A terhesség hatása a kismamára

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


A terhesség hatása a kismamára

Milyen hatással van a kismama a magzatra? Milyen hatással van a magzat az anyukára? Miért ébred fel a kismama a legkisebb nyöszörgésre, míg az apuka a hangos sírásra sem?

Miként változtatja meg a terhesség a nők agyát? „A terhesség egy kritikus időszak a központi idegrendszer fejlődésében az anyák számára” - mondta el Laura M. Glynn pszichológus, a Chapman Egyetem munkatársa. „Ennek ellenére jóformán semmit nem tudunk róla.” Munkatársával, a Kaliforniai Egyetemen dolgozó Curt A. Sandmannel úgy döntöttek, tesznek az ügy érdekében.

A két kutató áttekintő munkája a  Current Directions in Psychological Science című folyóiratban jelent meg. Olyan elméleteket és felfedezéseket tárgyaltak meg, melyek Glynn elmondása szerint „jelentős lyukat tömnek be a nők életében lezajló ezen kritikus szakasz megértése terén.”

Miért ébrednek fel az anyukák a legkisebb nyöszörgésre?
A nők máskor nem esnek át ilyen masszív hormonális változásokon. A kutatók úgy vélik, a reproduktív hormonok készíthetik fel a nőket, hogy meg tudjanak felelni az anyaság követelményeinek – segítenek, hogy kevésbé stresszeljenek, és jobban odafigyeljenek a kisbabájuk igényeire. Habár a feltételezést nem tesztelték, Glynn úgy véli, ezért lehet az, hogy az anyák felkelnek minden kis nyöszörgésre, míg az apák vígan horkolnak tovább. Más kutatások igazolták a terhes anyák gyakori panaszát a szülés előtti és utáni memóriazavarokra.

- Ez az ára a szüléssel kapcsolatos kognitív és érzelmi változásoknak, de cserébe érzékenyebbek és hatékonyabbak lesznek az anyák – állapította meg Glynn.

A méhen belüli kapcsolat későbbi következményei
A cikk áttekintette a korábbi kutatási anyagokat a szülés előtti környezet babára gyakorolt hatásával kapcsolatban. Egyre több adat bizonyítja például, hogy nem egyedül a szülés előtti kedvezőtlen állapotok (anyai alultápláltság vagy depresszió) jelentik a kockázatot. A méhen belüli és születés utáni élet összecsengése többet nyomhat a latban. Az alultáplált anya magzata alkalmazkodik a szűkölködéshez és születése után is jobban megbirkózik az ínséggel, de könnyen elhízhat normális táplálkozás mellett. Az időzítés is kritikus: ha az anya sokat idegeskedik a várandósság elején, az hátrányosan hat a gyermek kognitív fejlődésére, míg a terhesség végén elősegíti azt.

Nemcsak az anya hat a magzatra, a magzat is hatással van az anyára
Ahogy az anya tartósan hatással van a magzatára, az új kutatások szerint a magzat ugyanúgy visszahat az anyjára. A magzat mozgása akkor is felgyorsítja a pulzust, ha az anya nem is érzékeli azt. Ez az érzelmeket jelzi, és talán egyfajta felkészülést a kötődésre. A magzat sejtjei átjutnak a méhlepényen az anya keringésébe.

- Izgalmas kérdés, hogy vajon ezeket a sejteket vonzzák-e az agy bizonyos területei, melyek esetleg részt vesznek az anyai viselkedés optimalizálásában - fejtette ki Glynn. Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy az anyai aggyal kapcsolatos kutatások többségét rágcsálókon végezték el, melyeknek vemhessége eltér az emberi gyermekvárástól, több kutatás szükséges emberek bevonásával is.

Optimista azonban abban a tekintetben, hogy az agy változásainak átfogóbb leírása segíthet a kockázati csoportba tartozó kismamákon, hogy jobban viseljék az anyaságot.

Forrás: Medipress

Fotó: Freepik


Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2012.01.05