Endometriózis után babavárás

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


 Endometriózis után babavárás

Andrea rövid barna hajú, fiatal kismama, aki 6 hetes várandósan érkezett a beszélgetésre. Mozgásán is látszik, hogy óvatos, odafigyel szinte minden mozdulatára, ami nem is csoda, hiszen egy egészségügyi problémával, azaz az endometriózissal is meg kellett küzdenie ahhoz, hogy megfoganhasson a baba.

Andreáék történetének kezdete
A férjemmel négy éve tart a kapcsolatunk, másfél éve vagyunk házasok. Egyikünknek sincs még gyermeke és nemrégiben jutottunk el odáig a kapcsolatunkban, hogy szeretnénk már egy babát, és most nagyon úgy tűnik, hogy nemsokára születik is egy.

Az előzmények
A Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézetről és Dr. Vereczkey Attiláról már tavaly is hallottunk, de végül úgy alakult, hogy csak az idén jöttünk el személyesen a klinikára, mivel még nem jött a baba. Az itteni kivizsgálás során már nagyon hamar kiderült, hogy baj van: a jobb petefészkemen endometriózist találtak, illetve a bal oldali petefészkemen volt egy 5 cm-es csokoládéciszta, így természetes úton nem volt esélyem arra, hogy gyermekem szülessen. Utólag visszagondolva elképzelhető, hogy az endometriózis egyik tünete volt, hogy azelőtt többször tapasztaltam, hogy nagyon zsibbadt a bal lábam, amit akkor a stressznek tudtam be. Olvastam róla, hogy ezen a klinikán elérhető egy életmódteszt, gondoltam érdemes felmérni, hogy helyesen táplálkozunk-e, és nem stresszelünk-e többet a kelleténél? Ezt azért is gondoltuk fontosnak, mert előfordult, hogy a stressztől nem is jött meg a menstruációm egy teljes hónapon keresztül, így kéthavonta menstruáltam.

A betegség tünetei Andreánál
Utólag már azt is tudom az endometriózissal kapcsolatban, hogy ez okozta, hogy nagyon fájdalmas volt a menstruációm, különösen az első napokban. Még a gyaloglás is fájt, a jobb oldalon tompa szúrást éreztem, ilyenkor 5-10 percre le kellett pihennem. Persze akkor még nem tudtam, hogy mi az oka ennek a fájdalomnak, pedig voltam egy másik nőgyógyásznál is korábban, ő azonban nem vizsgált ki ilyen alaposan és azt mondta, hogy minden rendben van, próbálkozzunk nyugodtan a gyermekvállalással.

Műtét
Megtörténtek a kivizsgálások az intézetben, amely során kimutatták a csokoládécisztát. Rosszul fogadtam ezt a hírt, nagyon megijedtem attól, hogy a doktor úr műtétet javasolt, és hogy el fognak altatni, de aztán kellemes csalódás volt átélni a valóságban. Nem az történt, amit másoknál tapasztaltam, vagyis hogy egy műtét több hónap kiesést jelentett. Ez nekem azért is fontos, mert nem vagyok egy lusta típus, állandóan mozgásban vagyok, a munka fontos szerepet játszik az életemben. Egy hét után már dolgozni is tudtam, persze óvatosan, szép lassan, fokozatosan, hiszen ülőmunkát végzek. Többet nem is tudtam volna feküdni, azt hiszem képtelen lettem volna rá.

Sikeres lombikprogram
A baba ezt követően fogant meg egy lombikbébi program segítségével. Szerencsére a férjemnél mindent rendben találtak, január közepén kezdtük a gyógyszeres kezelést, és február elején ültették vissza az embriót. Most már 6 hetes terhes vagyok, ami csodálatos érzés. A múlt héten nagyon féltem még, aggódtam a baba egészségéért, de most már van visszajelzés, hogy minden rendben. Egyelőre még nem érzek semmit, nincs rosszullét, hányinger, csak ez a kis hasfájás. Most is ultrahangvizsgálatról jövök, ahol a doktor úr megnyugtatott, hogy szépen fejlődik a baba. A férjem is nagyon örült, ő egy érzelmesebb típus, mint én, talán jobban ki tudja fejezni az érzelmeit. Az életünk persze nagyon meg fog változni, sok mindent át kell rendeznünk, de még nem gondolkozunk ilyeneken.

Babára várva
A klinikának nagyon hálás vagyok, hogy ilyen gyorsan meggyógyítottak, hiszen találkoztam olyanokkal, akiket hosszú időn keresztül kezeltek endometriózissal, sikertelenül. Az is fontos, hogy sikeres volt a lombikprogram is, és nem húzódott évekig, ezért azt hiszem, nem is választhattam volna jobb helyet. Szülészként is a doktor urat szeretném választani, hiszen már megvan a bizalom, ami nagyon fontos, más egészségügyi intézményekben ilyet még soha nem éreztem.  Reméljük, hogy minden rendben lesz, és néhány hónap múlva megérkezik az első gyermekünk.

Az endometriózis tünetei
Dr. Vereczkey Attila meddőségi és endoszkópos specialista szerint még megbecsülni se tudjuk, hogy Magyarországon hány nő szenved tőle, hiszen az endometriózis egyike a legrejtélyesebb betegségnek. A főbb tünetek közé tartozik, hogy többnyire rendkívül komoly fájdalommal jár a menstruációt megelőző, illetve a menstruáció alatti néhány nap. Emellett sok esetben a szexuális együttlétet is fájdalom kíséri, de a tünetek között fáradékonyság, menstruáció során fájdalmas bélmozgások, deréktáji fájdalmak, hasmenés vagy székrekedés, illetve esetenként egyéb tünetek, sot akár teljes tünetmentesség is elofordulhat. A tünetek sokszínusége mellett a diagnosztikát nehezíti, hogy egyértelmuen csak laparoszkópiával, vagyis hastükrözéssel járó szövettani mintavétellel lehet igazolni a betegség jelenlétét.

Műtéti beavatkozás endometriózis esetén
„Amennyiben beigazolódott az endometriózis, akkor ma már szerencsére nincs szükség a hasfal megnyitására, hanem az operáció úgynevezett minimál-invazív lézersebészeti technológiával is elvégezhető. Ennek lényege, hogy a beavatkozást apró lyukakon keresztül végezzük, amely az esztétikai szempontok mellett nagy pontosságot és sokkal gyorsabb gyógyulást is biztosít a gyermekre vágyó édesanyák számára” – tudhattuk meg a doktor úrtól.


Fotó: Freepik


Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2012.07.10