Terhesség alatt szedhető gyógyszerek, káros szenvedélyek hatása a magzatra

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Terhesség alatt szedhető gyógyszerek, káros szenvedélyek hatása a magzatra

Terhesség alatt minden megváltozik a szervezetben. A mellek megnőnek, megváltozik az alakjuk, esetleg visszerek jöhetnek elő a lábon, combon, a has növekedik és a terhesség vége felé a kezek és a lábak dagadhatnak.

A terhesség alatt szedhető gyógyszerek
Elvileg minden gyógyszer bevételéről az orvost tájékoztatni kell. Persze fejfájás illetve hányinger, megfázás esetén az orrcsepp, fájdalom- és lázcsillapító vagy pedig a B6 vitamin nyugodtan szedhető, mivel a B6 vitamin nem okoz semmi bajt, az orrcseppet helyileg alkalmazzuk és a fájdalom- illetve a lázcsillapító pedig csak alkalmanként kerül bevételre, tehát ezek biztosan nem ártanak a magzatnak. Nátha esetén lehet egyéb gyógyszereket is szedni, mivel ezeket is csak maximum pár napig szedi a várandós nő. Természetesen azért nem árt a nőgyógyászt is megkérdezni a gyógyszerekről. A magzatba minden anyag átjut. Átjut a zöldség, gyümölcs evésekor a növénynél alkalmazott műtrágya és persze egyéb toxikus anyagok is, így a gyógyszerek is. Ezeknek nagy része sem fejlődési rendellenességet, sem pedig egyéb elváltozást nem okoz a magzatnál, de lehetőség szerint a szedésüket kerülni kell. A szoptatás alatt ugyanez a helyzet.

A mellek változása
Megváltozik az alakjuk és a bimbó udvara besötétül, esetleg váladék ürülhet a bimbóból. Ezt a váladékot nem szabad lefejni, mivel az esetleg alhasi görcsöket és a szülés megindulását okozhatja. Amennyiben a váladék ürülése kellemetlen, akkor azt betéttel kell felfogni. A 36. hét után viszont érdemes edzeni a későbbi szoptatásra a mellbimbót. Ennek lényege, hogy a fürdés után a törülközővel a bimbót és az udvarát dörzsölgetni kell körkörös mozdulatokkal, amíg ez nem kellemetlen, és utána pedig zsíros hidratáló krémmel be kell kenni a bőrt. A bimbó bőrét így jobban fel lehet készíteni a szoptatásra, mivel gyakran berepedezik a szoptatás elkezdésekor, ami igen fájdalmas és sajnos sokszor nehezen gyógyul.

Visszerek, dagadás
A visszerekre tulajdonképpen a pihentetés a legjobb módszer. A terhesség után a visszerek zöme elmúlik, csak néhány maradhat vissza esetleg. A lábdagadás és a kézdagadás ellen szintén a pihenés és a fekvés javasolt. Nagyon fontos azonban odafigyelni a vérnyomásra is, ezért javasolt, hogy a terhesség alatt legalább havonta, de inkább gyakrabban mérjünk vérnyomást, hogy az esetleges magas vérnyomást időben fel lehessen ismerni.

Hányinger, hányás
A terhesség elején nagyon gyakori a hányinger és a hányás. Néha ez olyan súlyos, hogy semmit nem tud enni az állapotos nő. Ilyenkor a fontos, hogy sok folyadékot igyunk, ami lehetőség szerint olyan folyadék legyen, ami bent is marad. Tehát javasolt a sima víz, de a reggeli hideg tej is jótékony hatású lehet. A lényeg, hogy amit a terhes ilyenkor megkíván, azt nyugodtan lehet enni, mivel a hányinger és az émelygés csökkenését ez elősegíti. Amennyiben nem tud enni, csak inni, akkor még nem kell orvoshoz fordulni. Jótékony hatású a B6 vitamin, ami csökkenti a hányingert. Ha nem jut be a szervezetbe legalább napi 2000 ml folyadék és a folyadék ivása mellett is sokat hány a kismama, akkor mindenképpen javasolt, hogy orvoshoz forduljunk. Előfordulhat, hogy kórházi befekvés és infúzió adása is szóba jön. Esetleg más gyógyszerek.

Alkoholfogyasztás
Az alkohol is átjut a magzatba és az anyatejen keresztül az újszülöttbe, ettől függetlenül azért egy-két pohár bor (inkább vörösbor) nem árt a gyermeknek, természetesen a mértékletesség ilyenkor is nagyon fontos. Amennyiben hetente egy pohár bort iszik a terhes vagy szoptatós kismama, azzal nem árt a gyermekének.

Dohányzás
Dohányzás sokkal többet árthat. A dohányzás miatt korábban elkezdenek az erek öregedni a szervezetben, és ha az anya a terhesség alatt sem hagyja abba, akkor a későbbi magas vérnyomás kialakulását és a magzat méhen belüli növekedés lemaradását okozhatják.

Csökken a teljesítő képesség
A terhesség alatt fokozatosan minden átalakul a szervezetben, a kismama egyre kevesebbet bír teljesíteni, amit korábban könnyedén megtett, az később már nehezebben megy. Sportolni a terhesség alatt nem tilos, csak fokozatosan csökkenteni kell a megterhelést, mivel a szervezet egyre kevesebbet bír.

Forrás: peterfyszuleszet.hu

Fotó: Freepik

 


Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2012.10.08