Húsvét: Szuper tippek a játékos tojáskeresésre - Korcsoportonként más játékot ajánlunk

Szülők lapja

Húsvét

Szülők lapja


Húsvét: Szuper tippek a játékos tojáskeresésre - Korcsoportonként más játékot ajánlunk Húsvét hétfőn minden gyerek felfokozott hangulatban keresgéli a húsvéti nyuszi tojásait. Ötletes játékokkal még izgalmasabbá és emlékezetessé tehetjük a keresgélést! Tojáskereső játékok kicsiknek és nagyobbaknak. A húsvéti nyuszi a gyermekfolklór része - a gyerekek „hisznek” a húsvéti nyusziban, aki a télapóhoz hasonlóan titokban ajándékot hoz nekik.

A gyerekek nem is igazán firtatják, hogy hogyan kerülnek a nyuszi mellé a tojások, hanem boldogon lesik a nyuszit az ablakból, keresgélik a nyuszi fészkét a fűben, igyekeznek minél több tojást megtalálni.



Minél tovább tart az izgalmas tojáskeresgélés annál nagyobb élmény ez a kicsiknek. Játékosan, játékos feladatokkal és vetélkedőkkel még emlékezetesebbé tehető a Húsvét, pláne ha a családban vagy társaságban több gyerek is van.

Álljon itt néhány ötlet arra, hogy milyen játékötleteket tudunk bevetni a kisebb és nagyobb gyerekeknél Húsvét hétfőn a tojáskeresgélésre, illetve húsvéti játékokra.
 

Így kerestesd meg a tojásokat a gyerekkel - Korcsoportok szerinti játékok


1,5-3 év - Nyuszi tappancsok vezessenek el a tojásokhoz
Vágjunk ki papírból nyuszitappancs / nyuszifej / nyuszifül sablonokat, és helyezzük el őket a lakásban egy tekergősebb-kanyargósabb útvonalon.
Magyarázzuk el a gyereknek, hogy a húsvéti nyuszi itt járt, aki egy különleges nyuszi, mert nem csak díszes tojásai vannak, hanem ajándékot is hozott. „Gyere, kövessük a nyuszit! Merre járhatott?” Keltsük fel a kicsik érdeklődését, fokozzuk az izgalmakat húsvéti mondókák » mondogatásával. És amikor végre megtaláltuk a nyuszifészket, dicsérjük meg hangosan.

A játék egy kültéri változata lehet, hogy színes krétával tappancsokat / nyuszifület rajzolunk a járdára, és ezeket kell a kicsinek követnie.

Húsvét: tippek a játékos tojáskeresésre - korcsoportonként más játék

Nyuszitappancs-sablon

3-6 év - Fotós segítség a tojások megtalálásához
A lakás egyes pontjairól jó előre fotókat vagy pontos rajzokat készítünk. Pl.: cipős szekrény, szobanövény, zuhanyzó, melyeket szép dekoratív húsvéti lapra ragasztunk vagy beborítékolunk.

A gyerekek keresgélés kezdetén megkapják az első borítékot (amiben a cipős szekrény rajza látható). A feladat az, hogy a cipős szekrényben megtalálják a következő borítékot (szobanövény) -itt már egy tojás is megbújik. Ha az megvan, akkor a szobanövényhez lép, majd ott folytatja a keresgélést – itt szintén egy újabb borítékot talál (zuhanyzó), no meg egy újabb tojást… - és ez így folytatódik a játék végééig.

Attól függően, hogy milyen hosszan szeretnéd, hogy tartson a játék, illetve mennyire teszel bele könnyebb-nehezebb állomásokat, érdemes legalább 10 borítékkal – 10 tojással próbálkozni. A nyuszi hosszú útjának végén a kitartó tojáskeresők megkapják a jól megérdemelt húsvéti ajándékot.

6 éves kor felett – Térkép alapján találd meg az eldugott tojásokat
Rajzold le szépen, részletesen a lakásotok/kertetek térképét. Szánj rá időt, készíts minél pontosabb rajzot. Ezt fénymásold le 10 példányban, majd az első példányra írd oda az 1-es számot, ahol el kell kezdenie keresgélni a tojást (pl. konyhai mosogató alatt).

Az 1. állomásra rejts el egy tojást, és egy következő térképet is: ami már a 2. állomást fogja jelölni. A 2. állomáson is rejts el egy tojást, és a következő állomás térképét. Ez így mehet tovább gyereked kitartásától-korától függően.

Ügyelj a fokozatosság elvére, tehát hogy kisebb tojásokkal kezdj (például egészen kicsi csokitojásokkal), és a végére maradjanak a díszesebb, értékesebb tojások.

A térképes tojáskeresés egy egyszerűbb változata, ha ugyanarra a térképre jelölöd be az összes állomást.
 

Egyéb tojáskeresős ötletek


Verseny! Ki talál több tojást?
2-3 gyerek esetén már élvezetes játék lehet a tojáskeresgélő verseny - a tojásokat a kert vagy lakás rejtett zugaiban rejtjük el. Ne csak festett, főtt tojásokban gondolkodjunk – ezek a tojások lehetnek papír tojások, vagy a húsvéti dekorációból kölcsön vett tojások, no meg persze a közkedvelt csokitojások is.



Ha jól meg szeretnénk a gyerekeket mozgatni, akkor a kert egymástól minél messzebb eső pontjaira rejtsük el a tojásokat, hogy sokat kelljen keresgélniük (de ne annyit, hogy teljesen ráunjanak). Még jobb, ha közben kúszniuk-mászniuk kell (csak azért, hogy az alvás körül se legyen túl sok tennivaló.)
Aki több tojást tud összegyűjteni, azé a jutalom.

Tojáskereső nyomozók
Aránylag nagyobb gyerekeket bízzunk meg ’nyomozással’. (Magyarázzuk el nekik, hogy kik a nyomozók, és mi a munkájuk). Ezúttal ők fogják kinyomozni, hogy merre járt a nyúl. Az óvatlan nyuszi viszont nyomokat hagyott maga után, ami segít felfedni a nyuszi útját.

Adjuk a kezükbe a „bűnjeleket” – ezek a Te általad előre gondosan elkészített viasszal megírt vagy megrajzolt A4-es papírok. Előkészület és a játék menete:

1. A4-es papírra kihegyezett viaszgyertyával lerajzolod, hogy hol kell keresni a tojást a lakásban. Pl: ágyat rajzolsz.
2. A gyereked kap egy ecsetet és vízfestéket, majd átfesti a lapot vízfestékkel. Amint átfestette, kiderül számára, hogy hol kell tovább folytatnia a nyomozást. (Egyszerűen ki fog domborodni a rajzolt motívum).
3. Felismeri a lapon az ágyat, odamegy, és ott megtalálja a következő bűnjelet. Azt is kifesti, és rájön, hogy az pedig egy tévét ábrázol.
4. Odamegy a tévéhez, és keresgélni kezdi a következő bűnjelet a tévé közelében.
5. Ezt addig folytatod, ameddig csak szeretnéd. A gyerekedet ismerve Te magad tudod, hogy neki ehhez a játékhoz meddig van türelme.

Kisiskolás gyerekeknél ugyanezt már meg lehet próbálni szavak kiírásával, hiszen nekik az olvasás nem fog nehézséget jelenteni.

Találós kérdésekért jutalomtojás
Szintén nagyobb gyerektársaságban élvezetesebb játszani ezt a játékot. Készíts el előre egy nyomtatott húsvéti kvízt (de akár szóban is könnyen levezényelhető, ha erre nem lenne előzőleg időd).

Ha a gyerekek tudják a választ a kérdésekre, akkor azért jár egy jutalomtojás.(Vagy minden 3 jó válasz esetén jár 1 - attól függ, hogy mennyi tojást szeretnél szétosztani).  Ennek a játéknak tetszés szerint variálható a szabálya kortól és érdeklődéstől függően.

A válaszadást megkönnyítendő, lehet igaz/hamis kijelentés, vagy a kérdéshez megadsz 3 válaszlehetőséget, amik közül választani kell.

Kérdésekre példa - Komolyabb kérdések:
Mit ünneplünk Húsvétkor? »
Melyik vallás ünnepli a Húsvétot? (Keresztény)
Hány napos a Húsvétot megelőző böjt? (40)
Minek a jelképe a húsvéti tojás? (az újjászületés jelképe)
Minek a jelképe a főtt tojás? (a családi összetartozást jelképezi)

Kérdésekre példa - Viccesebb kérdések:
Tudsz-e locsolóverset? » Mondj olyat, ami eddig még nem hangzott el!
Melyik állatnak van a legkisebb/legnagyobb tojása? (kolibri/strucc)
Koszpek József tojáspatkoló hány kis patkót szegecselt egyetlen strucctojásra? (1119 db)
Mi nem kell a rántottába?

Fotó: Pixabay, Rawpixel

Szülők lapja

Húsvét

Szülők lapja


2015.04.02