Mit vegyünk és mit ne vegyünk a gyerekeknek karácsonyra?

Nyeste Mónika

Karácsony

Nyeste Mónika


Közelednek az ünnepek, szinte észre sem vesszük és máris karácsonyeste van! Az adventi időszak nagyon jó alkalom arra, hogy a családdal, a gyerekekkel közösen készülődjünk a közelgő ünnepre.

Az ajándékozásról
A legszebb karácsonyi ajándék gyermekeink örömtől csillogó szemét látni Szenteste. Karácsony közeledtével a  nagyobb gyerekek naponta számtalan ajándékötlettel hozakodnak elő vagy megírják a kívánságlistájukat, de a kisebbeknél nagyon oda kell figyelnünk, hogy a szívéhez közel álló, életkorának megfelelő ajándékot választhassunk.

A 3-4 év alatti kicsik esetében talán még komolyabban meg kell fontolni, hogy mik is legyenek a megfelelő karácsonyi ajándékötletek gyerekeknek, hiszen ők még nem tudják elég alaposan kifejezni mit is szeretnének, így egy kicsit helyettük kell gondolkodnunk.

Talán a legnehezebb kérdés: milyen jellegű ajándékot kapjon gyermekünk, mit válasszunk?
Úgy gondolom, olyan ajándék a legmegfelelőbb, ami elég emlékezetes, és tartós. Fontos hogy rögtön kipróbálhassa, eléggé mellé lehet fogni, pl. egy szánkóval, ha szenteste nincs hó, vagy korcsolyával, vagy biciklivel.

Hasznos lehet, ha többfunkciós és megmozgatja a fantáziáját: egy játékvár, vagy babaház pl. ilyen, hiszen nem csak a tartozékokkal (amik valószínűleg meg is fogyatkoznak rövid időn belül) lehet játszani, hanem az egyéb babákat is be lehet vonni, különböző kerettörténeteket kitalálni.

A könyv mindig jó ajándék. A gyerekek életkorának megfelelő könyv mindig jó ötlet, különösen ha van kedvence is a kicsinek. Esténként (és napközben is!) lehet összebújva olvasni, nézegetni a képeket, mesélni - ha már olvasni is tud a gyermekünk, akkor ő maga is olvashat nekünk!

Válasszunk olyan játékot, amivel közösen is tudunk játszani: egy pakli kártyát, egy társasjátékot, de akár biliárdot, csocsót is érdemes. Fontos, hogy aztán ne csak nézzük, hogy hogy játszanak vele a gyerekek, mi magunk is vegyünk részt a közös tevékenységben (megfigyelték már, hogy akkor szeretnek igazán játszani a gyerekek még a testvéreikkel is, ha anya, apa is ott van velük?)

Ha úgy tartja kedvünk, táncolhatunk is együtt - micsoda táncos egy anya-fia, apa-lánya páros! Használjuk ki ezeket a napokat, amiket együtt tölthetünk, élvezzük minden pillanatát közösen!

Fontos, hogy ne magunknak vegyünk ajándékot!
Előfordulhat, hogy nekünk tetszik, odavagyunk, hogy milyen aranyos, aztán a kicsi nem is lesz olyan lelkes, mint ahogy elképzeltük.

Mit ne vegyünk a gyereknek karácsonyra?
Állatot, házi kedvencet ne ajándékozzunk a gyermekünknek! Minden csoda 3 napig tart, egy állat esetében sem lenne ez másképp. Eltelik az a pár nap, és már csak nyűg lesz a kis kedvenc. Már nem fogja simogatni, már nem akar neki enni adni, mehet a szegény kis pára egy menhelyre (jobb esetben).
Persze, ha a szülő saját maga is örülne egy kis szőrmóknak, ő maga szívesen gondozza, eteti, takarítja az állatkát, akkor éppen meg lehet fontolni ezt az ötletet is - de gyerekeknek minimum 10-12 éves korukig nem érdemes ilyen ajándékon törni a fejünket.

Ha végképp nem tudjuk kitalálni, mit is tegyünk a fa alá, érdemes megkérdezni a gondozókat a bölcsiben, óvó néniket az oviban. ők nagyon jól látják, mivel játszik szívesen a kicsi, és ismerik is a játékokat, biztosan tudnak egy-egy jó ötletet adni.

Nem feltétlenül az a legjobb ajándék, ami a boltban készen kapható!
Már egészen kicsi gyermekeket is be lehet vonni az ajándékkészítésbe (még akkor is, ha a Jézuska hozza az ajándékokat - attól még mi is megajándékozhatjuk egymást!). Sógyurmából hasonló formák készülhetnek, mint a mézeskalácsból, de ezeket szárítás után ki is festheti a kicsi.
Készülhetnek közös ajándékok tobozból (fessük ki, ragasszunk rá néhány gyöngyöt és máris kész a pici karácsonyfánk), papírból, dekorgumiból... (idén sláger a zokni is - hóembert, mikulást is lehet készíteni belőle).

A várakozás hosszú napjai
Ha minden nap valami meglepetés várja a gyerkőcöket (apróságokról van szó, pl. egy karácsonyi mese, színező, amit közösen kiszínezünk és kitesszük valahová) az mind a szülőknek, mind az apróságoknak örömmel tölti el a szívét, így hangolódva rá a szeretet ünnepére.

Íme néhány ötlet, hogy tartalmasan teljenek a várakozással teli napok:

• Mézeskalácssütés
Bevonhatjuk a gyerekeket a gyúrásba, nyújtásba. A formák kiszúrását és a sütik díszítését, tojással megkenését nyugodtan rájuk bízhatjuk, kis segítséggel remekül veszik az akadályokat…bízzunk bennük! Mézeskalácsrecept-ötletet ebben a cikkünkben találsz »

 Mit vegyünk és mit ne vegyünk a gyerekeknek karácsonyra?

• Otthonunk díszítése
pl.: közösen készíthetünk karácsonyfadíszeket, girlandot, ablakdíszeket, hópelyheket vághatunk stb. Hogyan készül a filc-karácsonyfa? Tudd meg cikkünkből »

 Mit vegyünk és mit ne vegyünk a gyerekeknek karácsonyra?

•    Az ünnepi teríték elkészítése már maga öröm, hát még, amikor a finomságok is az asztalra kerülnek! Így készíts karácsonyi asztaldíszt egyszerűen »

Mit vegyünk és mit ne vegyünk a gyerekeknek karácsonyra?
 
Szerző: Nyeste Mónika óvónő


Nyeste Mónika

Karácsony

Nyeste Mónika


2012.12.07