Húsvéti programajánló családoknak - országszerte izgalmas programok várják a gyerekeseket

Szülők lapja

Húsvét

Szülők lapja


Országszerte színes programok várják a családokat Húsvétkor. Koncertek, tojásgurítás, tojáskapkodás a fővárosban, falusi húsvét Nyíregyházán, Pirostojás-expressz Lillafüreden, Húsvéti fesztivál Hollókőn, hímes tojásból épülő vár Gyulán, cinkesütés Szatmárban, gasztronómiai programok a Balatonnál, rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfő Ópusztaszeren, és még sok más izgalmas családi élmény...

Arra az esetre, ha mégsem otthon várjátok a locsolókat, mi összegyűjtöttük a legjobb húsvéti programokat. Így nem maradtok ki az ünnepi hagyományokból, és egy kiváló élménnyel gazdagodik a család.

Húsvéti programok

1. Húsvéti Bárányfesztivál a Vajdahunyadvárban (Budapest)
2. Húsvéti programok a budai Várban (Budapest)
3. Húsvét hétfő Sissyvel (Gödöllő)
4. Húsvét a skanzenben (Szentendre)
5. Húsvéti programok a Szennai Skanzenben (Szenna)
6. Húsvéti tojásfestés a Sóstói Múzeumfaluban (Nyíregyháza)
7. Pirostojás expresszt indít a lillafüredi kisvasút (Lillafüred)
8. Húsvéti fesztivál (Hollókő)
9. Hímes tojásból épül a világ legtörékenyebb vára (Gyula)
10. Cinkesütés Szatmárban (Szatmárcseke)
11. Természet és hagyomány a Tisza-tónál
12. Mór környéki mókák
13. Húsvéti Vigalmak a Balatonnál
14. Nyuszi a Vasi Múzeumfaluba (Szombathely)
15. Szeri húsvét (Ópusztaszer)

 

1. Húsvéti Bárányfesztivál a Vajdahunyadvárban (Budapest)

Élőállat-bemutató, bárányhúsból készült magyar és nemzetközi élelmiszerek, főzőverseny, kézműves foglalkozások, népi játékok és egyéb programok várják a Húsvéti Bárányfesztivál vendégeit a Vajdahunyadvárban április 18-21-e között.

A legkisebbek nyuszikat simogathatnak, és díjnyertes nyuszis bemutató is lesz. A Csokoládé Múzeum mini csokoládégyárat állít fel a helyszínen, ahol az egész család részt vehet a csokoládékészítésben.
 

2. Húsvéti programok a budai Várban (Budapest)

Az április 19-i életfaavatón közreműködik a Bem Táncegyüttes és a Garabonciás gólyalábas utcaszínház, muzsikál az Üsztürü zenekar. Fellép a Bem Folklór Táncegyüttes, a vendégváros Sepsiszentgyörgy Spontán és Fabatka zenekara, a Sic Transit Gloria Mundi és a Balkan Fanatik. 
 

Április 20-án Gryllus Vilmos, a Ghymes és a Fabatka zenekar ad koncertet.  A programokat a Tűzmadarak show műsora, a Netz Táncprodukció, a Lábita Bábszínház és a Magyar Népmese Színház előadása színesíti.
 

Április 21-én az Újbudai Babszem Táncegyüttes ünnepi műsora mellett táncház, a Kolompos együttes, a sepsiszentgyörgyi Cimborák bábtársulat, a Bokros Együttes, Szalóki Ági, Ferenczi György és a Rackajam koncertje várja a közönséget.  
 

A kisebbeket mindhárom nap meselabirintus, állatsimogató, hagyományőrző játszóház, alkotóműhely, ügyességi játékok, többek között tojásgurítás és tojáskapkodás is szórakoztatja.

A régi mesterséget képviselő tojáspatkolók, tojásírók és festők bemutatói mellett a mézeskalácsból készült tojáskészítés titkait és régi mesterségek számtalan fortélyát lesheti meg a közönség.
 

3. Húsvét hétfő Sissyvel (Gödöllő)

Húsvét hétfőn maga Erzsébet királyné látogat majd vissza a kastélyba, és ünnepi fogadást tart a Díszteremben.

Ha igazán érezni akarjuk a békebeli idők hangulatát, válasszuk a lejutáshoz a húsvét hétfői Sissy vonatot. A nosztalgia szerelvényre a Nyugati pályaudvarnál, a Királyi Várón keresztül szállhatunk fel, a személyzet pedig az egész utazás alatt korhű ruhába öltözve gondoskodik a kényelmünkről és a szórakozásukról.
 

4. Húsvét a skanzenben (Szentendre)

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum minden tájegysége más és más programmal készül a feltámadás ünnepére. A család apraja-nagyja Szent György-napi kincskeresésben vehet részt, ahol minden család egy kincskereső térképpel a kezében találhatja meg a Skanzenben elrejtett kincseket, de lesz Szent György-napi kilövés is, vagyis a bánatok kikiáltása, amikor bárki megszabadulhat régóta hordozott „terhétől”.

Az idei húsvéti rendezvény középpontjában a bárány áll, így ennek a jegyében a kézműves foglalkozásokon kerámia és gyapjú bárány készül, a Meseházban bárányos meséket hallgatnak a legkisebbek, a nagyobbak a Tojáskertben különböző régi tojásjátékokkal játszanak, de érdemes benevezni az értékes nyereményekért zajló tojáskeresésbe is.

Amíg az anyukák a konyhában, a gyermekek pedig a kézműves foglalkozásokkal múlatják az időt, addig az apukák a különböző húsvéti szokások részesei lesznek és elsajátítják a pásztorbot faragásának csínját-bínját. A keresztények egyik legnagyobb ünnepén a nagyszülők a református templomban istentisztelet, a katolikus templomban szentmisét hallgathatnak. 

A két nap során a népművészek tojást patkolnak, karcolnak, pingálnak, berzselnek a szentendrei Skanzenben és minden korosztály megtalálja a kedvére való időtöltést.

 

Húsvéti programajánló családoknak - országszerte izgalmas programok várják a gyerekeseket
   Húsvét a Szentendrei Skanzenben (Fotó: Szabadtéri Néprajzi Múzeum/Deim Péter)

 

5. Húsvéti programok a Szennai Skanzenben (Szenna)

Locsolkodás, népi játékok, gyapjúbárány- és hímestojás-készítés, ünnepi ételek sütése és kóstolása, valamint népzenei koncert várja a látogatókat a Szennai Skanzenben, ahol a húsvéti ünnepek alatt a Somogy Zenekar és Táncegyüttes eleveníti fel a hagyományos húsvéti szokásokat.
 

A látogatók bekapcsolódhatnak a húsvéti készülődésbe, így vasárnap a kisebbek tojást díszíthetnek, gyapjúbárányt és szagos vizet készíthetnek, az asszonyok kalácsot sütnek. Hétfőn, ahogy illik, a férfiak vízzel locsolkodnak, délután pedig az Üsztürü Zenekar és Nyitrai Marianna koncertje szórakoztatja a vendégeket.

A Szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény látogatói megismerhetik és ki is próbálhatják a tojáshímzés különböző formáit - a karcolást, a berzselést, az írókázást vagy a tojáspatkolást - a hagyományos motívumokat és az újszerű mintákat.
 

6. Húsvéti tojásfestés a Sóstói Múzeumfaluban (Nyíregyháza)

Hagyományos húsvéti tojásfestésre várják a látogatókat a Sóstói Múzeumfaluban péntektől vasárnapig, április 21-én pedig egész napos programmal készül a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn található skanzen.A program keretében megidézik a valamikori falusi húsvétok hangulatát, felelevenítik a hagyományokat, a hiedelmeket és a babonákat egyaránt. A kapunyitást követően a Margaréta Tánccsoport tart folklórbemutatót. A húsvéti locsolkodás után a Kuckó Művésztanya utcaszínházi előadását láthatják az érdeklődők a múzeumfalu főutcájában, a legkisebbeket a Burattinó Bábszínház szórakoztatja majd.
 

A skanzen templomában hagyományos húsvéti istentiszteletet tartanak, a szertartás után a Flaska népzenei együttes lép fel. A misztérium kedvelői a múzeumfalu babonaházában szörnyülködhetnek régi históriákon, s megtudhatják, van-e alapja a hiedelmeknek    A rendezvényen lesz kóstolóval egybekötött népi gasztronómiai bemutató, valamint tartanak húsvéti nagyvásárt, kézműves foglalkozásokat is.

Húsvéti programajánló családoknak - országszerte izgalmas programok várják a gyerekeseket
   Egy óvodás kislány savmaratott technikával hímes tojást készít a múzeum munkatársával (Fotó:mti/Balázs Attila)
 

7. Pirostojás expresszt indít a lillafüredi kisvasút (Lillafüred)

Pirostojás expresszt közlekedik április 19-én, a Húsvét vasárnapját megelőző napon. A különvonat utasai a bükki ébredő természetet láthatják Ortástetőig, ahol "Erdész nyuszi" meglepetése várja a kicsiket.

Visszaindulás után a szerelvény a Csanyik-Erdei Iskola állomásig közlekedik, itt rövid séta után a Csanyiki Erdészeti Erdei Iskola területén folytatódik a program. Bemutatkoznak az iskola gazdasági udvarának új lakói, illetve a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó kézműves foglalkozással és számos más érdekességgel várják az utasokat.
 

8. Húsvéti fesztivál (Hollókő)

A vendégek megkóstolhatják a Palócföld ételeit, részt vehetnek a húsvéti körmeneten, és megnézhetik a vásári gólyalábasok bemutatóját is. Hollókőn húsvétkor a falu apraja-nagyja viseletet hord, a fiúk vízzel teli vödrökkel vadásszák a sokszoknyás, pántlikás lányokat. Az idei Húsvéti Fesztiválon meghirdetik a Hollókő Locsolkodója versenyt, mely címért azok a legények küzdhetnek, akik a hollókőiektől kölcsönkért vödörrel, illedelmesen verset mondva, a lányokat vízzel meglocsolva a legtöbb piros tojást gyűjtik be.
 

Az eszem-iszom már nagyszombaton elkezdődik, az ófalu udvaraiban a leghíresebb palóc gasztronómiai ínyencségekkel várják a látogatókat. A főszerep a hagyományos húsvéti sonkáé, a vanyarciak haluskával, a kétbodonyiak szilvásgombóccal készülnek. 

A nagyszombati program a gyerekeknek és családoknak szól, fellép a Paramisi Társulat, Szalóki Ági családi koncertet ad, a húsvét vasárnap és hétfő a népzenei koncerteké, mesemondóké és a népi hagyományoké lesz.
 

A vasárnap szentmisével és körmenettel, a hétfő nagy, közös húsvéti locsolkodással kezdődik. Mindkét napon lesz délelőtti táncház a Nógrád Táncegyüttessel, locsolkodás a templomnál és az alsó kútnál, Garaboly koncert és közös nótázás, táncolás. Fellép többek között Herczku Ágnes és Nikola Parov, az Iglice Táncegyüttes és a Folt zenekar, lesz Kerekes Band és Tárkány Művek koncert.

Húsvéti programajánló családoknak - országszerte izgalmas programok várják a gyerekeseket
   Húsvéti locsolkodás Hollókőn (Fotó: Hollókői Információs Iroda)

 

9. Hímes tojásból épül a világ legtörékenyebb vára (Gyula)

Tízezer hímes tojásból készítik el a Gyulai Vár hű mását, a gyulaiak magyar rekordot szeretnének elérni, és sikeres hazai minősítés alapján a Guinnessrekord-bejegyzésre is pályáznak. 

A hímestojásvárat egy 3,15 méter hosszú és 2,05 méter széles faalapra építik fel. Az építmény 1,5 méter széles és a legmagasabb pontja egy méter magas lesz. A Gyulai Vár hímestojásmakettje április 21-re készül el, a közönség a különleges építményt húsvét hétfőn tekinthető meg a pálinkafesztivál helyszínén, a Várkertben.

 

10. Cinkesütés Szatmárban (Szatmárcseke)

A cinke egy jellegzetes szatmári étel, liszt és krumpli felhasználásával készül, sütőben sütve. A cinkefőző versenyen települések csapatai mérik össze a tudásukat. Erre az alkalomra a sátrakban hagyományos népi konyhát rendeznek be, és a versenyzők cinkét, valamit a településükre jellemző népi ételeket készítenek. 
 

11. Természet és hagyomány a Tisza-tónál

A Nagykörűi tájház az ünnep alkalmából feleleveníti a környék népszokásait, a régmúlt hagyományait. Megtanulhatjuk, hogyan készül a kemencés kalács, hogyan díszíthetünk tojást hagyományos eszközökkel és mi került az ünnepi asztalra dédanyáink korában. A nap este muzsikaszóval és táncházzal zárul, ami után jól esik a pihenés a csöndes, jó levegőjű környéken kicsiknek és nagyoknak.

Vasárnap és hétfőn a Tisza Tavi Ökocentrumban kalandozhatunk. Az egyébként is élménykeben gazdag szabadidőpark az ünnepre átalakul: csokitojás-keresés, állatsimogatók, locsolkodás, versenyek várják a családokat és a szívek mellett a gyomor sem marad üresen: alapos bemutatót kapunk a táj gasztronómiájából is.
 

12. Mór környéki mókák

Móron locsolóbál, szabadtéri sütögetés, borkóstolás és locsolkodás lesz – szinte minden borosgazda készül valamilyen meglepetéssel. Ha a közelben járunk, érdemes Agárdra is ellátogatni – itt ünnepi sétahajózás vár bennünket a Velencei-tavon.
 

13. Húsvéti Vigalmak a Balatonnál

Gasztronómiai bemutató, állatsimogató és gyerekprogramok várnak bennünket a hévízi Húsvéti Vigalomban. Ételeket minden nap 12 órától kóstolhatunk, este pedig különböző koncerteken szórakozhatunk majd.

Zalakaroson a fürdőben idén is lesz nyúlkergetés, Gyenesdiáson babavásár és tojáskeresés, Kápolnapusztán pedig bivalyok közé érkezik a nyuszi és kincskereső játékra hívja a kisebbeket.
 

14. Nyuszi a Vasi Múzeumfaluba (Szombathely)

Hagyományőrző húsvét lesz a Vasi Múzeumfaluban is. A népviseletbe öltözött vendéglátók ételkóstolóval, népi játékok tanításával, tánccal, zenével kedveskednek a betérőknek.
 

15. Szeri húsvét (Ópusztaszer)

Rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn életre kel Ópusztaszeren a skanzen. Korhű ruhákba öltözött menyecskék, legények elevenítik meg az ünnepi szokásokat. Ételszentelés, tojásfestés, régimódi locsolás, muzsikaszó, meglepetések és nyeremények, várják mindazokat, akik a természethez közel szeretnék ünnepelni a feltámadást.


Kezdőkép: Hollókői Információs Iroda

Fotók a cikkben: Hollókői Információs Iroda, Szabadtéri Néprajzi Múzeum//Deim Péter, MTI/Balázs Attila

Forrás: mti, itthon.hu

 

 

 

 


Szülők lapja

Húsvét

Szülők lapja


2014.04.16