjük a fenyőt. Hogyan készítsünk alma és narancskarikákat a fára? Plusz egy meglepetés…

Közeleg a Karácsony! Ilyenkor remek időtöltés a gyerekekkel készíteni néhány egyszerű karácsonyfadíszt, vagy esetleg ajándékokat közösen. 
A karácsonyfán jól mutat, és édes illattal tölti meg a szobát, a mézeskalács! Akár ajándékba is adható és nem nehéz elkészíteni sem. Vonjuk be a gyerekeket, így a család együtt tevékenykedhet, ami még meghittebbé teszi az ünnepet.
 
Mézeskalács recept
 
Hozzávalók:
1 kg liszt
30 dkg porcukor
3 dkg szódabikarbóna
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
3 tojás
25 dkg olvasztott méz
30 dkg olvasztott margarin
 
A hozzávalókat összegyúrjuk és egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.(de minimum 2 órát!)
Kb. 3-4 mm vékonyságúra kinyújtjuk, majd karácsonyi formákkal kiszúrjuk. Egy egész tojást felverünk és minden mézest megkenünk vele. Ezután díszíthetjük szórócukorral, dióval, mandulával, mákkal stb. Előmelegített sütőben kb. 200 fokon sütjük 5-6 percig. Akkor kell kivenni, ha azt gondoljuk, hogy még nem sült meg teljesen. Sütés után díszíthetjük cukormázzal.
 
Máz:
1 tojás fehérje
annyi porcukor "amennyit felvesz", ne legyen túl híg!
Néhány csepp citromlé
 
Szárított narancs és almakarikák
Karácsonyfánk másik természetes dísze, a szárított narancs és almakarika, ami igazán látványos! 

Ezek elkészítése:
A gyümölcsöket vékonyan felszeleteljük, és tálcán a radiátor fölött megszárítjuk. Szaloncukor akasztóval rakhatjuk fel a fára. Csodás az illata!
 
Karácsonyfa meglepetéssel
Ebbe az ötletes karácsonyfába akár mézeskalácsot is lehet rejteni meglepetésnek, de önmagában is remek ajándék, vagy karácsonyfadísz.
 
Mézeskalács recept – Készítsd el a gyerekekkel együtt!











Mézeskalács recept – Készítsd el a gyerekekkel együtt!
 



2 db-ot kell kivágni belőle, de ez lehet kisebb, vagy nagyobb is. Ez pont A4-es méretű (hosszú), és 4 db szaloncukrot vagy mézest lehet kb. bele tenni. A négyzet 7×7 cm.
Ha a hajtásoknál megkarcoljuk a kartont, szebben lehet behajtani.
A négyzetet kell egymásra ragasztani elfordítva, és a hullámos részt. Ha ajándékot akarunk beletenni, nem szabad elfelejteni nyitva hagyni az oldalát! Az akasztó szalagnak ragasztás előtt ki kell lyukasztani a helyét, de csak az egyik sablonon!
Díszíteni lehet gyönggyel, színes fonalakkal, pappír dísszel, de akár festeni is lehet rá. Készíthető mintás csomagolópapírból is.
 
Mindenkinek Boldog Karácsonyt kívánok és kellemes időtöltést a várakozás időszakára!
Nyeste Mónika
 
Fotó: Freepik és Nyeste Mónika

Nyeste Mónika

Karácsony

Nyeste Mónika


2013.12.22